Annonce
Livsstil

Havemandens julebord kan ikke overdrives: Jul og stearinlys går hånd i hånd for Claus Dalby

Claus Dalby elsker at pynte op i hjemmet i Risskov, men lige så meget som han holder af at pynte op, lige så meget elsker han at fjerne pynten, når julen er slut, så der er plads til friske blomster. Foto: Stefan Sommer Jagd
Når forfatter og havemand Claus Dalby dækker julebord, er det efter devisen overflod kan ikke overdrives. I hans opdækninger er det meste tilladt, alligevel er der én ting, man aldrig kommer til at se på hans juleborde.

Når forfatter og havemand Claus Dalby tænker tilbage på sin barndoms jul, er det hverken gaverne, maden eller godterne, der springer først frem i hans erindring. Det er derimod julebordene hos Illums Bolighus.

Da han som dreng gik rundt og så på de imponerende borddækninger i bolighuset, havde han ingen idé om, at han en dag selv skulle trylle med højstilkede glas, blomsterarrangementer og servietfoldning som en del af sit arbejde.

Ikke desto mindre bliver både november og december nu brugt på at dække adskillige juleborde, både til privat brug og som en del af hans levevej, når han skal inspirere alle de folk, der følger med i hans idéer på de sociale medier.

Annonce

I dagens anledning har han dækket et julebord i spisestuen i hjemmet i Risskov. Det er lidt atypisk, da de fleste af hjemmets middage foregår foran ildstedet i det store køkken, men i dag tænkte han, at der skulle ske lidt ekstra. Derfor har han pyntet spisestuen til fest i de klassiske julefarver rød, mørkegrøn og guld, og blomsten over alle juleblomster, den røde julestjerne, pryder bordet.

- Mange yngre vil hellere have hvid og grøn julepynt, hvilket er meget smukt, men der er også en tendens til, at vi er blevet mere nostalgiske, når det gælder julen som følge af corona, siger Claus Dalby, som lever efter devisen overflod kan ikke overdrives, når det kommer til at dække borde.

Det traditionelle julebord gør comeback

Claus Dalby sætter en ære i at dække smukke borde, når han inviterer gæster forbi. Det gælder både til jul, påske, nytår eller en almindelig lørdag aften. For ham er borddækningen en måde at vise sine gæster, at man har gjort sig umage.

- At sætte sig ved et smukt dækket bord viser, at folk har forberedt sig og lagt nogle tanker i det. Julen er jo der, hvor vi sidder allerlængst tid ved bordet, så selvfølgelig skal det se flot ud, siger Claus Dalby.

Julebordet med de mange stearinlys kommer rigtig til sin ret, når mørket sænker sig udenfor. Foto: Claus Dalby

Han har ingen klare regler for, hvordan et bord skal dækkes, men han dækker det ofte med en bræmme på midten, som indeholder elementer, der er kendetegnende for årstiden.

På dagens julebord består bræmmen af fyr, bloklys i rød, grøn og metallisk guld, små røde julestjerner i potter og gamle glaskugler, som han havde liggende i gemmerne. Blomster og stearinlys er de eneste ting, man altid kan være sikker på at finde på et bord, som Claus Dalby har dækket.

- Levende lys er det vigtigste, fordi det giver varme og liv på et bord, og når man taler om julen, så er levende lys essentielt for mig. Vores hjem er ikke et, hvor der er masser af nisser og snelandskaber, men i stedet tænder vi en masse stearinlys, når vi får gæster i juletiden, fortæller Claus Dalby.

På bordet finder man også naturlige elementer som pigeonæbler og klementiner. Og netop naturmaterialer er noget, som Claus Dalby ofte tyer til, når han dækker bord, for han ynder at trække årstiden med ind på bordet, fordi han mener, at der er noget smukt ved alle tider på året.

Borddekorationen får selskab af tallerkener fra stellet Vinterstjerner af Jette Frölich, og julehjerter i guld af Oda Wiedbrecht hænger i lysekronen over det julepyntede bord. Begge ting sælger Claus Dalby på sin nye webshop, www.clausdalby.dk - Claus Dalby Home Garden, som blev lanceret først i november.

- De ting, jeg sælger, er ting, som jeg holder af, og som jeg selv har valgt, og derfor kan jeg tale begejstret om dem, siger han.

Til at binde hele den klassiske borddækning sammen har han brugt Georg Jensens røde juledug, som er et hit i mange danske hjem.

Man må gerne sætte nogle forhindringer for sig selv, når man dækker bord. Det kan blandt andet være, at man siger, at man vil dække et rødt bord, eller der skal være en bestemt farve glas på bordet. På den måde får man dækket nogle borde, man måske ikke ville have dækket ellers.

Claus Dalby
Annonce

Borddækningens gyldne regler

Denne gang er julebordet dækket i den klassiske stil, men næste gang kunne det lige så vel være holdt i moderne pastelfarver eller være tilegnet den nordiske jul. Claus Dalbys pointe er netop, at der ikke er faste regler, når det kommer til, hvordan hans julebord skal se ud. For ham kan næsten alt lade sig gøre, når man taler om at dække juleborde.

Claus Dalby har udgivet en lang række bøger om alt fra haver til mad. Foto: Stefan Sommer Jagd

Alligevel har han et par gyldne regler, som blandt andet tæller, at borddekorationerne aldrig må være højere, end at gæsterne kan se over dem. Men ingen regel uden undtagelse, for er der tale om smalle genstande, som ikke tager gæsternes udsyn, så er det tilladt. Derudover mener han også, at en rød bordopdækning typisk indbyder til bestik i guld, mens en hvid opdækning passer bedst med sølv.

Forfatteren ser borddækningen som et sted, hvor modsætninger skal mødes, for selvom han elsker det overdådige, så mener han også, at der skal være noget enkelt op mod det overdådige, så det ikke bliver for meget. Netop det princip har han fulgt, da han har valgt at kombinere dagens kulørte borddækning med klare glas fra Holmegaard.

Når man har en grund på omkring 4000 kvadratmeter og samme interesse for blomster og planter som Søren Ryge Petersen, så betyder det også, at enkelte ting ikke er velkomne hos Claus Dalby.

- Kunstigt gran kommer aldrig på mit bord, siger han med et smil.

Annonce

Forhindringer kan skabe det perfekte bord

Et af de spørgsmål, Claus Dalby ofte mødes af, når han fremviser en opdækning på de sociale medier, er, hvor maden skal stå, men i Claus Dalbys øjne skal en opdækning ikke kun være praktisk. Den skal være smuk, og så skal den emme af hygge. Dog levner han ofte plads i hver ende af bordet til fade og skåle.

Hans sans for æstetik er også årsagen til, at alle fire lys i adventskransen er tændt allerede første søndag i advent, for han mener, at det ser uordentligt ud, hvis man kun tænder et lys ad gangen.

Den klassiske juleopdækning leder tankerne hen på de gode gamle dage. Foto: Stefan Sommer Jagd

Selvom det æstetiske skal være i top, kan havemanden godt lide at give sig selv udfordringer, når det kommer til bordopdækninger.

- Man må gerne sætte nogle forhindringer for sig selv, når man dækker bord. Det kan blandt andet være, at man siger, at man vil dække et rødt bord, eller der skal være en bestemt farve glas på bordet. På den måde får man dækket nogle borde, man måske ikke ville have dækket ellers, siger han.

For Claus Dalby handler det om ikke at sætte begrænsninger på forhånd, og han elsker at overraske folk med ting, som de ikke vidste, at de kunne lide.

- Hvis folk siger, at de ikke kan lide gul, så kalder jeg det bare limefarvet. Jeg plejer at sige, at man skal give folk det, de ikke vidste, at de gerne vil have, siger Claus Dalby.

Annonce

Genanvendelig borddækning

Selvom Claus Dalby nogle gange lægger flere timer i sine bordopdækninger og blomsterkreationer, er det ikke ensbetydende med, at det behøver at tage lang tid at dække et flot og imponerende bord.

Julehjerterne i guld er fra Oda Wiedbrecht og har fulgt Claus Dalby i mange år. Foto: Stefan Sommer Jagd

- Hvis man har remedierne stående klar, så tager det ikke mere end en halv time at lave denne her bordopdækning. Min styrke er, at de ting, jeg laver, ikke er specielt svære. Alle kan gøre det efter, og det er vigtigt for mig, siger han.

Det er heller ikke alt på et julebord, der behøver at skrige jul, hvis man spørger Claus Dalby. Mange af de elementer, han bruger i sine juleopdækninger, er ting, som han også kunne finde på at bruge i borddækninger på andre tider af året.

- Glaskugler i støvet grøn og jordfarver kan jo også sagtens ligge i en glasskål på andre tidspunkter, siger han.

På den måde får en borddækning længere levetid, og så slipper man også for, at skabene derhjemme er fyldt til randen, fordi man skal gemme på forskellige ting til hver sæson.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Hvad er reglerne for samvær i sommerferien?

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Så er den elektroniske fisseman sat op igen: Måske har den allerede virket

Erhverv For abonnenter

Nabo til populært naturområde fandt døde havørreder i massevis på sin gåtur: Her er forklaringen

Varde

Maibritt vil kickstarte spritnyt projekt: Frivillige skal hjælpe ofre for seksuelle overgreb

Erhverv

Kolding Havn hiver millioner i land - og leder efter ny direktør efter sag om skjult regning fra luksushotel

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Haderslev For abonnenter

De kommer på hospice for at få lindring og dø: For hver tredje sker der noget overraskende

Sydjylland For abonnenter

Niels og Lise Lotte dyrkede køkkenhave og havde øko-dyr i årevis uden at kende til massiv forurening:  - Vi troede slet ikke, det kunne være så voldsomt

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Sønderborg For abonnenter

Lokal entreprenør står bag stribe af forfaldne huse: - Det er bestemt ikke nogen skønhed for omegnen

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Esbjerg

Færre unge og mangel på arbejdskraft: Udfordringerne står i kø for lokal skole – men ny bestyrelse lover at gøre sig umage

Tønder For abonnenter

Politisk halløj om badehotel for åbent tæppe i byrådssalen

Aabenraa

Pengeregn til sønderjyske cykelstier: Se hvor Folketingets millioner kan komme cyklisterne til gavn

Annonce