Annonce
Rejser

Juleinspektør bliver aldrig træt af julen: - Den er en dåseåbner til historien

Anna Wowk er juleinspektør i Den Gamle By i Aarhus. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Anna Wowk Vestergård overtog i 2019 titel og arbejdsopgaver fra sin kollega Jens Ingvordsen, der har været juleinspektør i Den Gamle By i Aarhus 16 år. Arbejdet som juleinspektør bliver hun aldrig træt af, for det giver anledning til at dykke ned i alverdens historiske detaljer. Den eneste fare ved jobbet er, at hun kommer til at nynne julesange højt, når hun cykler hjem fra arbejde om sommeren. For som juleinspektør arbejder man med julen hele året rundt.

I Den Gamle By i Aarhus har man en juleinspektør, for juletiden er en højsæson for det aarhusianske museum, der formidler over 400 års danmarkshistorie. Juleinspektøren arbejder med julen stort set hele året rundt - fra 6. januar og frem til, at Jul i Den Gamle By slår dørene op for gæster 20. november. I over 16 år var det Jens Ingvordsen, der varetog det ærefulde erhverv som juleinspektør. Da han gik på pension for to år siden, blev hans afløser museumsinspektør Anna Wowk Vestergård. Den 41-årige historiker har en særlig forkærlighed for den tid på året og kommer noget tidligere i julestemning end de fleste.

- Jeg er lidt asynkron i julestemningen, for jeg kommer tit i julestemning i august. Så skal jeg være opmærksom på, at når jeg holder for rødt på cyklen på vej hjem fra arbejde, så skal jeg huske mig selv på at nynne julesangene inde i hovedet og ikke at synge dem højt. Så vil folk nok kigge lidt, indrømmer hun og griner ved tanken.

Vi har mødt Anna Wowk på hendes arbejdsplads for at blive klogere på jobbet som juleinspektør. Det er midt i oktober, men nu er det ikke kun Anna Wowk, der kan prale af at være i julestemning.

Annonce

For der er begyndt at sprede sig en liflig duft af hjemmelavede æbleskiver i de historiske gader fra Torvets æbleskivebod, selv om der er en måned til, at Jul i Den Gamle By slår dørene op. Anna Wowk ser glad ud ved tanken og glæder sig til de heftige to uger, hvor alle medarbejderne pynter op til jul i byen.

- Det er en hektisk tid, og der er meget at gøre, så vi kan godt føle lidt spænding med hensyn til, om vi når det, fortæller juleinspektøren og tilføjer:

- Jeg bliver aldrig træt af julen. For mig er den en dåseåbner til historien.

Med julen i Den Gamle By følger nemlig endnu mere historie og finurlige detaljer. Sådan nogle detaljer, som Anna Wowk ikke kan få nok af. Arbejdet som juleinspektør består blandt andet i at indsamle, dokumentere og tale med de mennesker, der indleverer deres julepynt til museet.

- Det er skønt, at folk tænker på os, og at de har lyst til at dele deres juleerindringer, mener hun.

Sidste år var adgangen til Den Gamle By begrænset på grund af restriktionerne, der fulgte i kølvandet på coronavirussen. I stedet for at komme ind kunne gæsterne kravle op på stiger og kigge ind i de oppyntede julestuer udefra. PR-foto: Runolfur Gudbjornsson/Den Gamle By

Det betyder, at der kommer mange detaljer med, når der samles julepynt ind til museets samling. For eksempel en juletræskæde, som museet har fået fra en familie, der købte den, efter at der gik ild i deres juletræ. Så stoppede de med at bruge levende lys på træet.

- Juletræskæden viser et spænd mellem det gamle og moderne - mellem levende lys i træet og elektrisk lys. Der skal ikke så meget til, for at noget nyt bliver en tradition, forklarer Anna Wowk.

Traditioner er forskellige fra årti til årti. I Peter Fabers stue er juletræet pyntet op efter anvisningerne i hans sang ”Højt fra træets grønne top”, som han skrev i 1847. Smutter man forbi 1974’er-kvarteret, finder man et kollektiv. Her er det minimalt med julepynten. Det er vidneudsagn fra beboerne selv, som museet har taget udgangspunkt i.

- Kollektivisterne syntes, at julen var borgerlig og materialistisk, men en julebryg kunne man godt finde på at drikke. Udover juleøl er der i et af værelserne pyntet med røde flettede julestjerner. De kunne passes ind, da de røde stjerner også er et socialistisk symbol. Det sjove er, at en af kollektivisterne fortæller, at det faktisk var meget rart at komme hjem til familien i juletiden, så større var konflikten mellem ideologi og julehygge heller ikke, forklarer Anna Wowk og tilføjer:

- Det er interessant, for det er detaljer, som siger noget om tiden.

Sammen om julen

Går man helt tilbage til den ældste periode i Den Gamle By - nemlig 1625 - vil besøgende finde halm på gulvet for at mindes stalden i Betlehem.

- Det er et sjovt eksempel, fordi det viser mødet mellem julens kirkelige og verdslige side. På bordet i meget velhavende hjem som det, vi viser, kunne der ligge en bibel, som var et kostbart eje dengang. Samtidig var der tradition for at sove sammen i halmen, og unge ugifte kunne benytte chancen til at ligge helt tæt sammen. Det gav en overhyppighed af fødsler i september og var noget, som kirken var meget imod, forklarer hun.

I Julemuseet kan man blandt andet finde unikt julepynt fra gamle dage. For eksempel denne topnisse, som et bybud købte for 75 øre i 1885. - Det er en fin historie. Jeg kan næsten mærke, hvordan han har gået og sparet op til den, fortæller juleinspektør Anna Wowk. PR-foto: Den Gamle By
Juletræ pyntet efter anvisninger fra Peters Fabers sang "Højt fra træets grønne top". PR-foto: Mie Bøggild/Den Gamle By

På den måde siger julepynt og traditioner noget om de forskellige tider og om æstetikken, men der er også ligheder, som er gået igen op gennem historien. Et kvad fra omkring år 900 fortæller, hvordan den norske konge Harald Hårfager ville ”drikke jul” på havet. Jul var altså noget, man drak, og godt øl er også noget, som vi forbinder med jul i dag.

Ordet jul har en lang historie bag sig, og selv om den kristne kirke prøvede at indføre ordet Kristmesse, da kirken overtog højtiden som en markering af Kristi fødsel, lykkedes det ikke at ændre navnet. I Norden fejrer vi stadig jul. I England fejrer man Christmas. Det handler julen stadig om den dag i dag. Af samme grund er Anna Wowks yndlingssalme ”Dejlig er Jorden” og teksten ”Tider skal komme, tider skal henrulle, slægt skal følge slægters gang".

- Det er en krog til historien, der viser, at vi bare er mennesker, og selv om vi i dag går i smart tøj og har en smartphone i lommen, vil vi i bund og grund det samme i juletiden: spise, drikke og være sammen, fortæller juleinspektøren.

Jeg er lidt asynkron i julestemningen, for jeg kommer tit i julestemning i august. Så skal jeg være opmærksom på, at når jeg holder for rødt på cyklen på vej hjem fra arbejde, så skal jeg huske mig selv på at nynne julesangene inde i hovedet og ikke at synge dem højt. Så vil folk nok kigge lidt.

Anna Wowk, juleinspektør

Fællesskabet afspejler sig også i Jul i Den Gamle By, hvor Anna Wowk primært håber på, at de besøgende får en god oplevelse og hygger sig sammen.

- Det er dét, julen handler om, mener den 41-årige juleinspektør, der bor med sin mand og tre børn i Åbyhøj.

Inden Anna Wowk blev ansat som museumsinspektør i Den Gamle By i 2014, har hun arbejdet ved Horsens Museum og Odder Museum. Hun er cand.mag. i historie og museologi fra Aarhus Universitet. Udover at være juleinspektør arbejder hun også med 1927- og 1974- kvarterne og den kommende 2014-gade, som efter planen åbner i 2022 sammen med en ny hovedindgang.

Jul i Den Gamle By

Den Gamle By er verdens første museum for byernes historie. Kom på et levende museum og gå på opdagelse i en dansk by fra blandt andet 1864, 1927 og 1974.

Fra 20. november til 2. januar byder Jul i Den Gamle By indenfor i 400 års julehistorie med blandt andet juleboder, husflidsmarked, julebutik og fællessang, og børnene kan gå på opdagelse på Nisseloftet og i Juleskoven.

I år er det også muligt at opleve Aftenjul, der finder sted 10. og 11. samt 17. og 18. december fra klokken 18-21. Tre af aftenerne er allerede udsolgt. Billetpris er 120 kroner pr. person frem til 24. oktober. Herefter er prisen 150 kroner.

Entré til Den Gamle By koster 150 kroner for voksne. Børn fra 0-17 år er gratis.

Adressen er Viborgvej 2, 8000 Aarhus C.

Læs mere og køb billetter på www.dengamleby.dk.


En lille brøkdel af alle de julekort, som Den Gamle By har i museets samling, bliver udstillet i julemuseet. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Begyndelsen som juleinspektør var ikke helt let på grund coronavirussens indtog, som betød, at museet sidste år var lukket. Men ikke helt - restriktionerne tvang Den Gamle By til at tænke ud af boksen. Så de besøgende måtte blive udenfor, og museet satte stiger op til vinduerne. Derfra kunne man i bedste ”Den lille pige med svovlstikker”-stil kigge ind i stuerne til juletræer, og hvad julen ellers havde bragt med sig i de forskellige tidsperioder.

- Det var enormt populært, husker Anna Wowk, som også har gemt en julekugle, der var eftertragtet i julen 2020. Den forestiller en julemand med mundbind på.

Det stykke julepynt siger en del om nedlukningen, som også er en del af vores historie. Derfor nedskriver og gemmer Den Gamle By den slags ting og erindringer. Til glæde for eftertidens kommende besøgende - og fremtidens juleinspektører.

Annonce
Rejser For abonnenter

Alsace: Tag væk fra vinruten og få store naturoplevelser og udforsk borgruiner i og omkring Saverne

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Spøgelsesbilist: Forvirret pårørende kørte den forkerte vej på motorvejen og mistede bilen

Vejen For abonnenter

Skal du investere i varmepumpe eller fjernvarme? Husejere i 13 byer får klar besked hurtigst muligt

Varde

Pia-Vera må ikke købe nyt tøj i et år: Ærligt, så har jeg lige skullet arbejde med mig selv i forhold til at gå i tøj, andre har gået i før mig

Billund

Efter sex-beskeder: Chef er fratrådt

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Esbjerg For abonnenter

I Esbjergs nye gør-det-selv-skov skal vi selv plante træerne: Lissi og Tom besøger deres træer flere gange om ugen

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Esbjerg

23-årig mand død i arbejdsulykke: Klemt ihjel på havnen

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Kolding

Minilæsser stjålet fra byggeplads i Lunderskov

Vejen For abonnenter

Martin Beck frygter at slide sin krop i stykker: Nu satser han i stedet på at sælge legetøj

Tønder

Indbrudstyve trængte ind gennem åbent vindue: Blev overrasket af beboer

Annonce