Annonce
JV Podcast

JV Podcast: Touren og en kæmpemæssig gasledning borer sig gennem det syd- og sønderjyske landskab

Logo: Lean Poulsen Frosch
To store projekter kommer i en nær fremtid til at bore sig igennem vores landsdel. For mens Tour de France på syd- og sønderjyske veje vækker stor begejstring, skaber en flere hundrede kilometer lang gasledning dybe panderynker hos de berørte borgere. Det kan du høre meget mere om i ugens udgave af JV Podcast.

Podcast: Når det legendariske cykelløb Tour de France i 2021 skydes i gang, kommer rytterne til at træde i pedalerne på dansk asfalt i de første tre etaper.

I ugens løb blev den endelig rute afsløret, og den vækker jubelbrøl i de syd- og sønderjyske kommuner, da feltet både kommer forbi Kolding, Haderslev, Sønderborg og Aabenraa. Men hvilken reklameværdi har det egentligt for de berørte kommuner? Og hvad kommer det potentielt til at koste skatteborgerne?

Det diskuterer journalist Rasmus Just og nyhedsredaktør Kim Dahl Nielsen i ugens afsnit af JV Podcast.

I afsnittet skal det også handle om den kæmpemæssige gasledning - Baltic Pipe - der vækker vrede hos flere af de 550 danske boligejere, der bliver berørt. Men for landmændene og lodsejerne, der er tvunget til at afgive jord til projektet, er løbet formentligt kørt. For den flere hundrede kilometer lange gasledning, der skal forbinde gassystemerne i Norge, Polen og Danmark bliver en realitet. Men hvad vinder Danmark egentligt ved at lade gasrøret bore sig igennem landskabet? Ugens afsnit af JV Podcast lander fredag eftermiddag og kan findes på jv.dk samt i app'en Nyhedskiosken, hvor du kan lytte med, præcis når det passer dig. Podcasten guider dig hver uge igennem de største og væsentligste historier fra Syd- og Sønderjylland, og den bærer undertitlen "Med Borup og Baltzer", da det er de to JydskeVestkysten-journalister Amalie Tarp Borup og Rikke Baltzer Knudsen, der på skift er værter på programmet.

I denne uge vil Amalie Tarp Borup som vært gøre sit bedste for, at du kan gå på weekend og være fuldstændig opdateret på ugens væsentligste historier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Se billeder og video fra luften: Kolonihaver totalt oversvømmet

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Se læsernes vilde billeder af oversvømmelserne: Her plejer folk at gå og cykle

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce