Annonce
Haderslev

Ejere vil gøre kæmpe biogasanlæg dobbelt så stort

Det store biogasanlæg i Bevtoft, som er ejet af lokale landmænd og den store energikoncern E.ON blev indviet i 2016. Nu ønsker ejerne at udvide - og fordoble anlægget. Enigt byråd har på ekstraordinært møde sendt planer i offentlig høring i otte uger. Foto: Lars Fahrendorff
Enigt byråd har på ekstraordinært byrådsmøde sendt lokalplanforslag i høring, som kan bane vej for stor udgivelse af biogasgasanlæg i Bevtoft.

Bevtoft: Sønderjysk Biogas Bevtoft A/S vil fordoble sit store biogasanlæg ved Plantagevej og Langvej nær Bevtoft, så det kan levere gas til 26.000 parcelhuse.

På et ekstraordinært byrådsmøde har et enigt byråd netop sendt et forslag til kommuneplantillæg og lokalplanforslag i offentlig høring i otte uger.

De to planforslag skal bane vej for, at der i forbindelse med det eksisterende anlæg etableres en selvstændig linje til behandling af økologisk gylle. Ud over at det eksisterende anlæg også skal udvides, skal der på lidt længere sigt desuden etableres en solcellepark i tilknytning til biogasanlægget.

Efter udvidelsen vil det samlede biogasanlæg årligt kunne øge produktionen til 42 millioner kubikmeter biometan, svarende til gasforbruget i cirka 26.000 parcelhuse.
Annonce

Grænseværdier

Beregninger af luftforureningen fra biogasanlægget viser, at Miljøministeriets fastsatte

grænseværdier overholdes. Beregningerne skal eftervises ved målinger af de faktiske emissioner samt nye

beregninger, når udvidelsen af biogasanlægget er sket.

Energiforlig

- Det er et stort projekt, og vi er ikke ude på at omgå offentlighedsfasen med det hurtige byrådsmøde og beslutningen om at sende planerne i høring, understreger formanden for økonomiudvalget, borgmester H. P. Geil (V). - Planen var oprindeligt at sende planen i høring i juli - og dermed i sommerferien. Nu er høringen blevet rykket frem, så det ikke kolliderer med ferien, lyder det fra borgmesteren. - Desuden er der indgået et nyt energiforlig 5. april. Det betyder, at biogasanlægget kan få tilskud på 80 millioner kroner fra staten, hvis tilladelsen gives inden 1. juli, tilføjer han.

Lokalt ejet

Biogasanlægget i Bevtoft ejes af lokale landmænd i samarbejde med den store energikoncer E.ON. Det blev taget i brug i 2016 og var allerede da blandt et af de allerstørste, der findes. Med en ny økologisk linje kan også økologiske landbrug nu levere - og modtage restprodukterne fra biogasanlægget. Det er planen, at de kommende tanke og haller skal opføres på samme vis som det eksisterende - og højden bliver også den samme - maksimalt 26 meter. Et forslag om at opføre drivhus er taget ud af planen, og tankvognene med gylle og biogas skal primært køre ad Langvej og kun i meget begrænset omfang ad Plantagevej. Biogasanlægget har indgået en aftale med transportøren, så der desuden også primært kun køres i tidsrummet mellem klokken 6 og 19 på hverdage og klokken 7 til 14 på lørdage. Lugtgenerne vil ifølge beregningerne holde sig under grænseværdierne.
Det store biogasanlæg i Bevtoft, som er ejet af lokale landmænd og den store energikoncern E.ON blev indviet i 2016. Nu ønsker ejerne at udvide - og fordoble anlægget. Enigt byråd har på ekstraordinært møde sendt planer i offentlig høring i otte uger. Foto: Lars Fahrendorff
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Blikkenslager er blevet kistemager

Danmark

Lyt med: Louises mand døde af kræft som 37-årig - Jeg fører vores livsværk videre i hans ånd

Aabenraa For abonnenter

Hvorfor? Hvert tredje barn i Aabenraa må se langt efter flere varme hænder

Annonce