Annonce
Vejen

Julen er stort set udsolgt

Familien Nielsen fra Holsted har gennem nogle år været stamgæster til børnejulefrokosterne på Hovborg Kro. Foto: Steen Rasmussen
Hovborg Kro har aldrig oplevet noget lignende. Både børnenes og de voksnes julefrokoster går som varmt brød.

HOVBORG: - Normalt ringer jeg efter sommerferien rundt til de gæster, som var med sidste år, men det kunne ikke lade sig gøre i år. Der var allerede stort set udsolgt.

Vært på Hovborg Kro Jørgen Jørgensen har aldrig før oplevet en så stor efterspørgsel på julefrokosterne til både børn og voksne som i år. Det har næsten blæst ham omkuld.

- Selvfølgelig er der ledige pladser på nogle af julefrokosterne hist og her, og der kan også komme afbud, så mange skal jo bare men i det store hele er der udsolgt. Det er jo dejligt, at så mange har lyst til at være med her hos os, men det betyder jo også, at vi kan være nødt til at sige nej til nogle af vores stamkunder. Det er jeg aldrig glad for.

Jørgen Jørgensen har ikke noget præcist svar på, hvorfor 2019-julen er så efterspurgt, men han gætter på, at det har noget at gøre med, at den gamle kroen ikke rører ved den gamle jul.

- Man skal holde fast i traditionerne. Det gør vi. Alt ligner sig selv år efter år, og jeg tror det er det, og så den hygge der helt automatisk findes på en over 200 år gammel kro, som er helt afgørende for, at vi har så stor søgning.

- En firmaejer sagde til mig, at han ikke ville invitere sit personale med til en stor julefrokost, hvor hele selskabet bliver spredt lige efter man har sagt goddag til hinanden. Her på kroen sidder man sammen hele aftenen og kan få snakket sammen og hygget sig.

Hovborg Kro har i år syv julefrokoster for voksne og fire for børn med pårørende.

Annonce
Man skal holde fast i traditionerne. Det gør vi. Alt ligner sig selv år efter år, og jeg tror det er det, og så den hygge der helt automatisk findes på en over 200 år gammel kro, som er helt afgørende for, at vi har så stor søgning.

Jørgen Jørgensen

Krovært Jørgen Jørgensen kan opleves på slap line sammen med sine nisser til julefrokosterne. Foto: Steen Rasmussen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Annonce