Annonce
Sydjylland

Justitsministeren vil undersøge kommunernes behov for videoovervågning

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) åbner op for drøftelser om den gældende lovgivning om videoovervågning i det offentlige rum. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) meddelte på et samråd torsdag middag, at han vil undersøge reglerne for videoovervågning i det offentlige rum.

Annonce

Samråd: I kølvandet på flere voldelige episoder i Kolding har videoovervågning i det offentlige rum i de seneste måneder været emne for stor debat på både lokal- og nationalpolitisk hold. Det kulminerede torsdag middag i et samråd, hvor justitsminister Søren Pape Poulsen (K) åbnede op for at få kigget på de gældende regler på området.

- Når jeg kigger på rammerne i dag, så er jeg ikke overbevist om, at de nuværende rammer i tilstrækkeligt omfang lever op til de lokale behov, siger Søren Pape Poulsen (K) på samrådet og fortsætter:

- Jeg vil derfor tage initiativ til, at der efter sommerferien igangsættes et arbejde, som i første omgang skal starte med at undersøge kommunernes behov for at foretage tv-overvågning.

Videoovervågning

Det er politiet, der bestemmer, om der må sættes videokameraer op i det offentlige rum for at forebygge eller bekæmpe kriminalitet.Politiets adgang til at foretage overvågning er reguleret af persondataloven, der siger, at overvågning skal være saglig, proportional og begrundet i et aktuelt kriminalitetsproblem.

Tilbage i midten af maj mente Sydøstjyllands Politi ikke, at de to værtshusgader, Jernbanegade og Låsbygade, i Kolding levede op til ovenstående krav.

Annonce

Politifagligt skøn bag overvågning

Blandt andre Kolding Kommune har gentagne gange forsøgt at få politiet til at opsætte videoovervågning på uroprægede gader i centrum, men det er blevet afvist, da der ifølge politiet ikke var belæg for overvågningen.

Og netop det politifaglige vurdering var under kritik på samrådet fra de lokalt forankrede folketingspolitikere Karina Asbøl (DF) og Peter Kofoed (DF), som havde indkaldt ministeren til samråd.

- Hvad skal der til? Skal der ske et mord, før man får lov til at sætte overvågning op?, lød det blandt andet fra Karina Asbøl (DF).

Til det svarede Søren Pape (K) direkte:

- Jeg forstår godt, at der kan sidde borgere, som har svært ved at forstå den politifaglige vurdering. Derfor skal vi have begyndt en dialog med politiet og deres faglige vurdering på den ene side og kommunerne med ønsket om mere videoovervågning på den anden. Og så skal vi drøfte, hvordan den afvejning skal være.

Justitsminister fastholder dog, at der fremover skal være et politifagligt skøn bag placeringen af videoovervågning.

- Videoovervågning af det offentlige rum med henblik på at øge trygheden ved generelt at forebygge overfald, vil have karakter af generel kriminalitets bekæmpelse. Og generel kriminalitetsbekæmpelse er en politimæssig opgave, siger han.

Annonce

DF er åbne for drøftelser

Både Karina Asbøl (DF) og Peter Kofoed (DF) ser frem til de kommende undersøgelser af lovgivningen på området og åbner op for et samarbejde mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

- Det er mit håb, at der kommer noget rigtigt produktivt ud af det her. Ministeren kan være sikker på, at han ved, hvor han har os. Vi vil gerne have udvidet de her regler, så vi kan højne trygheden i det her land, siger Peter Kofoed.

Tidshorisonten og hvor pengene til overvågningen skal komme fra ville ministeren ikke komme ind på under samrådet, men henviste til de kommende drøftelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce