Annonce
Sydjylland

Kåre Bluitgen 60 år: Forfatter med sin egen islam-tolkning

Forfatteren Kåre Bluitgen har i årevis kritiseret islam. Fredag den 10. maj fylder han 60 år. Arkivfoto: Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix
Kåre Bluitgen har en plads i danmarkshistorien. Han havde en rolle i Muhammed-sagen, men det afholder ikke den nu 60-årige forfatter fra at udfordre islam.

De fleste mennesker ville nok tænke sig om en ekstra gang, hvis de havde været viklet ind i sagen om Jyllands-Postens Muhammed-tegninger og så skrev bøger om islam.

Det gør Kåre Bluitgen måske også, men han er alligevel ikke bleg for at kritisere islam. Det har Bluitgen, der den 10. maj fylder 60, faktisk gjort i årevis.

- Siden cirka år 900 har islam bevæget sig mod at gøre Muhammed mere og mere ufejlbarlig. Min bog bevæger sig den modsatte vej, kan man sige, sagde Bluitgen i 2015 i et interview med Jyllands-Posten.

Det var kort før hans bog "Den bedste bog" blev udgivet. Det er en roman, der foregår i Mekka og Medina i 600-tallet, centreret omkring profeten Muhammed.

Bluitgen har selv kaldt det religionssatire. Han har - som alle os andre - tidligere set, hvad der kan ske, når muslimer føler sig krænket. Som da han ville skrive bogen "Koranen og profeten Muhammeds liv". Da sagde flere tegnere nej til at illustrere profeten i bogen. De frygtede muslimsk vrede.

Det fik Jyllands-Posten til at bede tegnere om at tegne profeten for at se, om det nu kunne passe, at der var frygt for at tegne islams profet i Danmark, som har ytringsfrihed. Det var de tegninger, som mange mennesker i den muslimske verden protesterede voldeligt over i 2006.

Deltager i værdidebatten

Men Kåre Bluitgen har siden skrevet flere bøger om islam, herunder "Muhammed: Profet fra ørkenen" i 2008 og "Koranen gendigtet" i 2009. Og så også "Den bedste bog", der i øvrigt udløste Blixenprisen i 2016 som årets indsats for ytringsfriheden.

Hans interesse for islam begyndte i øvrigt ikke med krisen om Muhammed-tegningerne. Han har aldrig været bleg for at tage del i værdidebatten. I debatbogen "Til gavn for de sorte" fra 2002 skrev Bluitgen blandt andet om islam og muslimer:

- Hvis danske forældre skar kønsorganerne af deres børn, ville en efterforskning og domfældelse falde prompte. Vi ved, at det forekommer blandt nogle nye danskere. Vi foretager os reelt intet.

Bluitgen, der er uddannet lærer og journalist, skriver dog også om meget andet end religion. Han har skrevet teaterstykker og filmmanuskripter, og han har skrevet en række bøger om Den Tredje Verden. I 2017 skrev han "Jeg vil gerne klippes ligesom Kim Jong Un" fra en rejse i Nordkorea.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Mere end otte år efter lukning: Sygehus i ni etager endelig solgt til ukendt investor

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Politibetjent tiltalt for at misbruge sin stilling: - Han ville ikke lade mig slippe, før jeg ændrede min forklaring

Kolding For abonnenter

Dagen efter at udviklingshæmmet dreng blev glemt og efterladt alene i SFO: Ni-årig infantil autist løb væk, uden at personalet opdagede det

Billund

Før bestod livet af chips og snoller på sofaen: Efter sit halvmaraton er en anden drøm rykket tættere på

Haderslev

To år mere med streetfood: Allerede inden åbningen i begyndelsen af juni er lejeaftalen på prominent havnefront blevet forlænget

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Aabenraa

Anden sure smiley i træk: Kendt restaurant havde opbevaret fisk for varmt - indehaver lægger sig fladt ned

Erhverv For abonnenter

Køreskole er pludselig lukket: Tidligere direktør er sygemeldt, og elever kan ikke få pengene igen

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Varde

Makkerpar genåbner kendt restaurant efter tre års mørke: Nu er de oppe på to spisesteder sammen

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Esbjerg

Lejlighedsopgang evakueret ved køkkenbrand: Beboer tilset af ambulance

Erhverv For abonnenter

Derfor skriver avisen om de klamme beskeder: Det er vigtigt, at chefer opfører sig ordentligt

Esbjerg

Kommune afviser at indføre regler for udklædning på sidste skoledag: - Vi skal passe på med at lade os krænke

Annonce