Annonce
Sydjylland

JV anbefaler: Du kan få et varmt kram i december

Akseltorv er et godt sted at begynde en tur ud i lysfestivalen. Arkivfoto: Søren Gylling

Lys i mørket. Masser af lys

Har du ikke oplevet Kolding Light Festival, så er sidste chance lørdag efter mørkets frembrud.

Her er fascinerende lysinstallationer - bl.a. på Koldingshus' mure og på den store bykirke, Sankt Nicolai Kirke. Alle installationer kan nemt nås til fods i midtbyen.

Begynd gerne turen på Akseltorv, hvor der i år er gensyn med den populære jule-videoinstallation på facaderne. Her står også info-teltet.

Festivalen slutter med et kæmpe fyrværkeri. Lunten tændes kl. 21.15 ved Slotssøen.

Lysfestival, lørdag den 7. december fra kl. 17 i Koldings gader, fri entré, se www.k-l-f.dk

Annonce
Når man har shoppet, kan man også købe noget at spise i designskkolens kantine. Pressefoto: Katrine Worsøe

En julebasar som ingen andre

Der er masser af julemarkeder at vælge i mellem over hele landsdelen, men der er ingen som julebasaren på Designskolen Kolding.

For her sælges kun kunst og design, som de studerende selv har skabt og sælger fra de knap 125 boder indenfor. Her er både unikke papirklip, tørklæder, lamper og smykker. Og meget mere.

N.B.: Du er ikke den eneste, som dukker op, så vær forberedt at der juletravlhed indenfor.

Julebasar, Designskolen Kolding, Ågade 10, lørdag den 7. december fra kl. 10 til 18, entré 20 kr.

Få et kram i december

Der er ingen grund til at lede efter den nærmeste mistelten. Hvis du savner en omfavnelse i december, så er den nyudgivne digtsamling "Armeret med fjer" et godt bud.

Helle S. Søtrup slog tonen an i "Send flere engle", som er udkommet i fire oplag, og digteren fortsætter i sin nye samling, der formår at binde sløjfe mellem livets store spørgsmål og den hverdag, vi alle prøver kræfter med.

Her er trøst, forståelse og humor. En bog i øjenhøjde med sin læser. Også hvis du ikke plejer at læse digte.

Armeret med fjer, forlaget Eksistensen, 78 sider, 148 kroner, se www.eksistensen.dk

Nogle bøger luner mere end andre. Helle S. Søtrups digtsamling "Armeret med fjer" er en rigtig krammer. Foto: John A. Petersen

Tilbage til Jullerup Færgeby

Hvis du ikke kan huske den ene DR-julekalender, så husker du nok en anden. Og nu kan du se hele baduljen på én gang, for DR’s udstilling om "Julekalenderens historie" er nemlig rykket indenfor på Schackenborg Slot i Møgeltønder.

Udover alle kalenderene og en række DR-dukker kan man også se kostumer og rekvisitter fra bl.a. "Tidsrejsen", "Den Anden Verden" og "Theo og den magiske talisman".

DR's julekalender i over 50 år, Schackenborg Slot, Schackenborg 1, Møgeltønder, den 7., 8, 14. og 15. december, entré 130/70 kroner, se www.schackenborg.dk
Så er der et gensyn med Anton og alle de andre fra Jullerup Færgeby. Foto: DR

Bestem selv om julen skal være hvid

Julen er fyldt med traditioner, men det er også sundt at prøve noget nyt, uden at smide det gamle helt ud af kanen. Prøv for eksempel at bytte den røde gløgg ud med en hvid. Pas lidt på med peberet.

Ingredienser: 2,5 stængler kanel, 1 tsk. nellike, 1/2 spsk. peber, 60 g rørsukker, skallen af 1 citron, skallen af 1 appelsin, 4 dl. æblemost, 1 fl. hvidvin, 2 æbler, 75 g rosiner, 40 g mandler.

1. Kog krydderier, sukker, skaller, æblemost i 15 min. 2. Si ekstrakten. 3. Varm hvidvin og ekstrakt. Det må ikke koge. 4. Tilsæt æbletern, rosiner og mandelstykker. 5. Tilsæt evt. 8 cl. Calvados.

Man kan skyde genvej og købe sin gløgg, men den er ikke så svær at lave fra bunden. Prøv evt. med en variant i hvid i år. Arkivfoto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce