Annonce
forside

Kæmpe abe og Rolex-værk stjålet fra Trapholt: Mand fængslet

Nytårsnat rendte gerningsmænd med Marco Evarisstis værk "Rolexgate", der er lavet i guld og diamanter og var udstillet på Trapholt i Kolding. (Arkiv).

Med nogle ugers mellemrum har Trapholt Museum i Kolding haft to indbrud. En yngre mand er fængslet i sagen.

To meget karakteristiske kunstværker er i den seneste tid forsvundet fra museet Trapholt i Kolding.

Sydøstjyllands Politi oplyser i en pressemeddelelse, at Retten i Kolding har varetægtsfængslet en yngre mand i sagen.

Det har ikke været muligt at få oplyst, om politiet mener, at manden har med begge indbrud at gøre.

Han blev fremstillet i grundlovsforhør torsdag den 17. januar, og han er foreløbigt varetægtsfængslet i fire uger.

Natten til 10. december begik flere gerningsmænd indbrud mod museet, og der blev blandt andet stjålet en cirka 30 kilo tung Kay Bojesen-abe.

Nytårsnat blev der kort efter midnat begået endnu et indbrud. I den forbindelse forsvandt værket "Rolexgate" af kunstneren Marco Evaristti. Formentligt var to gerningsmænd på spil denne gang.

Værket "Rolexgate" forestiller indgangen til koncentrationslejren Auschwitz. Det er blandt andet lavet i guld og diamanter. Og i toppen af indgangspartiet har kunstneren indstøbt et Rolex-ur.

Politiet har tidligere oplyst, at gerningsmændene i forbindelse med indbruddet nytårsnat kan have cyklet til gerningsstedet.

Politiet efterlyste vidner eller andre, der kunne bidrage til opklaringen af indbruddene. Efterforskningen har altså nu båret frugt, mener politiet.

Derudover har politiet ikke flere oplysninger på nuværende tidspunkt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Genforeningen vækker stadig følelser

Det socialdemokratiske medlem af byrådet i Sønderborg, Bjørn Allerelli Andersen er stødt, fordi det tyske mindretal lægger op til en fejring af 100-året for grænsedragningen i 2020 og ikke af Genforeningen. Han bliver også krænket, når tyske tekster sætter ordet genforening – Wiedervereinigung - i citationstegn. Sagen viser, at der fortsat er store følelser i spil. Den tyske jurist Klaus Alberts fra Kiel har netop udgivet en bog om situationen i 1920. Han anfægter brugen af begrebet genforening, fordi Slesvig heller ikke før 1864 var en del af kongeriget. Argumentet viser, at nogle sager er for komplicerede til, at de kan overlades til videnskaben. Statsretslig er udsagnet korrekt. Men det anfægter ikke, at de dansksindede sønderjyder i 1920 kom hjem til det land og det folk, de så sig som en del af. Så i den følte realitet var der naturligvis tale om en genforening. Derfor skal vi danskere have lov til både at bruge ordet og glædes over Genforeningen. Men vi skal ikke pådutte andre det. Til gengæld skal tyskerne respektere vores holdning. Det tyske mindretal har ligeledes al mulig grund til at glæde sig over Genforeningen. Den forskånede dem i vidt omfang fra at blive en del af Tysklands rædselsfulde historie mellem 1920 og 1949. Ganske vist dumpede mange i mindretallets rækker med et brag, da deres loyalitet blev sat på prøve efter den 9. april 1940. Men de lærte lektien og formulerede i 1945 en formel erklæring om troskab over for den danske stat og 1920-grænsen. Samfundskontrakten holder den dag i dag. Eneste tabere i 1920 blev de danske syd for den nye grænse. De måtte betale en skrækkelig pris med undertrykkelse og senere død på nazisternes fronter. Men skønt ikke alt er glemt, er grænselandet nu en model for det harmoniske samliv mellem flere nationaliteter. Det skal vi fejre i 1920 og så ikke strides om ord. Som danskere i Damark skal vi feste for Genforeningen. Så må andre gerne fejre en af de få stabile grænser, Tyskland nogensinde har haft.

Team Esbjerg For abonnenter

En præstation til topkarakter: Team Esbjerg pillede totalt pynten af russisk storhold

Annonce