Annonce
Debat

JV mener: Modstand mod ulve er helt legitim

Dagens leder er skrevet af redaktør Peter Gran

Med lov skal land bygges. Sådan stod der allerede i Jyske Lov fra 1241. Knap 800 år siden er princippet fortsat nøjagtig lige så aktuelt. Kun loven står mellem mennesket og anarkiet. Finder borgerne bestemmelser tåbelige, må de arbejde på at få dem ændret. Til gengæld er forsætlige overtrædelser eller opfordringer til lovbrud uacceptable.

Derfor er det også helt i orden, at den 82-årige sønderjyde Andreas Åbeling Petersen nu får en bøde for at opfordre til at skyde og begrave ulve. Opfordringen blev fremsat i et debatindlæg, der ved en fejl sidste år blev lagt ud på jv.dk, men dog aldrig nåede frem til den trykte avis.

Er opfordringer til ulovligheder langt uden for rimelighedens grænser, er skepsis over for ulve i Danmark til gengæld aldeles legitim. I 1813 blev den sidste ulv i landet formentlig skudt ved Skive. Så vidt vides, har dyret ikke været savnet i den knap 200 år lange pause, inden de første eksemplarer atter dukkede op på vores breddegrader.

Annonce


Man kunne meget vel drage en parallel til et andet fritlevende pattedyr, nemlig vildsvinet. Her gør vi alt for at forhindre en bestand i Danmark med hegn og jagt.


I 1800-tallet og tidligere herskede der betydelig overtro om, hvor farlige ulve var for mennesker. Det afspejler sig i eventyr og folkesagn. Men man havde dengang formentlig også en mere robust holdning til landbrugets interesser. Det hensyn er fortsat aktuelt. Ulve har en sund og naturlig appetit på kød. Det betyder desværre at blandt andet fåreavlere mister dele af deres besætninger til det glubske rovdyr.

Man kunne meget vel drage en parallel til et andet fritlevende pattedyr, nemlig vildsvinet. Her gør vi alt for at forhindre en bestand i Danmark med hegn og jagt, fordi de vilde svin kan smitte deres tamme artsfæller med blandt andet afrikansk svinepest.

Ulve er dog i modsætning til vildsvin fredede. Alligevel kunne lignende forholdsregler meget vel være berettigede.

Naturvenner og blandt dem også adskillige politikere er jævnt hen begejstrede for den nye tilføjelse til Danmarks dyreliv. Hvis landmændene ikke kan dele den glæde, er det ikke blot forståeligt, men en fuldt ud berettiget holdning.

Annonce
Debat For abonnenter

Øretæve til vores norske brødre og søstre: Den samling forbrydere burde I aldrig have tilladt at sætte fødderne på norsk fjeld

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Kolding For abonnenter

Landsby i top fem over byer, hvor folk bliver boende: Søren har boet her i 27 år og har ingen planer om at flytte

Tønder

Jagten er gået ind på Trine Jepsens efterfølger: Hvem skal være ny direktør på Schackenborg?

Billund

Grindsteds debutant fik aftenens største bifald: Endnu en sejr bringer Grindsted tæt på topholdene

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Esbjerg For abonnenter

Simon købte sin mormors hus, rev det ned og bygger nyt: Flere og flere forløser nybyggerdrømme i midtbyen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Erhverv

27-årig iværksætter køber flagstangsfabrik: - Det har været svært at vælge at sælge

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Varde

Frantz og Margit har mærket interesse for at købe velkørende forretning: - Men hjertet banker for, at den fortsat skal skabe liv i hjembyen

EfB For abonnenter

Groggy målmand, hjemsendte spillere og en regulær drømmekasse fra distancen - alt om EfB's træningskamp mod Thisted får du lige her..

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

Annonce