Annonce
Livsstil

Julefrokost i Sydbank: Intet nyt er godt nyt

Kirsten Seehagen og Anders Løbner har været med til at arrangere Sydbanks Peberlyk-afdelings julefrokost i mange år. Den er nem at arrangere, for den er altid den samme, men det kan folk god lide, siger Kirsten Seehagen og Anders Løbner. Foto: Birgitte Carol Heiberg
I Sydbanks Peberlyk-afdeling i Aabenraa ligner julefrokosterne altid hinanden. Der er måske kommet lidt mere grønt på menuen i årenes løb, men det er også det. Det betyder dog ikke, at julefrokosterne er kedelige - overhovedet ikke. Der bliver nemlig givet fuld gas lige fra man træder ind i festlokalerne.

Musikken er den samme. Maden er den samme. Stedet er det samme, og datoen er den samme.

I Sydbanks Peberlyk-afdeling i Aabenraa holder man ikke af forandring. I hvert fald ikke når det gælder den årlige julefrokost.

Det fortæller Anders Løbner og Kirsten Seehagen, som i mange år i kraft af deres bestyrelsesposter i den lokale personaleforening har været med til at arrangere årets julefrokost for deres cirka 800 kollegaer mange gange.

Annonce

- Der var et år, hvor vi forsøgte med noget lidt alternativ mad. Vi byttede grønlangkålen, hamburgerryggen og kålpølserne ud med noget andet. Det gik ikke godt, siger Anders Løbner og suppleres af Kirsten Seehagen:

- Nej, det faldt ikke i god jord, siger hun og smiler.

For nogle år siden forsøgte bestyrelsen sig også med vinterbadning og morgenkaffe i forbindelse med julefrokosten, men kun ganske få dukkede op, så det initiativ blev taget af bordet igen. Det samme er sket for de sanghæfter, som på et tidspunkt blev trykt, så alle kunne synge med på de tre-fire sange, som altid bliver sunget under en Sydbank-julefrokost.

- Alle kender jo sangene alligevel, så er der ingen grund til, at vi står og vifter med et sanghæfte, siger Kirsten Seehagen og tilføjer, at julefrokosten på Peberlyk nok er noget af det mest traditionelle, man overhovedet kan løbe ind i.

- Alle ved, hvad der kommer til at ske, og det har de fleste det fint med, siger hun.

En fast skabelon

Af samme grund er den heller ikke svær at planlægge. Allerede inden årets julefrokost er ved at være slut, booker Kirsten Seehagen bandet O.S.3 fra Tønder til at komme og spille til julefrokosten næste år, for det har de gjort i over tyve år, og i Sønderjyllandshallen er det en given ting, at festglade Sydbank-medarbejdere indtager hallen den første fredag i december.

Det kan være svært at lokke folk med til den årlige forårsfest i Sydbank, men julefrokosten, som også er mere løssluppen end forårsfesten, kommer folk gerne til, lyder det fra Kirsten Seehagen og Anders Løbner. Foto: Birgitte Carol Heiberg

I forhold til menuen, så gælder om at holde tungen lige i munden for bestyrelsesmedlemmerne og folkene på Rødekro Kro, som altid leverer maden til Sydbank Peberlyks julefrokoster. I løbet af årene er der kommet lidt mere grønt på tallerkenen, fordi folk har efterspurgt det, men der er visse ting, man ikke piller ved - heriblandt grønlangkålen, hamburgerryggen og kålpølserne. Og så skal der selvsagt også sild og ris a la mandet på bordet.


Der er fuld fart på, når man sætter sig. Så er man i festhumør. Alle er opsat på at hygge sig og få danset, og mange har glædet sig hele dagen.

Kirsten Seehagen


- Hvert år er der en prøvespisning på Rødekro Kro, hvor vi bliver introduceret for lidt nye retter, men vi ændrer ikke så meget på menuen, lyder det fra Kirsten Seehagen.

At julefrokosterne ligner hinanden til forveksling år efter år behøver dog ikke at betyde, at de er kedelige. Tværtimod.

- Der er fuld fart på, når man sætter sig. Så er man i festhumør. Alle er opsat på at hygge sig og få danset, og mange har glædet sig hele dagen, siger Kirsten Seehagen og suppleres af Anders Løbner:

- Man smider de lyseblå skjorter, alle klæder sig på til fest og snakker med hinanden. Der er lidt mere løse rammer end i hverdagen.

Annonce

Ingen regler

I nogle virksomheder er der regler om, at cheferne ikke er med, eller også damper de tidligt af for ikke at kompromittere deres rolle med en mulig julebrandert.

Der var et år, hvor bestyrelsen i personaleforeningen prøvede at bytte blandt andet kålpølserne ud med noget andet i julefrokostmenuen. Den gik ikke, og kålpølserne var tilbage igen året efter. Foto: Timo Battefeld

Sådanne regler har Sydbank ikke. Faktisk er der ikke rigtig nogen regler, man skal overholde til julefrokosterne - andet end at bevare sin sunde fornuft.

Det siger Else Guldager, som er HR-direktør i Sydbank:

- Vi giver et tilskud til personaleforeningerne, som de kan bruge på en julefrokost, hvis de vil. Vi stiller ingen krav til, hvordan man holder julefrokosten, men der er en forventning om, at man opfører sig almindeligt pænt. Tonene skal være inkluderende og ikke-krænkende, men det er ikke noget, vi har oplevet problemer med, siger Else Guldager og tilføjer, at banken gerne vil støtte de lokale julefrokoster, fordi de er vigtige for sammenholdet:

- Julefrokosten er medarbejdernes fest. Det er den ene gang om året, hvor medarbejderne mødes på tværs af afdelinger og hygger sig på den måde, de har lyst til.

Samme oplevelse har Kirsten Seehagen og Anders Løbner.

- Vi laver en bordplan, så folk sidder afdelingsvis, men alle taler med alle. Julefrokosten er med til at styrke det sociale, vi har sammen, og så er det også til julefrokosten, at man måske lige møder den der person, man kun har talt i telefon med, i baren eller på dansegulvet, og får en sludder, siger Kirsten Seehagen.

Annonce

Forventer rekordår

Sidste gang personaleforeningen for Aabenraa-medarbejderne arrangerede en julefrokost var i 2019. Dengang deltog 416 af deres kollegaer, hvilket var en ny rekord, men i år kommer der forhåbenlig endnu flere.

- Det er det første rigtige arrangement, vi har holdt siden julefrokosten i 2019, så folk glæder sig da rigtig meget, siger Kirsten Seehagen.

Og når de får invitationen til i år, skal de ikke forvente, at den ser væsentlig anderledes ud end i 2019. Måske er der kommet endnu mere grønt på menuen, men festen foregår stadig i Sønderjyllandshallen til tonerne af O.S.3, og kl. 00.15 kører busserne folk hjem.

Under julefrokosten vil der heller ikke være underholdning, for hvem gider det, når man har sine egne sange, hinanden og god musik.

- Hvis der nu står en på scenen der kl. 21, så er der ikke mange, som lytter med alligevel. Der har folk travlt med at hygge sig og danse, lyder det fra Kirsten Seehagen, som kun kan huske én julefrokost, som var markant anderledes end alle de andre, hun har deltaget i i Sydbank. Det var i 1999 på dagen, hvor en stor storm hærgede Danmark.

Medarbejderne i Sydbank på Peberlyk er måske nok traditionsbundne, men de afbryder ikke en julefrokost, hvis først den er kommet i gang. Selv under stormen i 1999 under stormen formåede de at holde julefrokost-fanen højt. Foto: Søren Gylling

Men på Sydbanks hovedkontor på Peberlyk giver man ikke så nemt op, hvis der er en julefrokost i sigte.

- Stormen startede, da vi skulle afsted. Faktisk startede busturen med, at der var et lyn, som ramte og flækkede et træ, og i Rødekro stod vores kollegaer helt inde ved murværket, fordi det fløj rundt med tagsten i luften, siger Kirsten Seehagen og tilføjer, at alt strømmen var gået i Sønderjyllandshallen, da de ankom.

Strømmen kom dog igen, og festen fortsatte frem til det planlagte tidspunkt.

Sydbank

Der er 2200 medarbejdere i Sydbank.

Medarbejderne sidder i forskellige afdelinger fordelt over det meste af landet. 

Det er personaleforeningerne i de enkelte afdelinger, som arrangerer julefrokosterne. 

Sydbank giver et fast tilskud til personaleforeningerne hvert år. 

Annonce
Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Gaver mellem ægtefæller og fremtidsfuldmagt

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kolding får endnu et kviktestcenter - det åbner torsdag nord for bymidten

Erhverv For abonnenter

Gigantisk byggeri har indhentet forsinkelse: Viking Link når milepæl med 15.000 m2 under tag

Sønderborg

Læsere undrer sig: Må varebiler køre i begge retninger på gågaden

Varde For abonnenter

Rollator-bande på tur: Den ældste er 95 år – og nu overvejer rollatordamerne at besøge et værtshus

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Esbjerg For abonnenter

Hård kritik af Fanøs Plejecenter: Vores demente far lå hjælpeløs på gulvet

Kultur

Ekstra koncert med SMUK og Haderslev Domkirkes Pigekor

Esbjerg

Ni elever i samme klasse smittet på ni dage: Hvorfor bliver årgangen ikke hjemsendt og testet?

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Aabenraa For abonnenter

Mennesket bag monarken: Forfatter gav indblik i dronningens liv med op- og nedture

Haderslev For abonnenter

Poser med kokain og heroin blev smidt ud af lejlighed på 2. sal, da politiet sparkede døren op

Nordtyskland

Så er byggeriet af den faste forbindelse startet i Tyskland

Annonce