Annonce
Esbjerg

Kæmpe anlægsarbejde skal hjælpe plagede landmænd og husejere langs Kongeåen

Flere bilister har formentlig undret sig over, hvad der sker på marken langs Varde Hovedvej ved Gredstedbro. Det er Esbjerg Kommune, der med stort anlægsarbejde skal forbedre forholdene i Kongeåens sidste stykke mod Kongeåslusen. Foto: Esbjerg Kommune
En mark sydvest for Gredstedbro er omdannet til byggeplads, mens Esbjerg Kommune arbejder på at forbedre forholdene i Kongeåen med nyt, stort sandfang. Formand for den tværkommunale Kongeå-komite håber på, at en udvidelse af åløbet giver færre oversvømmelser i den vestligste del af Kongeåen.

Gredstedbro: I flere uger har bulldozere og gravkøer arbejdet på en mark langs Varde Hovedvej mellem Gredstedbro og Jedsted Dambrug - til undren for forbipasserende bilister.

Udadtil ligner det, at et nyt byggeri et under opførsel, men det er hverken nye boliger eller en grusgrav, men derimod er Esbjerg Kommune i færd med at forbedre forholdene for plagede landmænd og husejere langs Kongeåen, idet et 20 meter bredt og 100 m langt sandfang er under udarbejdelse.

- Vi laver det for at undgå, at sandet lægger sig i de lavere områder i Kongeåen, og sluserne ikke sander til. Nu får vi et sted, hvorfra vi kan fjerne sandet, og håbet er, at vi kan nøjes med at grave her og ikke ude langs Kongeåen, hvor det er meget hårdt ved naturen, siger byrådsmedlem Kurt Bjerrum (V), der også er formand for Kongeåkomitéen.

Annonce

En gang om året

Sandfanget giver en mere driftssikker sandfjernelse fra Kongeåen, hvorfra man kan køre det væk stort set hele året. Ifølge Esbjerg Kommunes miljøforvaltning skal sandfanget derfor medvirke til, at Kongeåen ikke løber over på strækningen nedstrøms Vilslev. Det får en kapacitet på 2000-2500 kubikmeter, hvilket betyder, at sandfanget i et normalt afstrømningsår vil skulle tømmes én gang. Kommer der en stor vinterafstrømning, vil det være nødvendigt med to tømninger. Forvaltningen oplyser, at man i et år med normal oprensning nedstrøms Vilslev Stryg fjerner ca. 1.500 kubikmeter, mens den store vinterafstrømning i 2019/20 betød, at man skulle opgrave ca. 4.500 kubikmeter sand.

- Når vi udvider åløbet, sættes vandhastigheden ned og sandet bundfælder sig. Det skulle gerne munde ud i færre oversvømmelser langs Kongeåen, og grunden til vi gør det er især den megen snak, der har stået på helt siden man fjernede spærringen ved dambruget. De udregninger, man her lavede omkring vandets hastighed, har ikke helt virket efter hensigten, siger Kurt Bjerrum, der med Kongeåkomiteen samarbejder med Vejen og Kolding Kommuner om de fælles udfordringer med Kongeåen.

Annonce

Syner lavere

Der er i alt opgravet omkring 6000 kubikmeter materiale fra Kongeåen samt jord fra anlæg af grusvej. Når al jord bliver lidt mere tørt, jævnes det ud og mulden vil blive lagt tilbage ovenpå. Derved skulle markens overflade være blevet hævet 20-30 cm i gennemsnit.

Voldene, der ses på luftfotoet, kan se lidt høje ud, men kronekoten svarer til højden på det tidligere dige langs åen.  Når grusvejen er blevet anlagt, kommer voldene til at syne lavere.

Samarbejde

Ved planlægningen af sandfanget har flere parter været involveret i samarbejde med Esbjerg Kommune: Friluftsrådet, Dansk Ornitologisk Forening, Danmarks Naturfreddningsforening, Sportsfiskerforeningen, Sydvestjysk Landboforening. Ribe Digelag og en repræsentant fra lokalråd Ribe Nord.

Den nuværende tidsplan er, at anlægget er helt færdig sidst i november. Holder det tørre vejr i en længere periode, kan anlægget være færdig tidligere, mens mere regn omvendt kan forlænge tidsplanen.

Det forventes, at Esbjerg Kommunes store anlægsarbejde langs Varde Hovedvej er færdigt i november. Foto: Esbjerg Kommune
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Planklagenævnet jorder klager over kommunal håndtering af omstridt højhus i Esbjergs bykerne: Bygherrer klar til næste fase

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Unge kastede kanonslag efter Betina og hendes børn: - Det kunne være gået helt galt

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg For abonnenter

Byens største julefrokost-arrangør undrer sig over smitteopsporingen efter udbrud: Derfor informerede vi selv

Kolding For abonnenter

Rasmus er spastiker og kæmpe håndboldfan: Det er et frirum, hvor jeg kan glemme hverdagens problemer

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Esbjerg

Chaufførmangel, Brexit og covid-19 sender frisk fisk på skinner: Esbjerg-firma vil skære 40 procent af transporttiden

Esbjerg For abonnenter

Bygherre får gok i nødden af politikere: Beskyldes for at have bygget i ond tro og skal fjerne ulovligt opsatte kviste

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Varde

Blæste alkometer højt op om formiddagen: Mand med meget aldrende fødselsattest sigtet for spritkørsel

Sønderborg For abonnenter

70 år gammel skov er ulovlig: Træerne skal væk, men skoven får lov at overleve som krat

Billund For abonnenter

60-årig rystede sin penis foran dagplejebørn

Annonce