Annonce
Sydjylland

JV anbefaler: Kulørte løjer, smuk natur og viden om - næsten - alt

Sønderborg Kommune købte i efteråret 2018 parken og de fire bygninger, der ligger på Palævej i Augustenborg. Stedet har fået navnet Augustiana Kunstpark & Kunsthal. Pressefoto

Forskud på foråret

Hvis du trænger til et skud forår, så nap en tur Geografisk Have i Kolding.

For det første er flere knopper allerede sprunget ud rundt omkring haven, og i væksthuset er der hver weekend blomstrende kameliaer for alle pengene. Der er 30 forskellige slags, og de udgør et sandt farve-fyrværkeri midt i gråvejret udenfor.

Kameliadage, Chr. 4's Vej 23, Kolding, alle weekenddage frem til den 27. marts, kl. 10-18, entré 50 kroner, børn gratis, se www.geografiskhave.dk

Annonce
Asterix er den af de store fransk-belgiske tegneserieklassikere, der tog sig bedst ud lige fra det første bind. Se selv i den nye genudgivelse. Pressefoto: Forlaget Cobolt

Barndomslandet genåbner

Læste du også Asterix i tyndslidte album eller lasede numre af Fart&Tempo, da du var barn?

Så glæd dig over den ultimative genudgivelse af serien, der netop er påbegyndt, og som præsenterer de gale gallere på den smukkest tænkelige måde.

Tegninger og farver står knivskarpt, og hvert samlealbum er læsset med ekstramateriale. Det kræver næsten trylledrik at nå gennem denne overflod af tegneserielæsning. Men hver side er en nydelse. Serien er stadig frisk, som da man læste den første gang.

Og jo - de er stadig skøre, de romere! Heldigvis.

Den Store Asterix, nyt bind hver 4. måned, 160 farvesider, 348 kroner, forlaget Cobolt, se www.cobolt.dk

Det må opleves!

Jeg har ikke oplevet Augustiana ved selvsyn, og måske gælder det også dig?

Så det er muligvis nu, man skal råde bod på det, hvis man savner et godt mål for en køretur. Vinterlukningen er overstået i den kombinerede park og kunsthal, og en ny udstilling - "Vild kunst" - er netop åbnet.

Kunsten indenfor er kun en grund til at besøge Augustiana, som ligger små ti kilometer fra Sønderborg. For parken udenfor er en vigtig del af oplevelsen og rummer markante kunstværker, flere sjældne træer og buske, og så lover man en fantastisk udsigt til Augustenborg Fjord. Det må opleves.

Augustiana, tirsdag-søndag, kl. 12-16, fri entré, Palævej 10-14, Augustenborg, se www.augustiana.dk

Som haven skriver i sin omtale, er kameliaen kendt for sin "bedårende enkelhed, dramatiske skønhed, stilfærdige poesi og geometriske perfektion". Tjek selv om det passer. Arkivfoto: Jacob Schultz

Træk vejret, flyt fødderne, mærk historien

Her i Genforenings-året er der mange steder, man få sig en oplevelse, der knytter an til begivenhederne for 100 år siden.

Hvis du samtidig gerne vil have luft i lungerne og fødderne flyttet, så prøv en tur på Skamlingsbanken, der var af stor betydning i årene, hvor Sønderjylland lå på den modsatte side af grænsen.

Netop nu er et besøg helt aktuelt, for de mange mindesmærker, som befinder sig ude i bakkerne, er blevet fint restaureret og står så flotte som nogensinde. Og så kan du følge opførelsen af det nye oplevelsescenter, som bliver indviet næste år.

Skamlingsbanken, Skamlingvejen 123, 6093 Sjølund, gratis, altid åbent. Se eksempelvis www.skamlingsbanken.info

Hjerneforsker Peter Lund Madsen er en mesterlig radiovært for sine inviterede gæster, der har masser på hjerte. Arkivfoto: Christer Holte

Vil du vide alt?

Uanset hvad man interesserer sig for, er der noget at hente, hvis du finder podcasten "Hjernekassen", som anbefales varmt.

Senest hørte jeg om Operaen i København, men andre programmer handler om eksempelvis mørkt stof, hukommelse, dyrs følelser, flyskræk, julemanden, medfødt alkoholskade og hygiejne. Kort sagt: Her er alt mellem himmel og jord - suverænt styret i mål af hjerneforsker Peter Lund Madsen, som også er lidt af en entertainer.

Hjernekassen, P1, gratis, find den evt. over podcast-app'en på din iPhone eller iPad. Har du en Android-smartphone, så brug evt. Google Podcasts.

Mad og drikke? Tjek forinden om restauranten på Skamling har åbent, når du kommer. Foto: Palle Peter Skov
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Støjplagede borgere raser over kampfly som aldrig før: Klager er næsten tredoblet på et år

Kommentar For abonnenter

Mens vi venter på motorvejen

Det er lidt med motorvejene, som det er med vindmøllerne. Vi vil sådan set rigtig gerne have dem, men de skal bare ikke ligge tæt på, hvor vi selv bor. De kritiske røster var klart i overtal, da der tilbage i sommeren 2017 blev sat gang i en offentlig høring af planerne omkring en ny midtjysk motorvej – populært kaldet for Hærvejsmotorvejen. Samme billede er der ved den igangværende høring i forbindelse med VVM-undersøgelsen Tilbage i 2017 var eksempelvis Bække Lokalråd og Bække Borgerforening særdeles klare i mælet i deres høringssvar, hvor én af sætningerne lød således: - Frygten er, at en motorvej - med eller uden afkørselsramper - vil sætte gang i en langsom, men sikker affolkning. Citat slut. Det er ikke noget at sige til, at frygten for en motorvej er til stede. Ikke mindst støjen fra tusindvis af biler, som vil passere forbi, giver anledning til betydelig utryghed hos mange. Dertil kommer også en motorvejs indiskutable indgriben på naturen og miljøet. Argumenterne fra utrygge borgere er ganske forståelige. Men som med meget andet, så er debatten omkring motorveje ikke udelukkende sort eller hvid. Motorvejene kan rent faktisk også bringe noget positivt med sig. Erhvervsudviklingen har ganske mange steder, hvor der er blevet etableret motorveje, vist sig at være positiv. Der er positive eksempler nok – selv inden for vores egen kommune. I Vejen, Brørup og Holsted taler udviklingen i erhvervslivet tæt ved motorvejen sit klart tydelige sprog. Danish Crowns slagteri i Holsted var med sikkerhed ikke blevet placeret i området, havde der ikke været en motorvej Også længere oppe i det midtjyske er der klare fortællinger om, at motorvejen klart kan bringe noget positivt med. I Ikast-Brande Kommune konstateres det, at motorvejene er med til at øge bosætningen og etablering af nye erhvervsvirksomheder. I Silkeborg er der også begejstring. I den midtjyske by er der knap et år efter åbningen af motorvejen for nogle få år siden sat rekord i salget af erhvervsjord. Om hærvejsmotorvejen overhovedet bliver til noget, vil blive afgjort inde på Christiansborg. Men i næste måned – mandag den 16. marts – har Vejdirektoratet inviteret til borgermøde i Vejen. Her vil der blive orienteret om VVM-undersøgelsen og de seks linjeføringer, som er bragt i forslag. To af linjeføringerne vil medføre ganske mange kilometer asfalt gennem Vejen Kommune – og vil også byde på to til- og frakørselsramper dels ved Bække og dels ved Gesten. Hvordan det modtages, må vi se tiden an. Men ud over den forståelige utryghed omkring støj og negativ indvirkning på natur og miljø så vil en ny motorvej også give nogle muligheder. GOD SØNDAG

Esbjerg For abonnenter

Ramt af vandmasserne: - Vi kan sidde i stuen og fiske

Annonce