Annonce
Esbjerg

Julekalender: Ikke meget er forandret de seneste 100 år

Sådan så det ud i cirka 1910 i dagens nedslag. Foto: Esbjerg Byhistoriske Arkiv
Som en hyggelig julekalender bringer JydskeVestkysten i samarbejde med Esbjerg Byhistoriske Arkiv hver dag frem til 24. december et historisk billede fra Esbjerg og ved siden af samme sted, som det ser ud i dag. I dag er vi et sted, hvor der de seneste 100 år ikke er sket det helt store - i hvert fald på den ene side af gaden.
Annonce

Esbjerg: Mange kender historien om Esbjergs udvikling, der for alvor tog fart, da det tilbageværende Danmark med tabet af Sønderjylland og Nordsøhavnen Altona ved Hamburg i 1864 havde brug for en vestkysthavn i det jyske. Valget faldt på Esbjerg, og resten er, som man plejer at formulere det, historie.

Nedslaget i dagens julekalender er et sted, der allerede tidligt i Esbjergs historie var bebygget. Kigger man på de to billeder, kan man ikke være i tvivl om, at der er tale om samme gade. En stor forskel på de to billeder, der altså er taget med 109 års mellemrum, er Havnegade, der har gjort ejendommen, der i dag blandt andre huser restauranten Taka Sushi, til hjørneejendom.

Det sort-hvide billeder er taget i cirka 1910 og viser Englandsgade set fra Borgergade mod Østre Havnevej. Til venstre er første hus nummer 13, og så går det nedad.

I højre side er der kun nummer 4 tilbage, det toetagers hus med to skorstene. I baggrunden ses "Fanøhus", en af de første større beboelsesejendomme i Esbjerg. I begyndelsen af 1900-tallet husede Fanøhus en stor en gros frugtforretning ved Emil Borchfeld og det var et yndet sted for kvarterets børn, idet de her for nogle få ører kunne få al den frugt, de kunne spise. Fanøhus blev nedrevet i 1972.

Annonce

Mange byggearbejder

Englandsgade har de seneste mange måneder kun været begrænset farbar, idet der i forbindelse med renoveringen af Kongensgade er blevet gennemført omfattende arbejder på Englandsgade - herunder kloakseparering.

Samtidig har Englandsgade i betydelig grad de senere år været præget af byggeriet af Droop-familiens store ejendom Karéen mellem Kongensgade, Englandsgade og Borgergade.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Lærerformand opfordrer Koldings lærere til at tage deres forholdsregler: Sådan kan de mindske risiko for at blive smittet

Annonce