Annonce
Aabenraa

Jurist kalder kommunes sagsbehandling i strid med reglerne: Afgørelse i protese-sag kan være ugyldig

Steen Christiansen har så store problemer med sin protese, at han ikke kan foretage helt basale aktiviteter som at gå ture eller cykle. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Aabenraa Kommune modtager i øjeblikket skarp kritik for deres behandling af protese-brugere. Ifølge en forsker i socialret strider behandlingen af 62-årige Steen Christiansens sag imod reglerne i en sådan grad, at det kan betyde, at afgørelsen er ugyldig.

Aabenraa: Efter to års kamp med Aabenraa Kommune står 62-årige Steen Christiansen i dag frem med stor kritik rettet imod kommunens sagsbehandling af hans bevilligede protese, efter han for to år siden fik amputeret højre ben.

- Jeg er slet ikke blevet lyttet til i hele den her proces, siger han med afmagt i stemmen.

I slutningen af marts fik han afslag på sit seneste forsøg på at få bevilliget den protese, der ifølge flere eksperter på området kunne give ham livskvaliteten tilbage.

Annonce

I dag har han et såkaldt mekanisk knæ, som han beskriver som værende uden en stopklods, hvilket resulterer i hyppige fald. Derfor ønsker han i stedet det, der hedder et elektronisk knæ.

Kommunen mener, at han allerede har den rette protese baseret på hans behov. Men ifølge Steen Christiansen bliver der slet ikke lyttet til hans behov.

- Det er som om, de kun bruger de informationer, der gavner dem, og udelukker det, der kan komme mig til gavn, siger han.

Fejl i sagsbehandlingen

I forbindelse med sin klage blev Steen Christiansen bedt om at føre en dagbog over sine fald. Det gjorde han i flere måneder, men til sidst stoppede han.

- Jeg fik så ondt i skulderen efter faldene, hvor jeg også slog mit venstre knæ. Jeg fik bare en følelse af, at det ikke nyttede noget. Og så stoppede jeg nærmest med at gå, fordi jeg var så bange for at falde, fortæller han og understreger, at han fortalte sin sagsbehandler både mundtligt og skriftligt, at han stoppede med at føre dagbog.

I det seneste afslag fra Aabenraa Kommune fremgår den information dog ikke. I stedet står det skrevet, at Steen Christiansen den seneste tid ikke er faldet så meget, hvilket kommunen beskriver som "positivt."

Hos Social- og Sundhedsforvaltningen kan man ikke kommentere på en konkret sag uden borgerens samtykke.

- Jeg kan bare sige, at hvis man som borger er uenig i kommunens afgørelser, eller hvis man mener, at der er begået fejl, så skal man klage, hvorefter sagen afgøres i Ankestyrelsen, siger Karen Storgaard Larsen, der er direktør for social og sundhed.

Ifølge Søren Blæsbjerg, som forsker i socialret ved Aalborg Universitet, er det dog under alt kritik.

- Kommunen har pligt til, at tage borgerens oplysninger i deres samlede vurdering. Så det er efter min mening i strid med reglerne, at oplysningerne ikke indgår, da de konkret har en væsentlig betydning for den samlede vurdering af om protesen er egnet. Det kan efter omstændighederne betyde, at afgørelsen er ugyldig, siger han.

Erhverv eller hverdag

Det er dog ikke det eneste kritikpunkt, Steen Christiansen har i forhold til behandlingen af hans sag.

- Jeg havde en samtale med min sagsbehandler, hvor jeg fik at vide, at jeg skulle få mig et arbejde, for de gav ikke et knæ til 200.000 kroner til en arbejdsløs, siger den 62-årige.

Hans nuværende knæ har kostet omkring 83.000.

Både et mekanisk og et elektronisk knæ kan indgå i det, der hedder en hverdagsprotese. Ifølge forsker Søren Blæsbjerg må arbejdsløshed ikke være et argument for ikke at bevillige Steen Christiansen et elektronisk knæ.


Det er efter min mening i strid med reglerne, at oplysningerne ikke indgår, da de konkret har en væsentlig betydning for den samlede vurdering af om protesen er egnet. Det kan efter omstændighederne betyde, at afgørelsen er ugyldig.

Søren Blæsbjerg, forsker i socialret ved Aalborg Universitet


Direktør for Social- og Sundhedsforvaltningen, Karen Storgaard Larsen, mener ikke, at der er tale om en fejl fra kommunens side.

- Jeg kan ikke udtale mig om den konkrete sag uden borgerens samtykke, men jeg kan sige så meget, at vi altid foretager en helhedsvurdering af borgerens situation, når vi behandler de her sager. Borgerens jobsituation, særligt arbejdsstillinger, indgår i en helhedsvurdering af vedkommendes behov, men det er ikke en regel, at vi ikke giver et knæ til 200.000 kroner til en borger uden for arbejdsmarkedet, siger hun.

Steen Christiansen har i øjeblikket kontakt til en privat socialrådgiver, som skal hjælpe ham videre med hans sag.

Han har senere aftalt med sin læge, at han fremadrettet giver besked efter hvert fald på det mekaniske knæ, så det kan dokumenteres i en journal.

Annonce
Aabenraa For abonnenter

Nye ejere inviterer indenfor: Vi troede ellers, vi var for private

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Blæst og regn stopper ikke en pælesidder: Tre kæmper om 20.000 kroner og det får arrangør til at overveje reglerne

Kolding For abonnenter

Ungt par sælger lejligheden på Frederiksberg og flytter ind i gammelt elektricitetsværk i Sydjylland: - Vi går og niver os i armen

Sydjylland For abonnenter

Blodigt drab i Sønderborg: Offeret rev hår ud af drabsmandens hoved

Varde For abonnenter

Mette er nybagt mor – men det er lige før, kæmpehunden Baby betyder mere

Sydjylland For abonnenter

Ansatte og pårørende råbte op om patientsvigt: Nu retter styrelse mindre kritik af behandlingen på kaosramt psykiatriafdeling

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Aabenraa

Svært at finde nye dagplejere: Nogle forældre må køre lidt længere

EfB

Målscorer: Hyballa solgte projektet til mig

Danmark

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fanget i haglstorm på autobahn

Varde

Jeg får hug: De unge udskammes og dømmes over en kam

Vejen For abonnenter

Den knaldrøde socialdemokrat: Jeg er til politik i øjenhøjde

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Energien var større end kvaliteten

Annonce