Annonce
Livsstil

Jul på Strynø: Øen er måske nok lille men opbakningen er stor

Jul på Strynø på Sydfyn er fuld af traditioner. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Juletræstænding, børnegudstjeneste og juleforestilling for hele øen. Strynø er lille, men opbakningen er stor, når julens arrangementer og traditioner begynder at rulle hen over den lille sydfynske ø.

Engang var Strynø den tættest befolkede ø i Danmark næst efter Amager. Sådan er det ikke mere. I dag bor der 197 mennesker på Strynø, men alligevel er der både en skole, en købmand, en kirke og en kro på øen.

Trods de åbenlyse udfordringer ved at holde liv i et lille øsamfund, som kun kan nås med færge fra Rudkøbing, så er det i høj grad lykkedes for strynøboerne. De har kæmpet for deres skole, deres færgeafgange og deres købmand, og når det bliver jul, samles de om øens traditioner og arrangementer.

Det fortæller sognepræst Andreas Skjoldborg Knudsen, som blev præst på øen i november 2018.

- Jeg tror, at man holder fast i traditionerne og bakker lidt mere op om dem end i en storby, hvor man ikke er så afhængige af hinanden. Der er for eksempel ikke nogen, der stætter spørgsmålstegn ved, om man skal i kirke juleaften, eller om vi skal have gløgg ved kromanden. Det skal vi, for det er tradition, siger Andreas Skjoldborg Knudsen, som derfor har lært at forvente fuldt hus i juledagene.

- Sidste år var vi 135 i kirken juleaften. Og det er faktisk kun to tredjedele af øens beboere, som er medlemmer af folkekirken, siger Andreas Skjoldborg Knudsen.

Strynø

Strynø ligger syd for Tåsinge mellem Langeland og Ærø.

Der sejler en færge fra Rudkøbing til Strynø hver dag.

Ifølge Danmarks Statistik bor der 197 mennesker på øen

Strynø fylder 4,88 kvadratkilometer i Det Sydfynske Øhav.

Øen er kendt for sit aktive foreningsliv og den smukke natur

Strynø har egen skole og puljeinstitution med vuggestue, børnehave og fritidsordning. Når børnene når 5. klasse, skal de i skole i Rudkøbing.

Strynø løb med en andenplads i kampen om at blive Årets Ø i 2020.

Strynø Bosætningsgrupper er nomineret til Den sydfynske Initiativpris, som bliver uddelt den 2. februar.

Strynø Havn blev totalrenoveret i 2010 og besøges nu af mange sejlere

Mange ø-gæster

Ud over de fastboende kommer der også udefrakommende gæster til gudstjeneste. Det er folk, som har familie eller et fritidshus på øen.

Dem er der en del af, fortæller Kjeld Tønder Hansen, som er formand for Øhavets Smakkecenter, og som har boet på Strynø med sin kone siden 1995.

- Der er ikke ret mange, som tager væk fra Strynø for at holde jul, men der er en del børn og bedsteforældre, som kommer til Strynø for at fejre jul, siger Kjeld Tønder Hansen.

Annonce

Vi mødes på kroen

Som i mange andre byer begynder juleforberedelserne på Strynø allerede at gå i gang op til første søndag i advent. Her sætter beboerforeningen øens juletræ op foran købmanden, og første søndag i advent samles alle om det efter at have været til børnegudstjeneste i kirken. Træet tændes, øens julemand kommer forbi, og det hele sluttes af med gløgg og æbleskiver på kroen. Normalt dukker der 50-100 folk op, siger Kjeld Tønder Hansen.

- Der kommer rigtig mange. De fleste børnefamilier er der, siger han og tilføjer, at turen fra kirken til kroen foregår i samlet flok.

- Det er en meget hyggelig tradition, synes jeg, siger han.

Lige over for juletræet og mellem kirken og kroen ligger købmanden. Her holdes ikke julearrangementer, men alligevel bliver købmanden centrum for en del jule-snak, fortæller Kjeld Tønder Hansen.

- Vi har jo vores købmand, og når vi er deroppe, så har vi god tid. Vi får snakket og sagt god jul.

Strynø Havn blev udvidet til dobbelt størrelse i 2009, og i 2013 fik øen en ny færge. Der er plads til 15 biler på færgen, så det er en god idé at reservere plads, hvis man gerne vil holde jul på Strynø. Foto: Line Olesen
Annonce

Fuldt hus til juleforestillingen

Sidst i november er der også juleklippedag på skolen. Hele øen inviteres, men da det er i skoletiden, er det lidt begrænset, hvor mange der kommer. Til gengæld er der fuldt hus, når hele øen inviteres til en aften med luciaoptog, juleforestilling og juletræsdans på skolen.

Claus Aagaard, som flyttede til Strynø med sin kone og fire børn for otte år siden, mener ikke, at opbakningen til julearrangementerne skiller sig i ud i forhold til den opbakning, der generelt er til arrangementer på Strynø.

- Der er et stort fællesskab på Strynø, og det slår også igennem i julen. Generelt vil jeg sige, at hvis folk vil eller kan noget, så er strynøboerne rigtig gode til at bakke op om det, siger Claus Aagaard og tilføjer, at han og familien flyttede til øen på grund af det store fællesskab.

Roen betød også noget, men familien har opdaget, at der ofte er for få timer i dagen på Strynø.

- Der er en ustyrlig ro på øen, men vi har aldrig haft så travlt, som siden vi flyttede til Strynø. Der foregår noget hver dag. Det kan være åbent hus i det lokale galleri, spejder, fredagsøl på kroen, litteraturklub, live-streaming fra Aarhus Universitet eller andet. Men vi har jo så travlt, fordi vi gerne vil deltage og være en del af fællesskabet. Jeg tror ikke, at strynøboerne bakker specielt op om julens arrangementer - de bakker bare godt op om arrangementer hele året rundt.

- Vi er fysisk afskåret fra fastlandet, fordi der er vand rundt om os. Den gør, at man koncentrer sig meget om det, der foregår på øen, siger Claus Aagaard.

Sognepræst Andreas Skjoldborg Knudsen har nogenlunde samme syn på sagen.

- På en lille ø må man blive enige og slå pjalterne sammen. Ellers kommer der to mand til hvert arrangement. Det nytter ikke noget, siger han.

Husene på Strynø. Foto: Line Olesen
Annonce

En ny tradition

Inden julen er ovre, har der også været juleklippedag på Strynø, og i de senere år er der kommet en ny tradition til. Det er ikke en tradition, som hører julen til, men nytåret, fortæller Andres Skjoldborg Knudsen.

- Nytårsaften mødes vi klokken 23.30 i kirken, og så synger vi lidt og får noget champagne. Det er meget uformelt. Det er også godt besøgt, selvom det er ny tradition.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Gaver mellem ægtefæller og fremtidsfuldmagt

Annonce
Annonce
Annonce
EfB For abonnenter

Liveblog: Følg efterårssæsonens sidste kamp mod Hvidovre IF - to scoringer og et brændt straffe

Varde For abonnenter

Se billederne: Julelys er vokset familiefar over hovedet – næste år er der dømt pause

Haderslev For abonnenter

Byrådsmedlem dømt for at forfølge og chikanere fem kommunalt ansatte

Kultur

Se alle billederne: Lysfestival åbnede i perfekt vejr

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Haderslev

En tidslomme i Aarøsund: Badehotel går efter Michelinstjernerne

Kolding

Coronasmitte i Kolding er nu over kritisk grænse: Se hvilke tiltag der bliver sat i værk

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Kultur For abonnenter

Mød Mary på Koldinghus: - Man kommer til at tage med kronprinsessen på en tidsrejse

Sønderborg For abonnenter

Vandaliserede færge og kørte uden kørekort 11 gange: 20-årig mand mister kørekortet i 10 år og skal betale stor erstatning

Nordtyskland

Nye coronaregler: Fest og ferie syd for grænsen bliver besværlige for danske gæster

Annonce