Annonce
Esbjerg

Julekalender: Et helt almindeligt sted - og så alligevel ikke

Sådan så denne gade i Esbjerg ud i 1957 kort før, den blev asfalteret. Foto: Esbjerg Byhistoriske Arkiv
Som en hyggelig julekalender bringer JydskeVestkysten i samarbejde med Esbjerg Byhistoriske Arkiv hver dag frem til 24. december et historisk billede fra Esbjerg og ved siden af samme sted, som det ser ud i dag. I dag er vi et sted, der oprindeligt faktisk hed noget helt andet.

Esbjerg: Dagens nedslag er et sted i Esbjerg, som på overfladen er helt almindeligt, men som alligevel har en meget omskiftelig historie. Oprindeligt hed gaden, som vi i dag kigger på, nemlig Golfvej, idet Esbjerg Golfklub havde klubhus på det, der i dag hedder Ingemanns Allé. Det var fra stiftelsen i 1921 frem til 1944, hvor klubben på lejede jorder anlagde en bane og derefter fra 1945 rykkede til et areal mellem den nuværende Niels Bohrs Vej og naturstien langs Møllebækken.

Kigger man på det gamle billede, kan man se Ingemanns Allé kort før, den blev asfalteret i juni 1957. Det er Ingemanns Allé set fra Ewalds Allé mod Storegade. Huset til venstre er Højbo, Ewalds Allé 77. Bemærk at billedet viser, at Ingemanns Allé faktisk har været en allé med træet på begge sider af vejen.

Lidt længere henne ad vejen, i nummer 57, lå i mange år Esbjerg Kemikaliefabrik, hvor der blandt andet blev produceret julelys i mange forskellige former og farver

Annonce

Rockere på vejen

Tager man Ingemanns Allé i dag, er det i høj grad et stille og roligt villakvarter med enkelte boligblokke, men i de senere år var det nogle særlige beboere, der påkaldte sig opmærksomhed.

I en tid havde der været rygter om at Hells Angels eller en støttegruppe til Hells Angels havde slået sig ned på vejen, og i 2011 sendte politiet så en pressemeddelelse ud, hvor man bekræftede, at den berygtede rockergruppe holdt til i nummer 47.

I dag er Hells Angels angiveligt rykket ud af Esbjerg og er flyttet til Aarhus, mens supportergruppen Devils Choice i stedet skulle holde til i fabriksbygningen i nummer 47 helt ned mod Gammelby Ringvej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Esbjerg

Borgmester kalder partifælles selv-erklærede mærkesag for fuldstændig urealistisk: Vil koste 63,7 millioner kroner om året

Annonce