Annonce
EfB

JV inviterer til en nostalgisk fodboldaften: Mød tre af guldvinderne fra 1979

For 40 år siden var EfB det bedste fodboldhold i Danmark. Det markerer JydskeVestkysten med et arrangement, hvor du kan møde tre af guldvindere, Jens Jørn Bertelsen, Ole Kjær og Flemming Iversen.

I en tid, da EfB-fans i allerhøjeste grad har brug for opmuntring og god karma, er der hjælp at hente i historiebøgerne.

For mandag den 28. oktober er det præcis 40 år siden, EfB senest vandt det danske mesterskab i fodbold. Det markerer JydskeVestkysten med et gratis arrangement for avisens abonnenter. Tre af guldvinderne fra dengang, Jens Jørn Bertelsen, Ole Kjær og Flemming Iversen, fortæller om guldsæsonen i EfB Cafeen. Billetter kan hentes via www.jv.dk – klik på ”JV direkte” og bestil din billet derfra.

Annonce

EfB som tophold

Det bliver utvivlsomt en munter aften med utallige anekdoter fra en legendarisk sæson.

Da EfB på hjemmebane slog Frem med 3-1 for øjnene af 13.100 tilskuere, var det således kronen på et værk, ikke mange havde tiltroet vestjyderne.

Selv om EfB i sæsonerne forinden havde været med til at præge dansk fodbold. I 1976 med pokalsejren på 2-1 over Holbæk, i 1977 med bronzemedaljer, året efter med sølvmedaljer, og så var der også lige nogle forrygende oplevelser i Europa.

Den dag i dag snakker fodboldfolket i Esbjerg stadig om den 22. november 1978, da mægtige Hertha Berlin med store navne som Norbert Nigbur, Erich Beer og Jürgen Milewski blev nedlagt med 2-1 på mål af Leif Hansen og Erik Jespersen. 16.700 tilskuere kiggede med fra tribuner, lysmaster og andre platforme på et fuldstændig proppet Esbjerg Stadion.

At returkampen blev tabt 4-0 på fire mål af førnævnte Milewski er hurtigt glemt.

KB var langt foran

EfB havde med den legendariske træner Rudi Strittich, der også førte klubben til tre af mesterskaberne i 1960’erne, i spidsen præsenteret sig som en uhyre gedigen og homogen enhed og gik vel ind til sæsonen 1979 – det var dengang, de spillede efter kalenderåret – som en mulig guldkandidat.

Men lignede det ikke efter forårssæsonen.

KB med blandt andre Finn Laudrup på holdet havde spillet sig til et forspring på hele syv point, og det var mange i en tid, da en sejr kun gav to point.

Håbet om at hente københavnerne spirede en anelse, da EfB i det indbyrdes opgør på Esbjerg Stadion i juni vandt 1-0 på et mål af Henning ”Pind” Nielsen, og det fik mere og mere næring i et efterår, da EfB ikke tabte en eneste kamp.

Efter otte sejre og fire uafgjorte kampe havde EfB med tre kampe tilbage af sæsonen faktisk indhentet KB og sat sig på førstepladsen med en 3-1-sejr over OB.

Siden fulgte en 2-1-sejr på udebane over et andet tophold, Kastrup, og da KB samtidig tabte til Ikast, kunne EfB selv afgøre mesterskabet med en hjemmesejr over Frem.

To mål af Kristian Østergaard og et af Henning ”Pind” Nielsen var nok til at besejre Frem med 3-1 og sørge for det femte og foreløbig sidste mesterskab til EfB.

Hvis du googler ”efb mester 1979”, kan du finde et indslag på fem minutter fra DR, hvor legendariske Hans Grønfeldt med ro i stemmen gelejder seerne gennem denne jubeldag i Esbjerg.

Og 40 år efter kan du altså møde tre af guldheltene til en snak om dengang, EfB var det bedste fodboldhold i Danmark.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sundhedsordførere: Nu må ministeren stoppe omskæringslægen

Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce