Annonce
Podcast

JV Podcast: Derfor er forlist olieeventyr ikke en katastrofe for Esbjerg

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) har landet en bred politisk aftale, som betyder, at Danmarks og Esbjergs olieeventyr slutter i 2050. JV Podcast sætter i denne uge fokus på konsekvenserne. Arkivfoto: CLAUS FISKER/Ritzau Scanpix)
Det danske olieeventyr, der har genereret milliarder til statskassen, lakker mod enden. Det rammer Esbjerg Kommune, der har nydt godt af de tusindvis af arbejdspladser, jagten på den sorte guld i Nordsøen har medført. Men der er ingen grund til panik i det sydvestjyske, lyder analysen i ugens JV Podcast.

Podcast: Den første danske olie blev hentet op i Nordsøen i 1972 og har lige siden være en guldgrube, der har bidraget med over 500 milliarder kroner til statskassen.

Men nu har det danske olieeventyr endegyldigt fået en slutdato.

Sent torsdag aften blev det besluttet af et bredt politisk flertal, at der i 2050 lukkes for hanerne med olie og gas fra Nordsøen. Dermed sættes der også en stopper for en lukrativ epoke i  Esbjerg, hvor olieindustrien i årtier har skabt tusindvis af arbejdspladser.

Med den historiske aftale følger dog et plaster på såret i form af en velvoksen pose penge, der skal sikre vækst og udvikling i den vestjyske by.

I ugens JV Podcast diskuterer chefredaktør Mads Sandemann og nyhedsredaktør Kim Dahl Nielsen, om der er grund til at gå i panik i Esbjerg og omegn, når oliejagten indstilles.

De giver også deres bud på, hvad der skal til, hvis kommunen skal udnytte situationen til at blive Danmarks nye, grønne metropol.

Logo: Anders Hjelmer

Det skal også handle om coronakrisen, der har taget pusten fra både eksisterende virksomheder og spirende iværksættere i det syd- og sønderjyske. Der skal en normalisering af hverdagen til, før optimismen vender tilbage, vurderer Kim Dahl Nielsen.

Til sidst sætter vært Amalie Tarp Borup fokus på, hvordan regionen i flere tilfælde har svigtet sit ansvar for at sikre, at alle borgere, patienter og medarbejdere kan stole på, at deres personlige data bliver opbevaret forsvarligt. Alene i år er der sket 73 brud på datasikkerheden.

Det skal tages alvorligt, og regionen kan ikke bare dække sig ind under, at der er minimal sandsynlighed for, at personfølsomme oplysninger er blevet misbrugt som følge af bruddene, mener chefredaktøren.

Du finder podcasten på jv.dk samt i app'en Nyhedskiosken. Her kan du lytte med, præcis når det passer dig. Podcasten guider dig hver uge igennem de største og væsentligste historier fra Syd- og Sønderjylland, og den bærer undertitlen "Med Borup og Baltzer," da de to JydskeVestkysten-journalister Amalie Tarp Borup og Rikke Baltzer Knudsen på skift er værter på programmet.


I ugens JV Podcast diskuterer chefredaktør Mads Sandemann og nyhedsredaktør Kim Dahl Nielsen, om der er grund til at gå i panik i Esbjerg og omegn, når oliejagten indstilles.

Vejen

Gense JV Direkte: Mattias Tesfaye svarer på spørgsmål om hjemsendelser og omstridte børn i Syrien

Sport

Alle engelske klubber trækker sig fra udskældt Super League: - Vi begik en fejl, og det undskylder vi for

Sydjylland

Minister holder fast i sag om udviste syrere: - Nogle får ja, og andre får nej