Annonce
Sydjylland

Kåre Bluitgen 60 år: Forfatter med sin egen islam-tolkning

Forfatteren Kåre Bluitgen har i årevis kritiseret islam. Fredag den 10. maj fylder han 60 år. Arkivfoto: Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix
Kåre Bluitgen har en plads i danmarkshistorien. Han havde en rolle i Muhammed-sagen, men det afholder ikke den nu 60-årige forfatter fra at udfordre islam.
Annonce

De fleste mennesker ville nok tænke sig om en ekstra gang, hvis de havde været viklet ind i sagen om Jyllands-Postens Muhammed-tegninger og så skrev bøger om islam.

Det gør Kåre Bluitgen måske også, men han er alligevel ikke bleg for at kritisere islam. Det har Bluitgen, der den 10. maj fylder 60, faktisk gjort i årevis.

- Siden cirka år 900 har islam bevæget sig mod at gøre Muhammed mere og mere ufejlbarlig. Min bog bevæger sig den modsatte vej, kan man sige, sagde Bluitgen i 2015 i et interview med Jyllands-Posten.

Det var kort før hans bog "Den bedste bog" blev udgivet. Det er en roman, der foregår i Mekka og Medina i 600-tallet, centreret omkring profeten Muhammed.

Bluitgen har selv kaldt det religionssatire. Han har - som alle os andre - tidligere set, hvad der kan ske, når muslimer føler sig krænket. Som da han ville skrive bogen "Koranen og profeten Muhammeds liv". Da sagde flere tegnere nej til at illustrere profeten i bogen. De frygtede muslimsk vrede.

Det fik Jyllands-Posten til at bede tegnere om at tegne profeten for at se, om det nu kunne passe, at der var frygt for at tegne islams profet i Danmark, som har ytringsfrihed. Det var de tegninger, som mange mennesker i den muslimske verden protesterede voldeligt over i 2006.

Annonce

Deltager i værdidebatten

Men Kåre Bluitgen har siden skrevet flere bøger om islam, herunder "Muhammed: Profet fra ørkenen" i 2008 og "Koranen gendigtet" i 2009. Og så også "Den bedste bog", der i øvrigt udløste Blixenprisen i 2016 som årets indsats for ytringsfriheden.

Hans interesse for islam begyndte i øvrigt ikke med krisen om Muhammed-tegningerne. Han har aldrig været bleg for at tage del i værdidebatten. I debatbogen "Til gavn for de sorte" fra 2002 skrev Bluitgen blandt andet om islam og muslimer:

- Hvis danske forældre skar kønsorganerne af deres børn, ville en efterforskning og domfældelse falde prompte. Vi ved, at det forekommer blandt nogle nye danskere. Vi foretager os reelt intet.

Bluitgen, der er uddannet lærer og journalist, skriver dog også om meget andet end religion. Han har skrevet teaterstykker og filmmanuskripter, og han har skrevet en række bøger om Den Tredje Verden. I 2017 skrev han "Jeg vil gerne klippes ligesom Kim Jong Un" fra en rejse i Nordkorea.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce