Annonce
Tønder

Jubilæum i Løgumkloster: Da en bindegal præst byggede på hellig jord

Refugiet er nærmeste nabo til Klosterkirken. Den 20. juli fyldte institutionen, der blev realiseret af bl.a. gøglerpræsten Anders Bork Hansen, 60 år. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Løgumkloster Refugium har netop fejret 60 års jubilæum. 80 gæster fejrede fødselaren, der blev realiseret af den navnkundige gøglerpræst Anders Bork Hansen, som der i Tønder gik rygter om var bindegal.

LØGUMKLOSTER: Ideen blev født i 30'erne, men den blev først realiseret i 60'erne. Helt præcis den 20. juli 1961 slog Løgumkloster Refugium døren op. Institutionen har siden sammen med den nærliggende Løgumkloster Højskole været med til at cementere Løgumklosters omdømme som kirke- og kulturby.

At refugiet skulle blive til det, det er i dag, var det ikke alle, der troede på for 60 år siden. Det mindede den nuværende formand for bestyrelsen, Mathias Knudsen, om i sin festtale, der tog udgangspunkt i provst Schülein, der i 30'erne første gang bragte et refugium i spil. Men krigen og besættelsen gjorde, at planerne blev lagt i skuffen. De blev først hevet frem af hans efterfølger, den navnkundige gøglerpræst Anders Bork Hansen, som der ifølge Mathias Knudsen i Tønder gik rygter om var bindegal.

- Det takker vi hjertelig for i dag, at der var en bindegal præst, som ville bygge på hellig jord. Et fremsynet projekt, der både kom til at rumme refugium og højskole her i Løgumkloster. Jeg er overbevist om, at der har været mange, der har stået på sidelinjen og kigget med stor skepsis på ideerne. Også senere da bygningerne begyndte at tage form, og siden undervejs gennem årene. Kan det virkelig gå? Ja, det kunne det, og det kan det, konstaterede Mathias Knudsen.

Annonce
Forstander Helle Skaarup fortalte om det sønderjyske kaffebord på sønderjysk - dog med en udpræget vestjysk Privatfoto

Han medgav, at refugiet gennem tiderne både har oplevet op- og nedture, men at institutionen i dag står velkonsolideret på et solidt fundament. Det skyldes i følge formanden ikke mindst den nuværende forstander Helle Skaarup og hendes stab bestående af godt 20 medarbejdere.


Jeg er overbevist om, at der har været mange, der har stået på sidelinjen og kigget med stor skepsis på ideerne.

Mathias Knudsen, formand, Løgumkloster Refugium


- Det er tankevækkende, hvordan de oprindelige tanker om Refugiet fortsat lever i bedste velgående den dag i dag – og hvordan ideer fra fortiden pludselig får en opblomstring, konstaterede formanden og nævnte som eksempel sommerstævnet for refugievenner, der blev indført i 1987 og efter senest at være lagt på hylden i en årrække nu er genopstået.

Næring til krop og sjæl

Ud over formandens tale på fødselsdagen, var der også musikalske indslag ved Aksel Krogslund Olesen til kaffen og en koncert i Løgumkloster Kirke med familien Arendt. Jørgen Demant, præst fra Lyngby og barnefødt i Øster Højst, holdt tale som repræsentant for Refugiets Venner. Forstander Helle Skaarup fortalte om det sønderjyske kaffebord på sønderjysk - dog med en udpræget vestjysk accent.

Refugium

Refugium betyder ”tilflugtssted”, hvor man kan søge hvile, åndelig hjælp eller arbejdsro.

Løgumkloster Refugium blev oprettet i 1960 af kirkelige og folkelige kredse fra hele landet. Refugiet bygger på Den Danske Folkekirkes grundlag og ledes af en bestyrelse, hvor medlemmerne er udpeget af en række interesseorganisationer.

Som formand sluttede Mathias Knudsen sin tale ved at citere fra fødselarens gæstebog. I august 2020 skrev en gæst:

- Nu rejser jeg tilbage til min verden med fornyede kræfter og livsmod. Jeg har fået næring til krop og sjæl.

Annonce
Aabenraa For abonnenter

John har været firmaets mand i 56 år - det fortsætter, selv om han er gået på pension

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

Kolding For abonnenter

17-årige Seval står overfor et stort valg: Drømmer om det danske landshold, men har fået tilbud fra den tyrkiske landstræner

Aabenraa

Michael tog en maraton i Lillebælt: Svømmede fra Aabenraa til Assens på 14 timer

Sydjylland For abonnenter

Lille Heidi forsvandt i den blå luft - stedfaderen blev senere fængslet for børnemishandling

Aabenraa For abonnenter

Deres største overskud nogensinde: Stort møbelhus har ansat 20 nye medarbejdere for at kunne følge med

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Tønder

Politiet havde den store bødeblok fremme til biltræf på Rømø

EfB

Patrick Schmidt og de andre angribere får ny konkurrent: EfB henter stortalent til angrebet

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

EfB

Ny kvinde i lægestaben: EfB med nødberedskab på bænken

Kultur For abonnenter

Ny sommerserie med borgmesterkandidaterne om alt det, der ikke handler om politik: Villy Søvndals bedste oplevelse i en bil var, da ambulanceredderne sagde "nu er det veloverstået"

Kultur

Ventelisten til populær sauna vokser og vokser: - Jeg vil hellere end gerne åbne op

Annonce