Annonce
Kolding

Jul på plejehjemmet: Her får beboerne gaver i julesokken

Jens Kloster og hjælper Annette Brink griner af det nye kælenavn, som Annette Brink har fået sig i forbindelse med juletiden. - Annette er stuens Gertrud Sand, forklarer Jens Kloster med henvisning til den jule-tossede husmor i The Julekalender. Foto: Julie Øjerson Frederiksen
Traditionen med julesokken på dørhåndtaget holder ved på Vonsildhave Plejecenter, hvor beboerne hver morgen står op til en morgengave fra julenissen. Men gaverne har ændret sig lidt, siden Jens Kloster var barn.

Kolding: På Vonsildhave Plejecenter er julen trådt indenfor, og den er kommet for at blive hele december måned.

I det åbne areal ved indgangen, bliver man mødt af en julemand i menneskestørrelse med et tårnhøjt juletræ ved siden af. Nede ad gangen er der pyntet op til den helt store guldmedalje i fællesstuen, hvor Jens Kloster på 72 år får sig en kop kaffe og nogle havregrynssmåkager. Jens Kloster oplever, at stemningen er anderledes i løbet af december måned, og det skyldes personalet, som ifølge Jens Kloster går meget op i jul og hygge.

- Hvad lå der i din julesok?, spørger Annette Brink, som er hjælper på plejecenteret.

- En øl lå der sgu i den i dag, svarer Jens med et smil.

Annonce

Vi har faktisk beboere, der står op om natten for at se om nissen har været på besøg.

Ditte Kjær Hulsrøj Korsager, virksomhedschef

Børn laver gaver

Julesokken er en tradition, som plejecenteret indførte sidste år, og det har været en stor succes, mener Ditte Kjær Hulsrøj Korsager, virksomhedschef ved Attendo, der driver det private plejehjem.

- Så kommer nissen hver nat og lægger noget i sokken. Vi har faktisk beboere, der står op om natten for at se om nissen har været på besøg, griner hun.

Nissesokkerne kom til, da to af medarbejderne fandt på det sidste år. Plejehjemmet har været ude at opsøge hjælp til gaver. Butikker i Kolding har doneret nogle ting, derudover laver lokale skolebørn også gaver til beboerne på plejecentreret. Ifølge Ditte Kjær Hulsrøj Korsager handler det ikke om gaverne men derimod at minde beboerne om julen. Størstedelen af plejecenterets beboere lider af demens, og selvom al julehalløjet muligvis går i glemmebogen kort tid efter, er det vigtigt at minde beboerne om traditioner.

- De ved godt, at juletræ og pynten betyder jul, så på den måde skaber vi et helhedsbillede for dem. Det kan være med til at skabe en hverdag, så de ved, hvor vi er henne i tiden. Det kan godt være, at det starter forfra næste morgen, men det er fuldstændig ligegyldigt. Det er en lige så stor omsorg, som at blive vasket og plejet. Det er kernen i værdighed, og det med til at skabe glæde, fortæller Ditte Kjær Hulsrøj Korsager.

Gertrud Sand

Annette Brink slår sig ned ved Jens Kloster, og mens formiddagskaffen bliver indtaget, griner de af det nye kælenavn, som Annette Brink har fået sig i forbindelse med juletiden.

- Annette er stuens Gertrud Sand, forklarer Jens Kloster med henvisning til den jule-tossede husmor i The Julekalender.

Julestemningen på Vonsildhave Plejecenter er essentiel i december måned, og der findes ikke mange kroge i fællesstuen, hvor der ikke har sneget sig en kravlenisse ind. Ud af stuens højttaler lyder kirkekor og minder om, at vi er i december.

Det er dog ikke hver måned, at Jens Kloster står op til en morgenbajer i julesokken, fortæller han:

- Jeg har også fået kage og chokolade.

Her kommer julesokken fra

  • I 1900-tallet fik vi en række juletraditioner fra USA. Det gælder blandt andet julestrømpen, som i USA hører til en af de mest populære juletraditioner.
  • Juleaften hænger amerikanske børn en julestrømpe op på kaminen eller lignende for at Santa Claus kan have et sted at lægge gaverne, som børnene så åbner julemorgen den 25. december.
  • Men helt oprindeligt kommer julestrømpen fra Europa, hvor man i middelalderen var begyndt at give især børnene gaver til jul. Det at man hænger julestrømpen op eller stiller en ting frem til at lægge gaverne i stammer fra 1300-1400-tallet.
  • I starten var det Sankt Nikolaus, der kom med gaverne og kom dem i julestømperne. Da han også var søfartens helgen, stillede børnene i Sydtyskland et lille skib frem, men i andre dele af Europa blandt andet i Holland brugte man sine træsko. De blev senere erstattet af julestrømper, og denne skik tog de hollandske udvandrere med sig til USA, hvor den blev almindeligt udbredt i 1800-tallet.
  • Kilde: Julesokken.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Prisfest hos de frivillige

Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Vejen

Biltyven måtte lade bil være bil

Danmark For abonnenter

43 kommuner driver ulovlige solcelleanlæg: Nu risikerer investeringer for millioner at ryge i skraldespanden

112

30-årig indbrudstyv hærgede Kolding i måneder, inden han meldte sig selv: - Jeg gjorde det af grådighed

Annonce