Annonce
Debat

JV mener: Taknemmeligheden er helt malplaceret

Dagens leder er skrevet af redaktør Peter Gram

Taknemmeligheden vil stort set ingen ende tage, efter vore spillerum i hverdagen nu bliver lidt større. Blandt andre restauratører og de selvstændige i servicefagene jubler. Helt almindelige borgere takker regeringen for, at vi nu igen for eksempel kan drikke en kop kaffe på en fortovscafe.

Og det er fuldstændig malplaceret. Vi får jo ikke pludselig skænket nye friheder af en velvillig politisk ledelse. Nej, vi får blot en del de ganske naturlige rettigheder retur, som vi har været berøvet i lang tid på grund af forholdsreglerne mod coronavirussen. Det er der sådan set ikke nogen grund til at sige tak for.

Økonomien og alt for mange menneskers helbred har været ramt af epidemien. Sørgeligt mange er desuden gået bort. Men vores opførsel viser, at konsekvenserne ikke kun er håndgribelige. En ekstremt detaljeret, politisk styring har i et vist omfang også gjort os til lydige undersåtter.

Annonce

Både under normale og ekstreme omstændigheder bør autoriteter mødes med skepsis. Den skal vi hurtigst mulig mobilisere igen, når epidemien forhåbentlig snart er blevet slået ned af vacciner.


En ekstremt detaljeret, politisk styring har i et vist omfang også gjort os til lydige undersåtter.


Men er der så slet ikke noget at være taknemmelig over? Naturligvis. Vi kan glæde os over, at vi trods alle bump undervejs på strækningen faktisk et sluppet rimelig nådigt gennem krisen. På intet tidspunkt har der for eksempel været optræk til, at vores sygehuse ville bryde sammen, som det faktisk er sket i andre, højt udviklede lande. Det kan vi i et vist omfang givetvis takke en håndfast regering og myndighedernes dygtige fagfolk for.

Men endnu mere er der grund til at sige tak til vores familier, naboer, venner, bekendte og kolleger samt alle de andre, der i altovervejende grad har udvist fornuft og forsigtighed, så epidemien ikke er løbet løbsk. De er sammen med de ansatte i sundhedsvæsen, servicefag og detailhandel blot nogle af de mange hverdagshelte i denne tid.

Den taknemmelighed skal vi bevare lidt endnu samtidig med, at vi igen blive myndige, frie og kritiske samfundsborgere

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Annonce