Annonce
Regionalt

JV Direkte-arrangement på tysk museum er udsolgt

Museumsleder Hauke Grella vil fortælle JydskeVestkysten-læsere om museet, hvor der blandt andet er udstillet et hagekors-flag. Foto: André Thorup
Der er brugt 30 millioner kroner på at modernisere det tyske mindretals museum i Sønderborg. Resultatet er blevet imponerende, mener chefredaktør Gwyn Nissen, Der Nordschleswiger.
Annonce

Både dronning Margrethe og den tyske forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier skulle 11. juli have været med til at åbne det ombyggede museum for det tyske mindretal i Sønderborg. Men coronarestriktionerne har som med så meget andet udsat det fornemme besøg til næste sommer.

Til gengæld bliver det snart muligt for 44 JydskeVestkysten-læsere at komme på et eksklusivt besøg på Deutsches Museum Nordschleswig. Det er 29. september kl. 16.30-18, hvor både museets leder, Hauke Grella og chefredaktør Gwyn Nissen for mindretallets dagblad, Der Nordschleswiger, vil fortælle og besvare spørgsmål. Arrangementer blev udsolgt søndag 20. september.

Museet er blevet bygget om for 30 millioner kroner og har på de første to måneder allerede haft næsten lige så mange gæster, som det tidligere havde på et helt år.

- Det er stadig et lille museum, men det er blevet meget mere moderne med brug af it-virkemidler, fortæller chefredaktør Gwyn Nissen.

Målgruppen har også ændret sig.

- Det var før henvendt meget til det tyske mindretal. Nu er det åbnet op for alle interesserede, og derfor er teksterne ikke kun på tysk, men også på engelsk og dansk.

Annonce

Modige valg

Gwyn Nissen har ikke selv været involveret i moderniseringen, men han er meget imponeret over resultatet.

- Der er truffet nogle modige valg. Det vil nok gibbe i enhver tysker, at der hænger et flag med hagekors, da hagekors er forbudt i Tyskland. Men hagekorset er en del af vores historie som mindretal, og vi har en fortid, som vi forholder os kritisk til, siger Gwyn Nissen.


Det vil nok gibbe i enhver tysker, at der hænger et flag med hagekors, da hagekors er forbudt i Tyskland. Men hagekorset er en del af vores historie som mindretal, og vi har en fortid, som vi forholder os kritisk til

Gwyn Nissen, chefredaktør for Der Nordschleswiger


I årtier efter besættelsen var den nazistiske fortid og besættelsestiden ikke noget, der var genstand for selvransagelse i mindretallet. Men der er kommet en ny generation til, som nu sætter også de mørke dele af mindretallets historie på dagsordenen.

- Der var engang i mindretallet en opfattelse af, at man havde en dobbelt offerrolle. Først blev man forført af Hitler, og så blev man ramt af den danske stats love med tilbagevirkende kraft.  Vi er i dag krøbet ud af den dobbelte offerrolle, siger Gwyn Nissen.

Han betegner ikke museet som et sted for historikere, men som et sted, der også kan fortælle om mindretallet som kulturelt fænomen.

- Vi taler i mindretallet meget om identitet. Her formår dette museum at sætte gang i tanker om, hvad mit ståsted er.

Besøget på det tyske museum i Sønderborg er det første læserarrangement, JydskeVestkysten laver efter udbruddet af corona-epidemien. Vi kalder arrangementerne for JV Direkte, og de vil over 30 gange om året komme til at foregå over alt i Syd- og Sønderjylland, hvor abonnenter vil kunne få eksklusive oplevelser gratis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce