Annonce
Esbjerg

Julekalender: Rask må det gå mod Englandsbåde

Dette foto er taget i 1961 og vidner om en svunden tid i Esbjerg. Foto: Esbjerg Byhistoriske Arkiv
Som en hyggelig julekalender bringer JydskeVestkysten i samarbejde med Esbjerg Byhistoriske Arkiv hver dag frem til 24. december et historisk billede fra Esbjerg og ved siden af samme sted, som det ser ud i dag. I dag slår vi ned på et sted, der gav nærmest direkte forbindelse med England.

Esbjerg: Det er velkendt i Esbjergs udviklingshistorie, at eksporten til England hele vejen igennem har været en bærende søjle. Svinekød og i særdeleshed bacon har hentet mange eksportkroner hjem til Danmark, og i England er brandet "Lurpak" særdeles anerkendt.

På det sort-hvide kigger vi lige ind i den fortælling.

Fotoet viser en hestevogn lastet med smørdritler. Mon ikke de skal med englandsbåden. Bygningen bag hestevognen er Englandskajens Banegård, der også fungerede som toldopsyn. Den store bygning i baggrunden er Agricolds frysehus, der blev revet ned i 2013.

Der fragtes stadig masser af varer fra Danmark til England via Esbjerg, men dagene, da havnearbejdere slæbte rundt på halve grisesider over den ene skulder, er ovre og har været det i mange år.

Annonce

Eksport på en anden måde

Springer vi frem til 2019 befinder vi os på Dokken, som det i øjeblikket så heftigt diskuteres om der må bygges boliger på. Lige nu er der erhvervsbyggeri, fortrinsvis kontorer.

Den store røde bygning i baggrunden til venstre er Parkeston House, hvor blandt andre Dahl Advokater hører hjemme, mens den sorte bygning i forgrunden til højre blandt andet rummer Retten i Esbjerg og Vestre Landsret. Bag den ses det hvide domicil, som blev opført af Mærsk Olie og Gas, der er overtaget af franske Total.

I baggrunden anes lige netop vandtårnet, som nu er blevet forbundet med netop dokken via gang- og cykelbroen Landgangen, der blev indviet i 2018.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

112

ATK-vognen vendte tilbage til Gram

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];