Annonce
forside

Jukeboksen på de brune værtshuse kommer fra Jens i Ansager

Jens Daugaard Madsen i Ansager lever af at sælge og servicere jukebokse til Danmarks sidste stamværtshuse. Foto: Martin Ravn

I et værksted i resterne af det, der var Ansagers stolte møbelfabrik, har Jens Daugaard Madsen et af Danmarks kun to jukeboks-selskaber. Storkunderne er værtshuse - og derfor er branchen på retur.

Ansager: Jens Daugaard Madsen har aldrig selv hængt meget ud på værtshus. Han er født og opvokset i Ansager, hvor hans fars forkærlighed for mekanik smittede af på drengene, der begge uddannede sig indenfor el-mekanik.

- Vi gik mere op i teknikken end i landbrug, og udviklede og reparerede vandingsanlæg og fodermaskiner, siger han og griner.

Han ville helst have været radiomekaniker, men han fik læreplads ved Ølgod Elektro, og i dag har han forenet interessen for elektronik og radiomekanik med sit firma NSM Jukeboks.

- En jukeboks er en computer, der er udbygget med en forstærker, siger han.

Langs væggen står åbne jukebokse, med blik direkte ind i hjertet, hvor musikken kommer fra.

- Engang var automatbranchen for suspekte typer og fyldt med sorte penge. Det er heldigvis slut, i dag kan Skat se hver eneste krone, der går i maskinen, og dermed er der også ryddet op i branchen, siger Jens Daugaard Madsen.

Annonce

NSM Jukeboks

Engelsk firma. Jens Daugaard Madsen i Ansager har distribution og service i Danmark og Skandinavien.Jens Daugaard Madsen købte firmaet i 2006 og forhandlede sig til licensaftalen med Gramex i 2008.

Holder til i en del af den tidligere Ansager Møbelfabrik. Startede hjemme på gården på Grødevej, men da den blev solgt på kun 100 dage, rykkede firmaet i industrikvarteret.

Ind imellem jukeboksene reparerer Jens Daugaard Madsen lydanlæg for en bekendt, der sælger den slags i den dyre ende. Foto: Martin Ravn

Branchen lever af afhængighed

Hvordan har du det med, at du lever af folk, der hænger ud på værtshus?

- På den ene side er det jo trist, at automatbranchen lever af folk, der er afhængige. Enten af alkohol eller af spil. Sammenhængen kan mærkes helt tydeligt på den måde, at når det går skidt i Danmark, så går det rigtig godt i branchen, siger Jens Daugaard Madsen.

Det er ikke hans skyld, at folk går på værtshus. Og det er et tilfælde, at han nu er blevet indehaver af det ene af kun to jukeboksfirmaer i Danmark. Han var ansat i et firma, der forhandlede og servicerede spillemaskiner, da det for ti år siden ville sælge jukeboksene fra.

- Da jeg købte for ti år siden, stod jukeboksene midt i et vadested. Teknologien var udgået, alle jukebokse på markedet var med cd-bokse, men musik var blevet digitalt, siger han.

Digitaliseringen har han stået for på det danske marked, og lige nu er han ved at udvide sit territorium som distributør af NSM-jukeboks til resten af Skandinavien.

Den runde jukeboks med lysshow er som vi husker den slags, og ser dem på film. Nutidens digitale udgave er den mere anonyme blå kasse, Jens bærer.Foto: Martin Ravn

Syng-med-musik

- Det seje træk er gramex-tilladelser. Du kan kalde det ophavsretten på musikken. Jukeboksen er født med 20.000 numre, men den kan udvides til 2-300.000 siger han.

I gamle dage, dengang musikken lå på cd-er, var der 100 cd-er med i gennemsnit 20 numre på hver jukeboks. Den enorme udvidelse af repertoiret i de digitale maskiner tog ham over to år at forhandle på plads med Gramex. Nu er han i gang med tilsvarende forhandlinger i Finland, Norge og Sverige.

Hvad er i top-ti blandt musikken på jukeboksen?

- Kandis og Seebach er nogen af dem, der altid går godt, og lige nu er der rigtig god salg i dansktopgruppen Humørekspressen. Den slags glad musik, du kan synge med på.

Hvad koster et nummer på en jukeboks?

- Prisen er typisk et nummer for tre kroner, to for en femmer, fem for ti og 11 for 20 kroner.

Der er nostalgi i de gamle maskiner, og Jens Daugaard Madsen forventer, der altid vil være et retro-marked i branchen.Foto: Martin Ravn

I mønternes verden

Jukebokse spiller mellem et par tusind og 10.000 kroner hjem om måneden, men langt de fleste af Jens Daugaard Madsens jukebokse er solgt til automatfirmaer, der har jukeboksen ude at stå på værtshuse sammen med spillemaskiner. Kun cirka 100 jukebokse har Jens Daugaard Madsen solgt direkte til værtshuset, der så selv servicerer og til gengæld også selv tjener pengene.

Penge, der på værtshusene stadigvæk kommer ind i klingende kontanter, selvom verden udenfor er gået over til betalingskort.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Genforeningen vækker stadig følelser

Det socialdemokratiske medlem af byrådet i Sønderborg, Bjørn Allerelli Andersen er stødt, fordi det tyske mindretal lægger op til en fejring af 100-året for grænsedragningen i 2020 og ikke af Genforeningen. Han bliver også krænket, når tyske tekster sætter ordet genforening – Wiedervereinigung - i citationstegn. Sagen viser, at der fortsat er store følelser i spil. Den tyske jurist Klaus Alberts fra Kiel har netop udgivet en bog om situationen i 1920. Han anfægter brugen af begrebet genforening, fordi Slesvig heller ikke før 1864 var en del af kongeriget. Argumentet viser, at nogle sager er for komplicerede til, at de kan overlades til videnskaben. Statsretslig er udsagnet korrekt. Men det anfægter ikke, at de dansksindede sønderjyder i 1920 kom hjem til det land og det folk, de så sig som en del af. Så i den følte realitet var der naturligvis tale om en genforening. Derfor skal vi danskere have lov til både at bruge ordet og glædes over Genforeningen. Men vi skal ikke pådutte andre det. Til gengæld skal tyskerne respektere vores holdning. Det tyske mindretal har ligeledes al mulig grund til at glæde sig over Genforeningen. Den forskånede dem i vidt omfang fra at blive en del af Tysklands rædselsfulde historie mellem 1920 og 1949. Ganske vist dumpede mange i mindretallets rækker med et brag, da deres loyalitet blev sat på prøve efter den 9. april 1940. Men de lærte lektien og formulerede i 1945 en formel erklæring om troskab over for den danske stat og 1920-grænsen. Samfundskontrakten holder den dag i dag. Eneste tabere i 1920 blev de danske syd for den nye grænse. De måtte betale en skrækkelig pris med undertrykkelse og senere død på nazisternes fronter. Men skønt ikke alt er glemt, er grænselandet nu en model for det harmoniske samliv mellem flere nationaliteter. Det skal vi fejre i 1920 og så ikke strides om ord. Som danskere i Damark skal vi feste for Genforeningen. Så må andre gerne fejre en af de få stabile grænser, Tyskland nogensinde har haft.

Annonce