Annonce
Varde

Kæmpe budgetoverskridelse: Fritidscenter bliver 25 procent dyrere

Bent Ove Larsen ved indgangen i fritidscentret, som det så ud, da han blev præsenteret som fritidscentrets første professionelle formand i 2016. Arkivfoto: John Randeris
Renoveringen og udvidelsen af fritidscentret bliver 25 procent dyrere end planlagt. Men både fritidscentrets formand og den ansvarlige politiker er tryg ved, at økonomien stadig hænger sammen.

Varde: Det bliver markant dyrere at renovere og udbygge Varde Fritidscenter, og projektet bliver også en smule forsinket. Det skulle have kostet 46,8 millioner kroner, men nu er der udsigt til en ekstraregning på 12,5 millioner kroner.

Håndværkerfirmaerne har nemlig budt ind med markant højere priser, end fritidscentret oprindeligt havde regnet med. Cirka 7,5 millioner kroner skyldes stigende byggeomkostninger, mens de resterende cirka fem millioner kroner skyldes ændringer, der har været nødvendige af forskellige årsager.

- Vi vidste godt, at når man begynder at ændre i bestående bygninger, så kan der komme overraskelser, siger Bent Ove Larsen, der er formand for den fond, der driver fritidscentret.

- De bud, vi har fået ind, har overrasket os. Det er selvfølgelig, fordi håndværkerne er nervøse for, hvad der kan være af skjulte ting.

Annonce

Kommunegaranti og energilån

  • Fonden bag fritidscentret låner hele beløbet til den ekstra udgift.
  • Fonden har søgt om, at kommunen vil garantere for cirka syv millioner kroner og give et energilån på én million kroner. Det vil sige, at fritidscentret får lånene billigere, men til gengæld løber kommunen en risiko, hvis fritidscentret ikke kan betale af på lånene.
  • Varde Kommune ejer det meste af bygningsmassen og får gavn af forbedringerne, hvis fonden ikke længere skal drive fritidscentret.
  • Fonden kommer til selv at eje blandt andet sportellet, fordi det er kommercielt. Her hjælper kommunen ikke med billigere lån.

Ny udbud

Derfor har fritidscentret været nødt til at skaffe ekstra finansiering og har brug for hjælp fra kommunen til at få nogle billigere lån, end man kan få hos realkreditinstitutionerne. Det er Mads Sørensen (V), formand for kultur og fritid, indstillet på. Han mener, at Varde Kommune bør hjælpe fritidscentret til at få fuldført projektet. Han påpeger, at kommunen tidligere har sagt ja til at støtte en udvidelse til op til 90 millioner kroner, og med ekstraudgiften er udgiften stadig under 60 millioner kroner.

Hvis fritidscentret får den finansiering, som det ønsker, så skal projektet i udbud igen. Samlet kommer det til at betyde, at hele projektet bliver et halvt år forsinket, fortæller Bent Ove Larsen.

Økonomien hænger sammen

Fonden budgetterer med et driftsoverskud på fritidscentret på 1,2 millioner kroner i 2022, så Bent Ove Larsen er tryg ved, at økonomien stadig hænger sammen.

- Vi har hele tiden arbejdet med en meget stor margin for at være sikker på, at det kan hænge sammen. Selvfølgelig er det indsnævret noget, men vi mener stadigvæk, det er absolut forsvarligt.

Den tiltro har Mads Sørensen også.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce