Annonce
Sydjylland

Kåre Bluitgen 60 år: Forfatter med sin egen islam-tolkning

Forfatteren Kåre Bluitgen har i årevis kritiseret islam. Fredag den 10. maj fylder han 60 år. Arkivfoto: Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix
Kåre Bluitgen har en plads i danmarkshistorien. Han havde en rolle i Muhammed-sagen, men det afholder ikke den nu 60-årige forfatter fra at udfordre islam.

De fleste mennesker ville nok tænke sig om en ekstra gang, hvis de havde været viklet ind i sagen om Jyllands-Postens Muhammed-tegninger og så skrev bøger om islam.

Det gør Kåre Bluitgen måske også, men han er alligevel ikke bleg for at kritisere islam. Det har Bluitgen, der den 10. maj fylder 60, faktisk gjort i årevis.

- Siden cirka år 900 har islam bevæget sig mod at gøre Muhammed mere og mere ufejlbarlig. Min bog bevæger sig den modsatte vej, kan man sige, sagde Bluitgen i 2015 i et interview med Jyllands-Posten.

Det var kort før hans bog "Den bedste bog" blev udgivet. Det er en roman, der foregår i Mekka og Medina i 600-tallet, centreret omkring profeten Muhammed.

Bluitgen har selv kaldt det religionssatire. Han har - som alle os andre - tidligere set, hvad der kan ske, når muslimer føler sig krænket. Som da han ville skrive bogen "Koranen og profeten Muhammeds liv". Da sagde flere tegnere nej til at illustrere profeten i bogen. De frygtede muslimsk vrede.

Det fik Jyllands-Posten til at bede tegnere om at tegne profeten for at se, om det nu kunne passe, at der var frygt for at tegne islams profet i Danmark, som har ytringsfrihed. Det var de tegninger, som mange mennesker i den muslimske verden protesterede voldeligt over i 2006.

Deltager i værdidebatten

Men Kåre Bluitgen har siden skrevet flere bøger om islam, herunder "Muhammed: Profet fra ørkenen" i 2008 og "Koranen gendigtet" i 2009. Og så også "Den bedste bog", der i øvrigt udløste Blixenprisen i 2016 som årets indsats for ytringsfriheden.

Hans interesse for islam begyndte i øvrigt ikke med krisen om Muhammed-tegningerne. Han har aldrig været bleg for at tage del i værdidebatten. I debatbogen "Til gavn for de sorte" fra 2002 skrev Bluitgen blandt andet om islam og muslimer:

- Hvis danske forældre skar kønsorganerne af deres børn, ville en efterforskning og domfældelse falde prompte. Vi ved, at det forekommer blandt nogle nye danskere. Vi foretager os reelt intet.

Bluitgen, der er uddannet lærer og journalist, skriver dog også om meget andet end religion. Han har skrevet teaterstykker og filmmanuskripter, og han har skrevet en række bøger om Den Tredje Verden. I 2017 skrev han "Jeg vil gerne klippes ligesom Kim Jong Un" fra en rejse i Nordkorea.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Vildtkonsulent om blodigt fåredrab ved Nymindegab: Det kan næsten ikke være andet end et ulveangreb

Vejen For abonnenter

Mette er klar til kæmpe opgave: EU-modstandere vil samle 70.000 underskrifter

Esbjerg

Esbjerg-virksomhed med flere end 1000 ansatte er blevet handlet

Billund

37-årig mand i kritisk tilstand efter soloulykke på landevej

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Aabenraa For abonnenter

Tre meter lang fiskefilet sætter sindene i kog: Er det kunst?

Esbjerg Energy

Esbjerg Energy sled sig til sejr i Odense

Billund

Legoland søger medarbejdere: Du kan få løn for at lege med Legoklodser

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Esbjerg For abonnenter

Der pibler gult vand op fra undergrunden og ødelægger belægning: Der er ingen lette løsninger

Esbjerg For abonnenter

Bekymrede borgere reagerer: Hvorfor gør de ikke noget ved den bro?

Sydjylland For abonnenter

22-årig dømt til behandling: Brød loven 28 gange i løbet af en times kørsel på motorvejen

Annonce