Annonce
Indland

Juraprofessor: It-fejl fører næppe til mange genoptagelser

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Kun sager, hvor it-fejl har haft afgørende betydning for domfældelse, vil gå om, forklarer juraprofessor.

Der er tale om en fejl uden historisk forstykke i det danske retssystem, der nu fører til, at anklagemyndighed og forsvarere skal gennemgå op mod 10.000 sager, hvor teleoplysninger har været anvendt.

Det vurderer Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet.

- Mig bekendt har der aldrig været sammenlignelige tilfælde i Danmark, siger han i et skriftligt citat.

Mandag kom det frem, at en fejl i politiets it-systemer betyder, at domme, hvor teleoplysninger er indgået siden 2012, skal gennemgås igen.

Den massive fejl kan ifølge flere eksperter betyde, at uskyldige er blevet dømt.

Men selv om flere tusind sager nu skal gennemgås igen, så vil det næppe føre til, at mange sager skal gå om, vurderer Jørn Vestergaard.

- Det er soleklart, at der så vidt muligt skal rettes op på fejl, der kan have ført til forkerte domfældelser. Men man skal ikke tro, at flere hundrede sager nu skal gå om, siger han.

Ifølge Jørn Vestergaard skal der meget til, før en forsvarer får grønt lys til en genoptagelse.

Kun sager, hvor fejlagtige dataoplysninger kan have haft afgørende betydning, vil slippe gennem nåleøjet, siger han.

Der venter nu et massivt arbejde for at gennemgå de mange straffesager fra perioden 2012 til 2019.

Og det arbejde er vigtigt af flere årsager, mener Jørn Vestergaard.

- Dels er der et afgørende hensyn til personer, som kan være dømt med urette. Dels er der et grundlæggende hensyn til at værne om tilliden til retssystemet, siger han.

Rent praktisk har forsvarere dog ikke mulighed for selv at støvsuge de mange års materiale.

- Men det må forventes, at deres klienter selv vil henvende sig, hvis der kan være noget at komme efter. Så med en fælles indsats fra anklagemyndigheden, forsvarerne og domfældte skal der nok blive ryddet op, siger Jørn Vestergaard.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce