x
Annonce
Sønderborg

Justitsminister: Paludan pressede ikke dommer til at smide vagt ud

Tirsdag 20. august arbejdede Rasmus Paludan, Stram Kurs, som forsvarsadvokat for en sønderjysk mand i Retten i Sønderborg. Arkivfoto: Claus Thorsted
Der var ingen sammenhæng mellem Stram Kurs-leder og forsvarsadvokat Rasmus Paludans klage over en sortskægget vagts tilstedeværelse under et retsmøde i Sønderborg og retsformandens beslutning om at sende vagten ud af retslokalet. Det er svaret fra justitsminister Nick Hækkerup (S).

Tirsdag 20. august arbejdede den islamfjendske partileder Rasmus Paludan, Stram Kurs, som forsvarsadvokat for en sønderjysk mand i en sag om racistiske ytringer på Facebook. Paludan fik manden frikendt, men kort før retsmødet gik i gang, krævede Rasmus Paludan en retsbetjent sendt ud af retslokalet, fordi retsbetjenten var sorthåret og havde et sort fuldskæg.

- Det er en chikanøs behandling af min klient og mig, at man sætter en muslimsk udseende vagt ind til denne sag, sagde Rasmus Paludan.

Han klagede udenfor Domhuset personligt og direkte til administrationschef Henning Nørager Larsen, og få minutter før retsmødet begyndte, sendte dommer og retsformand Susanne Beier Lorenzen retsbetjenten ud af retslokalet, fordi hun vurderede, at der ikke var brug for en særlig opmærksomhed fra en vagt under retsmødet. Straks dagen efter stillede Enhedslistens retsordfører i Folketinget, Rosa Lund, spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup (S), om der var en årsagssammenhæng mellem Rasmus Paludans klage og retsformandens beslutning om at sende vagten ud.

Det har justitsministeren nu svaret på. Han har indhentet svar fra Domstolsstyrelsen, der igen har indhentet svar fra Retten i Sønderborg. Svaret slår fast, at der ikke var en sammenhæng mellem Paludan-klagen og retsformandens beslutning.

"Dommeren og administrationschefen har ikke drøftet sagen inden hovedforhandlingen, og dommeren var også uvidende om, at advokat Rasmus Paludan forinden udenfor retslokalet overfor administrationschefen havde protesteret over vagtens tilstedeværelse", lyder det i svaret.

"Dommerens vurdering af, at der ikke var behov for vagtens tilstedeværelse under hovedforhandlingen, er således foretaget helt uafhængigt af advokat Rasmus Paludans samtale med administrationschefen", står der i svaret fra justitsminister Nick Hækkerup.

Annonce

Jeg er da glad for, hvis det forholder sig sådan, at man ikke som part eller forsvarer i en sag kan få smidt en vagt ud, fordi vagten har sort hår eller et sort fuldskæg.

Rosa Lund (Ø), retsordfører

Ø: Rart at få bekræftet

I svaret står der også, at Domstolsstyrelsen understreger, at det er retten, der ud fra en konkret sikkerhedsvurdering tager stilling til, hvad der kræves af sikkerhedsopbud - herunder om der er behov for vagter i retssalen.

Nick Hækkerup skriver i svaret, at han ikke foretaget sig yderligere i sagen.

Rosa Lund (Ø) tager svaret til efterretning.

- Jeg er da glad for, hvis det forholder sig sådan, at man ikke som part eller forsvarer i en sag kan få smidt en vagt ud, fordi vagten har sort hår eller et sort fuldskæg. Det er rart at få bekræftet, at det er sådan, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Se byrådets møde live på Facebook

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce