Annonce
forside

Julemarked En super oplevelse

Læserbrev: Julemarkedet på Vognmuseet forrige weekend var en super oplevelse, og jeg er lidt imponeret og stolt over, at vi har dette i Haderslev. Gode parkeringsforhold og rigtig mange mennesker. Jeg havde selv et par markedsfolk boende i de dage og var selvfølgelig også nede og hilse på og se stadepladserne samt slå et smut omkring udstillingerne. Fantastisk samling vogne, levende udstillet i et realistisk miljø, effekter indimellem som bryder helheden, f.eks. en veteranbil, seletøj og diverse værksteder. Standene var placeret spredt derimellem, og det hele fremstod dermed helt fantastisk. Derudover mulighed for køb af kaffe, te samt hjemmebagt kage. Fornemt, at der ikke blev opkrævet entré, og pengene kunne så bruges på "loppekøb" i stedet for, en win-win situation (gratis adgang- penge tilovers-køb af "lopper"-god omsætning-flere stande næste år-pænt provenu til vognmuseet). Spurgte til ændret tilhørsforhold fra museet i Dalgade til kommunen, hvilket betyder, at vognmuseet nu skal drives som en forretning.

Fremfor mange julegaver anbefaler jeg, at børnefamilier tager en tur på julemarked i vognmuseet; også en tur med jule-veterantoget (damp). Begge tiltag er for børn en kæmpe oplevelse, og man snyder børnene for noget væsentligt i deres opdragelse og dannelse ved ikke at give dem et indblik i en svunden tid, historisk og kulturelt. Med juletoget kan man sågar samtidig køre i hestevogn og købe et juletræ med hjem. Det er som at befinde sig midt i DR's julekalender fra 1979, "Jul i Gammelby", live.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Egnskor inviterer til syng sammen aften

Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Vejen

Stævne kvalt i sin egen succes

Annonce