Annonce
Kultur

Jylland på kryds og tværs

Svostrup Kro. Foto: Jens Thaysen
Jylland har det meste: smuk og vild natur, lækker mad og en spændende historie. Dyk for eksempel ned i historien på Svostrup Kro, som ikke har forandret sig meget, siden den blev bygget i 1834, få pulsen op ved at gå på tværs af Jylland og tag et smut til Læsø for at mæske dig i jomfruhummere.

HOTELoptur: Svostrup Kro ligger i Svostrup nær Silkeborg. Kroen opstod, da Gudenåen stadig var en vigtig færdselsåre og fyldt med pramdragere og handelsfolk, som ønskede at finde et sted at spise og sove. Ikke meget har forandret sig på Svostrup Kro siden dengang, og det er da også kroejernes håb, at man som gæst vil føle sig hensat til en svunden tid. Værelserne er små og stemningsfyldte. Prøv for eksempel Almueværelset, som er indrettet med almuens husflid og malet i dets farver - lyserød og lilla. Værelset er i to etager, hvoraf der i stueetagen er to alkover og en hyggelig lille stue samt bad og toilet. På 1. salen finder man soveværelset med en stor dobbeltseng og en enkeltseng.


KULTURsus: Fra januar i år blev Koldinghus omdannet permanent til den tredje afdeling af Kongernes Samling, som er en museumssamling tilknyttet Kongehuset, hvis formål er at fortælle den danske historie belyst ud fra kongerne. Indtil i år havde Kongernes Samling to afdelinger: Rosenborg og Amalienborg, men nu er Koldinghus altså også blevet et royalt udstillingssted. Frem til 2. januar 2022 bliver dronningens private borderier udstillet under overskriften “Dronningens Broderier” på Koldinghus. I udstillingen vises cirka 100 af dronningens private broderier for første gang i en udstilling. Når dronningen broderer, tegner hun selv mønstrene og komponerer farvesætningerne, og ofte bliver de færdige broderier foræret væk til familie, venner eller ansatte ved hoffet.

Annonce
Dronning Margrethe og prinsesse Benedikte åbnede udstillingen "Dronningens Broderier" på Kongernes Samling på Koldinghus i april i år. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

GANEkræs: Tag båden fra Frederikshavn til Læsø og smut en tur forbi Læsø Spisehus på Østerby Havn. Her kan du få alt godt fra Læsø, det vil sige jomfruhummere, røgede fisk, Læsø Galloway og så videre. Og det hele foregår i hyggelige omgivelser med udsigt til mågerne på havnen og kutterne, som kommer ind og ud. Værtsparret, Kitty og André, har indrettet spisehuset således, at der er restaurant i den ene ende og butik i den anden, så man kan få mange af de lækkerier, man lige har spist, med hjem. I butikken kan der selvfølgelig også købes Læsø Salt, ale fra Østerby bryghus, honning og hyldeblomstvin fra Læsø og så videre.

Læsø Spisehus Foto. Birgitte Carol Heiberg

NATURfryd: Kyst til Kyst Stien er 120 kilometer lang og går fra Vejle til Blåvand. På turen kommer du igennem et varieret landskab, som blev skabt under den sidste istid for cirka 16.000 år siden. Dengang nåede isranden til området mellem Bække og Hovborg, og foran isen lå et tundralandskab, hvor man blandt andet kunne møde mammuter. På turen kommer du ud i flade ådale, bakkeøer, klitter, hede og meget andet. Er du til arkitektur og kunst, kan du jo starte turen ved Bølgen i Vejle og slutte ved de bunkers ved Hvidbjerg Strand, som Bob Woodrows omdannede til muldyr i 1995.

Bølgen i Vejle. Foto: Mads Dalegaard


Annonce
Sydjylland For abonnenter

Professor svævede mellem liv og død under ti timer lang operation: To nye lunger bragte ham tilbage til livet, der for altid er forandret

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Tyskerne er tossede med sønderjysk liebhaveri: Ejendomsmægler oplever stigning på 350 procent

Aabenraa For abonnenter

Byen kommer tættere på: Faxe Kalk er bekymret for udviklingen på havnen

Navne For abonnenter

Lars Koch Hertel var læge i Christiansfeld i mere end 30 år: Nu er han død 71 år gammel

Erhverv For abonnenter

Vognmand kæmpede for at holde lastbiler på vejen: Nu har mangel på chauffører tvunget ham til at sælge 15 lastbiler

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Kolding For abonnenter

Beboere i landsby er bekymrede og retter kritik af botilbud efter brand: De tager ikke vores klager alvorligt

Varde For abonnenter

Han lægger historier på Facebook flere gange om dagen – men åbenheden dækker over en stor lukkethed

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Haderslev

Hesteavler frifundet i forældet straffesag: Snød banken for 700.000 kroner i hestehandel

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Sønderborg

Venstre vil tage statsministeren på ordet: - Vi skal turde frigøre folkeskolerne i Sønderborg

Team Esbjerg For abonnenter

Team Esbjerg floppede: En helt igennem sjasket præstation

Team Esbjerg

Se videoanalyse: En sløv præstation - Team Esbjerg smed dyrebart point i topstriden

Annonce