Annonce
Vejen

Julemanden møder søde og artige børn alle steder

Hundredvis af børn i Brørup var mødt op for at hilse på julemanden. Foto: André Thorup

Brørup og Skodborg: Næsten lige siden fortællingen om Peters Jul fra 1866, har julemanden haft det med at tage turen fra Grønland til Danmark. Her til lands hører det med til juletraditionerne, at han nærmest er kommet sovende til byen, for mange steder lader han sig slet ikke se, før børnene har vækket ham.

I Brørup har handelsstandsforeningen altid tilbudt julemanden overnatning på jernbanestationen, og så har byens børn sørget for at vække ham fredag aften før første søndag i advent. Men den tradition er det måske slut med, for i år var den fredag aften helliget Black Friday, julebankospil på Aktivitetscentret Fredenshjem og ikke mindst indvielsen af Brørups nyindkøbte juleranker, der nu hænger og kaster glans over byens hovedstrøg. Så hellere lade julemanden sove helt til sidst på formiddagen søndag.

I Brørup er det blevet en tradition, at det er Danske Seniorer Brørup, som sørger for det praktiske, når byens børn skal vække julemanden, og i år var det seniorernes formand, Lilly Laugesen, der greb mikrofonen og opfordrede børnene til at råbe på julemanden, så højt de kunne.

- Jeg er meget spændt på, hvor mange børn og voksne, der møder op, for det er første gang, vi vækker julemanden en søndag, sagde Lilly Laugesen, inden børnene for alvor begyndte at råbe på julemanden.

Der var også andre end julemanden, der skulle prøve noget helt nyt. Det skulle for eksempel også Mynthe på to år. Aldrig før har han prøvet at vække julemanden på denne måde.

- Det er faktisk første gang, vi er med til den tradition, selv om vi altid har vidst, at den fandtes. Men det er først nu, Mynthe er blevet gammel nok til at deltage, siger hans mor, Camilla Kristiansen, Brørup.

Annonce

Vækninger

I Brørup er det handelsstandsforeningen i samarbejde med Danske Seniorer Brørup, som står for arrangementet med vækningen af julemanden.

Bagefter blev der sunget og danset om juletræet på torvet og til sidst var der 500 julegodteposer, som blev delt ud til alle artige børn.

I Skodborg er det lokalrådet, borgerforeningen, Skodborg Frivillige Brandværn og Skodborg Frivillige Brandværnsorkester, som står for arrangementet med vækningen af julemanden.

I Skodborg var der cirka 125 julegodteposer til børnene.

Også i Skodborg

Lilly Laugesen havde ingen grund til bekymring. Det syntes som om, hele byen var mødt op, og da julemanden fik søvnen ud af øjnene, var han imponeret:

- Er der virkelig så mange mennesker i Brørup?

Helt så mange var der ikke i Skodborg, nærmere bestemt på Skatkær. Det er her hos Inge Marie og Christian Lund, børnene råber så højt, at de formår at vække julemanden sammen med alle sine hjælpenisser.

- Så går vi alle sammen med Skodborg Frivillige Brandværnsorkester i front til torvet, hvor juletræet tændes, og videre til brandstationen, hvor vi danser om juletræet og får varme æbleskiver, siger Nana Hørlück.

Også i Skodborg havde julemanden julegodter med til børnene. Foto: Søren Dippel
Her er Julemanden i Brørup netop blevet vækket. Foto: André Thorup
Med alle sine julegodteposer var julemanden en populær gæst i Brørup. Foto: André Thorup
Der var sort af børn og voksne, da julemanden skulle vækkes i Brørup. Foto: André Thorup
Julemanden blev vækkeet. Foto: André Thorup
Julemanden blev vækkeet. Foto: André Thorup
Julemanden blev vækkeet. Foto: André Thorup
Julemanden blev vækkeet. Foto: André Thorup
Julemanden blev vækkeet. Foto: André Thorup
Julemanden blev vækkeet. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Marcus Knuth er en gemen mandattyv

Marcus Knuth blev onsdag De Konservatives nye udlændingeordfører samt integrations- og indfødsretsordfører. Det er der bestemt ingen grund til at ønske tillykke med. Den politiske belønning er nemlig aldeles ufortjent. Naturligvis er det fuldstændig legitimt, hvis Marcus Knuth ikke længere har følt sig hjemme i Venstre og derfor skifter til De Konservative. Til gengæld er det målt med moralske alen helt utilstedeligt, at politikeren blot fortsætter i Folketinget, som om intet var hændt. Den 5. juni i år sendte vælgerne 43 repræsentanter for Venstre ind i Folketinget. Så vidst vides har der ikke efterfølgende været et nyt valg. Derfor er de 43 mandater fortsat Venstres. Partihop er beklageligvis ikke helt så sjældne i dansk politik. Som regel er mønstret det samme – afhopperne tager deres mandater ind i det nye parti. Opfattelsen af, at politikerne så at sige ejer deres mandat er hinsides enhver sund fornuft. Mandatet tilhører de vælgere, der har udpeget den pågældende. Ved Folketingsvalget satte godt 9500 vælgere deres kryds ved Marcus Knuth. Det gjorde de givetvis i forventning om, at deres tillidsmand på tinge ville arbejde for Venstres dagsorden. Den tillid er nu gjort til skamme. Eneste anstændige beslutning er at forlade sin politiske tillidspost, hvis man af den ene eller anden grund kommer på kollisionskurs med sig parti. Så kan suppleanten nemlig rykke ind og fortsætte arbejdet for den liste, som vælgerne har peget på. Havde Marcus Knuth draget denne rette konsekvens, ville det aftvinge respekt. Det havde herefter stået ham frit for eventuelt at stille op som konservativ kandidat ved næste Folketingsvalg, hvor han måske endda havde haft rimelige muligheder for atter at blive sendt afsted til Christiansborg. I stedet har Marcus Knuth nu slet og ret gjort sig skyldig i gement mandattyveri, hvor han har sat sine egne interesser over vælgernes. Den slags bidrager til en politikerlede, som i dette tilfælde er absolut berettiget.

Annonce