Annonce
Varde

Kæmpe budgetoverskridelse: Fritidscenter bliver 25 procent dyrere

Bent Ove Larsen ved indgangen i fritidscentret, som det så ud, da han blev præsenteret som fritidscentrets første professionelle formand i 2016. Arkivfoto: John Randeris
Renoveringen og udvidelsen af fritidscentret bliver 25 procent dyrere end planlagt. Men både fritidscentrets formand og den ansvarlige politiker er tryg ved, at økonomien stadig hænger sammen.
Annonce

Varde: Det bliver markant dyrere at renovere og udbygge Varde Fritidscenter, og projektet bliver også en smule forsinket. Det skulle have kostet 46,8 millioner kroner, men nu er der udsigt til en ekstraregning på 12,5 millioner kroner.

Håndværkerfirmaerne har nemlig budt ind med markant højere priser, end fritidscentret oprindeligt havde regnet med. Cirka 7,5 millioner kroner skyldes stigende byggeomkostninger, mens de resterende cirka fem millioner kroner skyldes ændringer, der har været nødvendige af forskellige årsager.

- Vi vidste godt, at når man begynder at ændre i bestående bygninger, så kan der komme overraskelser, siger Bent Ove Larsen, der er formand for den fond, der driver fritidscentret.

- De bud, vi har fået ind, har overrasket os. Det er selvfølgelig, fordi håndværkerne er nervøse for, hvad der kan være af skjulte ting.

Kommunegaranti og energilån

  • Fonden bag fritidscentret låner hele beløbet til den ekstra udgift.
  • Fonden har søgt om, at kommunen vil garantere for cirka syv millioner kroner og give et energilån på én million kroner. Det vil sige, at fritidscentret får lånene billigere, men til gengæld løber kommunen en risiko, hvis fritidscentret ikke kan betale af på lånene.
  • Varde Kommune ejer det meste af bygningsmassen og får gavn af forbedringerne, hvis fonden ikke længere skal drive fritidscentret.
  • Fonden kommer til selv at eje blandt andet sportellet, fordi det er kommercielt. Her hjælper kommunen ikke med billigere lån.
Annonce

Ny udbud

Derfor har fritidscentret været nødt til at skaffe ekstra finansiering og har brug for hjælp fra kommunen til at få nogle billigere lån, end man kan få hos realkreditinstitutionerne. Det er Mads Sørensen (V), formand for kultur og fritid, indstillet på. Han mener, at Varde Kommune bør hjælpe fritidscentret til at få fuldført projektet. Han påpeger, at kommunen tidligere har sagt ja til at støtte en udvidelse til op til 90 millioner kroner, og med ekstraudgiften er udgiften stadig under 60 millioner kroner.

Hvis fritidscentret får den finansiering, som det ønsker, så skal projektet i udbud igen. Samlet kommer det til at betyde, at hele projektet bliver et halvt år forsinket, fortæller Bent Ove Larsen.

Annonce

Økonomien hænger sammen

Fonden budgetterer med et driftsoverskud på fritidscentret på 1,2 millioner kroner i 2022, så Bent Ove Larsen er tryg ved, at økonomien stadig hænger sammen.

- Vi har hele tiden arbejdet med en meget stor margin for at være sikker på, at det kan hænge sammen. Selvfølgelig er det indsnævret noget, men vi mener stadigvæk, det er absolut forsvarligt.

Den tiltro har Mads Sørensen også.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce