Annonce
Livsstil

Julevært gennem Røde Kors fik magisk juleaften med fremmede

- For mange kan det være pinligt at ønske at finde nogen at holde juleaften med. Jeg vil gerne være med til at nedbryde det tabu, for ingen skal sidde alene juleaften, hvis de ikke har lyst, fortæller 26-årige Mikael Kristensen om, hvorfor han har lyst til at fortælle om sin oplevelse med Røde Kors' Julevenner. Foto: Jens Thaysen

Mikael Kristensen ville gerne gøre noget godt for andre. Som 24-årig meldte han sig derfor som julevært gennem Røde Kors' Julevenner. På trods af gastronomiske udfordringer med julemiddagen, blev det en juleaften, han aldrig glemmer.

- Det gik jo galt, fortæller 26-årige Mikael Kristensen, da han skal beskrive sin første juleaften som julevært gennem Røde Kors' Julevenner.

- Kartoflerne sprang i luften, og der var karamel over det hele, husker han og begynder at grine ved mindet.

I situationen for to år siden grinede også Jan Østergaard Nielsen, der havde meldt sig som gæst gennem Røde Kors' Julevenner. Også selv om det var i hans køkken, at de eksplosive brunede kartofler blev tilberedt. På grund af en diagnose med spastisk lammelse sidder Jan Østergaard Nielsen i kørestol. Derfor holdt de juleaftenen hjemme hos ham. Det var gennem frivillige i Julevenner, at de blev matchet til en fælles jul.

- Det var en magisk aften, fastslår Mikael Kristensen.

Annonce

Røde Kors' Julevenner

Julevenner er et initiativ i Dansk Røde Kors, der er en indsats rettet mod dem, der gerne vil finde nogen at dele juleaften med.Frivillige matcher gæster og værter. I 2017 matchede Røde Kors 886 julevenner fordelt på 170 matches i hele landet.

Fra 1. november er det muligt at tilmelde sig elektronisk på Røde Kors' hjemmeside www.rødekors.dk/julevenner.

I forbindelse med tilmeldelsen skal man skrive en lille tekst om sig selv. Røde Kors forsøger at matche ud fra det, som henholdsvis værter og gæster skriver, men geografien har også stor betydning, så folk ikke skal bruge for meget tid på transport juleaften.

Initiativet startede i 2012 og har indtil 2017 matchet knap 6000 gæster og værter på de seks år.

26-årige Mikael Kristensen meldte han sig som julevært ved Røde Kors' Julevenner i 2016. Succesen gentog han i 2017. I år holder han juleaften med sin familie, som i fremtiden gerne vil være med til i fællesskab at åbne deres hjem som julevært. Foto: Jens Thaysen

En god gerning

Det var ikke fordi, han ikke ønskede at holde jul med sin familie, at han tilmeldte sig, men fordi han godt kunne tænke sig at gøre noget godt for andre. Lidt ligesom hans mor, søskende og tre af deres bekendte havde gjort et år, hvor de arrangerede en julemiddag i et fælleshus for ældre.

- Jeg styrketræner fire til fem gange om ugen. Sommetider kan jeg godt få følelsen af, at det er egocentreret og savne at gøre noget for andre, fortæller Mikael Kristensen, der til dagligt arbejder som souschef i Netto i Brabrand, der ligger lidt uden for Aarhus.

Da han fortalte sine venner om idéen, fik den en varm modtagelse. De ville gerne være med. Derfor var de tre venner, der meldte sig som værter ved Røde Kors' Julevenner, men de skulle tæt på juleaften, før de fik et match.

- De fleste har nok søgt familier at dele juleaften med, ikke tre fyre. Det kan måske godt virke skræmmende, forklarer Mikael Kristensen.

Fordomme og brætspil

To dage inden 24. december ringede Mikael Kristensens telefon med en positiv melding: "Vi har fundet et match til dig". Han fik at vide, at hans gæst havde et handicap, og Mikael Kristensen gav ham et kald for at planlægge aftenen.

- Selvom Jan Østergaard Nielsen taler gennem en computerstemme, lød han frisk og ungdommelig, fortæller Mikael Kristensen.

Juleaftenen skulle også vise sig at blive en frisk oplevelse i selskab med de tre venner, Jan Østergaard Nielsen og hans hjælper.

- Vi kom virkelig hinanden ved, og tiden fløj afsted, fortæller Mikael Kristensen om julens højdepunkt, som udover den tvivlsomme julemiddag bestod i at lytte musik og spille brætspil.

- På en eller anden måde nedbryder sådan en aften fordomme. For selvom Jan Østergaard Nielsen talte gennem en computerstemme, kunne han tage pis på sig selv, fortæller den i dag 26-årige aarhusianer om grunden til, at han fik blod på tanden og meldte sig som julevært igen året efter.

Dejligt selskab

Øvelse gør mester, som man siger. Denne gang havde Mikael Kristensen bedre succes med de brunede kartofler. Og selvom juleaftenen med Jan Østergaard Nielsen havde været en magisk oplevelse, beskriver han denne aften som fantastisk. Sammen med de samme to kammerater fejrede han den med en kvinde fra Herning i midten af 40'erne og en mand i slutningen af 50'erne.

- Det var superhyggeligt. De nød begge to aftenen, også på trods af vores lidt stupide humor. Vi havde ikke et juletræ og sådan noget. Juleaften kan være svær for nogen mennesker, fordi minderne kommer igen. Det, der betyder noget, er, at nogen har lyst til at bruge tid sammen med dig, mener Mikael Kristensen, som dog ikke har meldt sig som julevært i år. I stedet kan han se frem til at fejre juleaften sammen med hele sin familie i vandlandet Lalandia:

- I år har jeg underlagt mig min mor - eller nærmere min bedstemors - vilje.

En vilje som også har resulteret i en beslutning for fremtiden. For Mikael Kristensens familie vil gerne være juleværter sammen ham. Det glæder den unge mand, som også synes, man selv får noget ud af melde sig som julevært.

- Man lærer at sætte pris på det, man har, konstaterer han og uddyber:

- Når jeg selv får børn, skal det være en del af deres opdragelse. Når man kan købe julegaver for tusinde kroner, må man også være i stand til at dele sådan en aften. Det er så meget værd for dem, der melder sig som gæster, at det ikke kan gøres op i penge.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce