Annonce
Debat

JV mener: Naboernes plan for genåbning bør inspirere

Dagens leder er skrevet af redaktør Peter Gram.
Annonce

Efterhånden trænger vi nok alle til lidt optimistiske fremtidsudsigter i denne mismodige vinter. For selvfølgelig klinger denne afskyelige epidemi af og forsvinder forhåbentlig helt på et tidspunkt. Men hvad gør vi så og hvornår? Blot et fingerpeg om udsigterne til en genåbning ville formentlig opmuntre.

Her kunne regeringen på Christansborg se til den lille slægtning syd for grænsen. Nu har den slesvig-holstenske ministerpræsident, Daniel Günther, nemlig præsenteret en nøjagtig plan for, hvordan samfundet lidt efter lidt kan vende retur til normaliteten.

Daniel Günther kan naturligvis ligeså lidt som Mette Frederiksen forudsige, hvordan epidemien vil udvikle sig. Men han kan komme med sit bud på, hvilke forudsætninger der er nødvendige.


Ministerpræsidenten forklarede udtrykkelig, at hans budskab skulle skabe optimisme og perspektiv.


I Tyskland er den overordnede målestok for smittetruslen den såkaldte incidens, altså hvor mange smittede der har været pr. 100.000 indbyggere i løbet af syv døgn. Regeringen i Kiel har fastsat tre grænser. Når incidensen er under 100, kan skoler og daginstitutioner genoptage aktiviteterne, ved 50 kan for eksempel alle butikker slå dørene op igen, og når incidensen er under 35 lempes kontaktreglerne, mens samfundet i det hele taget begynder at ligne sig selv.

Selvsagt aner ministerpræsidenten ikke, hvornår disse glædelige tal indfinder sig i statistikkerne. Men i det mindste ved de knap tre millioner indbyggere i Tysklands nordligste forbundsland, hvordan fremtiden kommer til at forme sig.

Ministerpræsidenten forklarede udtrykkelig, at hans budskab skulle skabe optimisme og perspektiv, men også motivere borgerne til at følge de regler, der gælder for øjeblikket. Vi kunne godt trænge til det samme i Danmark. Samtidig kunne vi undgå fortsatte ulidelige diskussioner om, hvornår det er forsvarligt at lempe.

Det sagt er der ellers ikke meget inspiration at hente syd for grænsen. Til sammenligning har den danske coronastrategi været snorlige, mens Tysklands føderale struktur har jævnligt har udløst kaos.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Det ser lyst ud for Tønder

Esbjerg

Udvalg vrager planer for 180 meter høje møller i Tjæreborg Enge: Byråd skal dog træffe den endelige beslutning

Annonce