Annonce
Varde

Julen i Varde er ikke en kommunal opgave

Nissefestivalen fortsætter i en eller anden form, men Varde Kommune har trukket sig, og dermed er der færre penge og mindre hjælp. Arkivfoto: Martin Ravn
Varde Kommune trækker sig ud af Nissefestivalen i Varde. Hvordan julen så bliver, er Varde Handel ved at finde ud af.

Varde: I tre år har Varde Kommune ageret fødselshjælper på Nissefestival i Varde. Men nu er det slut.

Kultur- og fritidsmedarbejder ved kommunen, Lone Dalgaard Mikkelsen, har været koordinator på nissefestivalen, der har fået 50.000 kroner om året fra kommunen i tre år, men i år har hun og kollegerne end ikke forelagt politikerne, om støtten skal fortsætte:

- Vi har været afklaret i forvaltningen omkring, at det er ikke en kommunal opgave at drive nissefestival, siger hun.

Hvorfor?

- Fordi det, ligesom i de andre byer i kommunen, bør ligge ved handelsstandsforeningen, eller en borgerforening eller lignende. Varde er kun en af mange byer. Det er en politisk beslutning, at kommunen kan hjælpe i tre år, men så skal tingene være selvkørende. Kommunen skal ikke stå for driften af arrangementer.

Annonce

Julen som den var - og bliver

  • Julemandens vækning bliver lørdag den 30. november. Dagen før første søndag i advent.
  • Nissebanden er klar, og der bliver fundet en ny julemand.
  • Varde Handel står bag de fortsatte juleaktiviteter, der indebærer en masse frivillige og et tæt samarbejde med Medborgerhuset og Varde Bibliotek.
  • Varde Kommune har de foregående tre år stået for koordinering af de mange deltagere i nissefestivalen, ligesom kommunen har sørget for musikalske indslag, underholdning og aktiviteter, som for eksempel det tilbagevendende jule-klatretårn.
  • Kommunen har ydet økonomisk støtte på 50.000 kroner, foruden en stor, administrativ indsats. Begge dele er slut i år.

Citychef: OK vi selv skal løfte

Den politiske holdning om starthjælp i tre år er helt i overensstemmelse med Vardes citychef, Dorthe Lund:

- Jeg synes sådan set, det er ok, at vi selv skal føre nissefestivalen videre. Nogle gange skal der kommunale kroner til at starte noget nyt. Den opgave havde vi ikke kunnet løfte selv. Men det er lettere for os at overtage arrangementet nu, når det kører, siger hun.

Præcis hvordan julen bliver, tør hun ikke sige. Varde Handel har ikke holdt julemøde endnu. Men datoen ligger fast: Lørdag den 30. november, og det er også sikkert, at der bliver julemandsvækning, nisseby, telt og løjer.

Lige så sikkert er det, at der ikke bliver nisseløb. Arrangørerne meddelte sidste år, at de ikke vil længere, og der bliver heller ingen juleby med boder på Torvet. Den beslutning har citychefen truffet.

- Det, jeg hører, er, at boderne er uhåndterlige at flytte rundt med. Det har været et stort arbejde at finde nogen til at stå i dem, og for mange er bare blevet væk, så der har været tomme boder, siger Dorthe Lund.

Julemand og organist er for bøvlet

Der bliver til gengæld en julemand, også selvom Hans Kaarde Gundesen, der har haft opgaven de seneste tre år, har trukket sig.

- Jeg har elsket at være julemand, men det er for bøvlet i forhold til mit arbejde som organist. Julemanden skal ikke bare vækkes, han går også rundt i gaderne i løbet af december, og sidste år måtte jeg af egen lomme betale en afløser for at spille til en begravelse, fordi jeg var julemand. Det har været besværligt, og det er jo mit arbejde, siger Hans Kaarde Gundesen.

At han så ikke længere har skæg, gør det lettere at sige nej tak. Det karakteristiske cykelstyrskæg røg, da han skulle spille Sitting Bull i sommerspillet, og da hustruen synes, han er pænere uden, så er han stadig hårløs i ansigtet.

Julekalenderens åbning har altid været et hit blandt byens børn. Arkivfoto

Kalenderen er en del af Vardes DNA

Der bliver også en julekalender, men kun med nød og næppe. Den gamle kalender er simpelthen slidt, fortæller Bjarne Jensen, der både er formand for Nisselauget og ham, der stod for at få kalenderen bygget i sin tid.

- Vi byggede julekalenderen i forbindelse med HC Andersen jubilæet i 2005. Det er derfor, den er dekoreret med eventyr. Vi havde aldrig i vores vildeste fantasi forestillet os, den skulle leve så længe. Nu redder vi den igen i år, men det er absolut sidste gang, man kan være det bekendt, siger han.

Citychef Dorthe Lund har svært ved at se Varde uden julekalender, selvom intet er besluttet endnu.

- Men alt, hvad jeg hører i butikkerne, er, at kalenderen er en del af Vardes DNA siger hun.

Pengene er sat af på Varde Handels budget næste år.

Bjarne Jensen, th., er formand for nisselauget, og nisserne de kommer skam op igen i år. Arkivfoto
Julemanden bliver vækket den 30. november - og nissebanden vil være behjælpelig. Hvem, der skal være julemand, er endnu uvist, for Hans Kaarde Gundesen har trukket sig. Arkivfoto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce