Annonce
Sydjylland

JV anbefaler: Kulørte løjer, smuk natur og viden om - næsten - alt

Sønderborg Kommune købte i efteråret 2018 parken og de fire bygninger, der ligger på Palævej i Augustenborg. Stedet har fået navnet Augustiana Kunstpark & Kunsthal. Pressefoto

Forskud på foråret

Hvis du trænger til et skud forår, så nap en tur Geografisk Have i Kolding.

For det første er flere knopper allerede sprunget ud rundt omkring haven, og i væksthuset er der hver weekend blomstrende kameliaer for alle pengene. Der er 30 forskellige slags, og de udgør et sandt farve-fyrværkeri midt i gråvejret udenfor.

Kameliadage, Chr. 4's Vej 23, Kolding, alle weekenddage frem til den 27. marts, kl. 10-18, entré 50 kroner, børn gratis, se www.geografiskhave.dk

Annonce
Asterix er den af de store fransk-belgiske tegneserieklassikere, der tog sig bedst ud lige fra det første bind. Se selv i den nye genudgivelse. Pressefoto: Forlaget Cobolt

Barndomslandet genåbner

Læste du også Asterix i tyndslidte album eller lasede numre af Fart&Tempo, da du var barn?

Så glæd dig over den ultimative genudgivelse af serien, der netop er påbegyndt, og som præsenterer de gale gallere på den smukkest tænkelige måde.

Tegninger og farver står knivskarpt, og hvert samlealbum er læsset med ekstramateriale. Det kræver næsten trylledrik at nå gennem denne overflod af tegneserielæsning. Men hver side er en nydelse. Serien er stadig frisk, som da man læste den første gang.

Og jo - de er stadig skøre, de romere! Heldigvis.

Den Store Asterix, nyt bind hver 4. måned, 160 farvesider, 348 kroner, forlaget Cobolt, se www.cobolt.dk

Det må opleves!

Jeg har ikke oplevet Augustiana ved selvsyn, og måske gælder det også dig?

Så det er muligvis nu, man skal råde bod på det, hvis man savner et godt mål for en køretur. Vinterlukningen er overstået i den kombinerede park og kunsthal, og en ny udstilling - "Vild kunst" - er netop åbnet.

Kunsten indenfor er kun en grund til at besøge Augustiana, som ligger små ti kilometer fra Sønderborg. For parken udenfor er en vigtig del af oplevelsen og rummer markante kunstværker, flere sjældne træer og buske, og så lover man en fantastisk udsigt til Augustenborg Fjord. Det må opleves.

Augustiana, tirsdag-søndag, kl. 12-16, fri entré, Palævej 10-14, Augustenborg, se www.augustiana.dk

Som haven skriver i sin omtale, er kameliaen kendt for sin "bedårende enkelhed, dramatiske skønhed, stilfærdige poesi og geometriske perfektion". Tjek selv om det passer. Arkivfoto: Jacob Schultz

Træk vejret, flyt fødderne, mærk historien

Her i Genforenings-året er der mange steder, man få sig en oplevelse, der knytter an til begivenhederne for 100 år siden.

Hvis du samtidig gerne vil have luft i lungerne og fødderne flyttet, så prøv en tur på Skamlingsbanken, der var af stor betydning i årene, hvor Sønderjylland lå på den modsatte side af grænsen.

Netop nu er et besøg helt aktuelt, for de mange mindesmærker, som befinder sig ude i bakkerne, er blevet fint restaureret og står så flotte som nogensinde. Og så kan du følge opførelsen af det nye oplevelsescenter, som bliver indviet næste år.

Skamlingsbanken, Skamlingvejen 123, 6093 Sjølund, gratis, altid åbent. Se eksempelvis www.skamlingsbanken.info

Hjerneforsker Peter Lund Madsen er en mesterlig radiovært for sine inviterede gæster, der har masser på hjerte. Arkivfoto: Christer Holte

Vil du vide alt?

Uanset hvad man interesserer sig for, er der noget at hente, hvis du finder podcasten "Hjernekassen", som anbefales varmt.

Senest hørte jeg om Operaen i København, men andre programmer handler om eksempelvis mørkt stof, hukommelse, dyrs følelser, flyskræk, julemanden, medfødt alkoholskade og hygiejne. Kort sagt: Her er alt mellem himmel og jord - suverænt styret i mål af hjerneforsker Peter Lund Madsen, som også er lidt af en entertainer.

Hjernekassen, P1, gratis, find den evt. over podcast-app'en på din iPhone eller iPad. Har du en Android-smartphone, så brug evt. Google Podcasts.

Mad og drikke? Tjek forinden om restauranten på Skamling har åbent, når du kommer. Foto: Palle Peter Skov
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Esbjerg står sammen: Stor donation af beskyttelsesudstyr til Sydvestjysk Sygehus

Leder For abonnenter

Åbne kirker var tåbelig ide

Bevares. Vi kan nok alle trænge til et trøstende ord i denne krisetid med udsigt til både sygdom og økonomisk nedtur. Her er det kristne budskab om tro, håb og kærlighed så relevant som nogensinde. Men vi behøver ikke at være fysisk sammen om den oplevelse. Den moderne teknologi byder på rigelig mulighed for at forrette gudstjenester på utraditionel, men sikker vis. Derfor må man undre sig over, at Kirkeministeriet i første omgang besluttede at åbne kirkerne til påske. Naturligvis er påsken en af kirkeårets største helligdage. Men enestående forhold kræver også enestående løsninger. Den nuværende epidemi er absolut en af de undtagelser, der berettiger til for en gangs skyld at aflyse den fysiske kirkegang – selv i påsken. Statsminister Mette Frederiksen har stillet danskerne i udsigt, at vores samfund langsomt kan åbne op igen efter påsken. Betingelsen er, at smittekurven fortsætter med at flade ud. Det sker imidlertid kun, hvis vi viser agtpågivenhed og undgår letsindig adfærd. I praksis vil det formentlig i de fleste kirker være muligt at gennemføre en påskegudstjeneste med god afstand mellem deltagerne. Ikke desto mindre er netop en gudstjeneste netop et eksempel på, at flere mennesker unødigt forsamles. Derfor er det godt, at beslutningen nu er trukket tilbage. Blandt andre sognepræst Dennis Voss Stensgaard fra Vester Nebel havde på forhånd afviset at holde gudstjeneste. I hans tilfælde kunne det ske med god samvittighed. Han er sygemeldt, fordi han formentlig selv er smittet med coronavirus. Ikke desto mindre gav han i utvetydige vendinger udtryk for sin frustration over kirkeministeriets udmeldinger. I hans øjne var det blandt andet en hån mod de unge, der netop på grund af den aktuelle epidemi har fået udskudt deres konfirmationer til august og september. Koldings borgmester, Jørn Pedersen var enig og opfordrede andre præster til at følge Dennis Voss Stensgaards eksempel. Lykkeligvis bredte den sunde fornuft sig til sidst også til ministeriet.

Danmark

Liveblog: Tyskland har nu 1000 corona-dødsfald

Annonce