Annonce
Læserbrev

JydskeVestkysten og redaktøren har ”glemt” sin rolle

Læserbrev: Lørdag kunne man læse i JydskeVestkysten i lederen, at ”Wammen har ”glemt” konsulentløfte.”

Det handler om, at Socialdemokratiet var ude og sige i valgkampen, at kommuner og regioner blot kunne skære ned på forbrug af konsulenter, så ville man spare omkring tre milliarder kroner, som så kunne bruges på velfærd. Et helt vildt beløb, svarer nogenlunde til 40 millioner kroner om året, bare i Kolding Kommune. Så beløb, der burde have betydet, at et medie som JV lige havde stukket spaden i jorden og undersøgt det nærmere. Men nej, det blev taget for gode varer uden spørgsmål, og nu er avisens sandhed blevet til, at finansministeren har glemt beløbet. Nej, det havde han ikke, men mon ikke erkendelsen er, at nu når det ikke er valg længere, men virkelighed, at som så mange andre gange, så viser det sig, at sandheden unægtelig er noget anderledes. Og havde JydskeVestkysten så også undersøgt økonomiaftalen, der blev lavet fredag, nærmere, så står der faktisk, at der skal spares en halv milliard på det administrative, herunder konsulentydelser, og de penge skal så frigøres til velfærd. Og det er helt fair, for det er velfærd, som skal være i fokus. Men nej, ingen af delene er blevet undersøgt nærmere, det er åbenbart lettere for en redaktør bare at skyde fra hoften, både når løfter lanceres og når de så ”sjovt” nok ikke indfries. Med håb om, at vores avis må komme tilbage til de gamle dyder og lave dybdegående journalistisk. Det er jo fortsat en avis jeg ønsker at bakke op om, selvom jeg så fredag, indirekte blev beskyldt for det modsatte, i en anden unuanceret leder, hvor avisen den ene dag ønsker fri konkurrence og den næste det modsatte, når de selv bliver udsat for den.

Svar

Under valgkampen blev der i både vores og andres medier sat kritisk lys på Socialdemokratiets løfte om at kunne spare tre milliarder kroner på konsulentydelser til stat, regioner og kommuner. Jeg har i forbindelse med at skrive lederen læst såvel Socialdemokratiets velfærdsoplæg som regeringens aftale med Kommunernes Landsforening. I sidstnævnte er der et særskilt afsnit om konsulentydelser, hvor der ikke er sat beløb på, hvad der skal spares.

Mads Sandemann, chefredaktør

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Annonce