Annonce
Esbjerg

Julekalender: Bygninger måtte lade livet for stigende trafik

Sådan så dette centrale sted i Esbjerg ud i juni 1957. Foto: Esbjerg Byhistoriske Arkiv
Som en hyggelig julekalender bringer JydskeVestkysten i samarbejde med Esbjerg Byhistoriske Arkiv hver dag frem til 24. december et historisk billede fra Esbjerg og ved siden af samme sted, som det ser ud i dag. I dag er vi et sted, hvor mange bygninger måtte vige for trafikken.
Annonce

Esbjerg: I dag slår vi ned et sted, hvor man skal have lidt hjælp for overhovedet at se, at de to billeder taget med 62 års mellemrum overhovedet er taget samme sted.

Det sort-hvide er taget i juni 1957, og vi ser Frodesgade fra omtrent Østergade mod Nørrebrogade. Gaden til højre er Jernbanegade.

Længst nede i billedet mødes Frodesgade og Nørrebrogade. Frodesgade blev markant ændret omkring 1960, da den nuværende Frodesgadebro blev opført. I den forbindelse måtte huset med tårnet og de efterfølgende bygninger lade livet.

Der er nu plantet træer langs strækningen til venstre. Bag dem gemmer Pinsekirken sig med et lille parkanlæg.

Annonce

Bro afgørende for udvikling

I dag er det umuligt at forestille sig Frodesgade og dette sted uden Frodesgadebroen. En absolut hovedfærdselsåre ind til et Esbjerg, der i årene frem til 1960 var vokset voldsomt i indbyggertal og på dette tidspunkt var nået op omkring 56.000 indbyggere - en fordobling på 35 år - og samtidig var skinnerne nedenunder broen også vigtige for både person- og gods-transport.

Dermed måtte man tilbage i 1960 træffe nogle hårde beslutninger om at rive ellers udmærkede beboelsesejendomme ned. Godt nok var der også en bro før 1960, men for det første var den betydeligt smallere, og for det andet lå den længere nede mod banegården og "ramte" således slet ikke Frodesgade, hvilket blandt andet var målet med den nye bro, så man fik et regulært kryds.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Tidligere JydskeVestkysten-chef giver ledelsen en ordentlig kindhest: - I bør overveje at lukke avisen, inden det bliver pinligt

Danmark For abonnenter

Kemikalie smadrede ansattes lunger: Nu har medarbejder fået nyt anfald på skandaleramt Varde-fabrik

Annonce