Annonce
Kolding

Kæmpe efterspørgsel på whisky: Producenterne har svært ved at følge med

- Den samler folk rundt om bålet, på vandreturen, eller når gutterne står og sparker dæk eller spiller pool. Det er en hyggespreder, som er både maskulin og feminin, fortæller Henrik Olsen om baggrunden for whiskyens store popularitet. Foto: Søren Gylling
Vi er nu nået til 8. afsnit i vores julekalender. Her kan du møde Henrik Olsen, der er indehaver af Whisky.dk. Han fortæller om en ny trend, hvor whisky på grund af den stigende efterspørgsel kun får lov at lagre i otte år, før de bliver puttet på flaske.

Kolding: Kan en blot otte år gammel single malt whisky hamle op med en, der er dobbelt så gammel? I nogle tilfælde ja, mener Henrik Olsen, der er indehaver af Whisky.dk. I denne julekalender har han valgt otte som sit tal, fordi en ny trend betyder, at den gyldne alkohol ikke nødvendigvis behøver at være lige så gammel som din teenager.

- Den globale efterspørgsel efter god single malt whisky er steget voldsomt de seneste år, og salget er eksploderet. Det betyder, at producenterne har svært ved at følge med. En whisky lagrer på egetræsfade i typisk 12 år eller mere. Det er mange år, og det kan markedet ikke vente på, fortæller Henrik Olsen.

Han sidder i sin butik i Sjølund omgivet af tusindvis af flasker på reolerne fra loft til gulv. I hånden vejer han en flaske single malt whisky af mærket Lagavulin. Den har et rødt ottetal påtrykt den hvide etiket.

Lagavulin-destilleriet havde 200 års jubilæum i 2016. Den første whisky, som destilleriet fremstillede i 1816, havde lagret i otte år, så til jubilæet besluttede man at lave en special edition med samme alder.

- Jubilæumsudgaven er et godt eksempel på en ny trend, og de ikoniske mærker er også begyndt at lave nye versioner, der har lagret otte år eller mindre i stedet for 12 eller mere. Det gør, at de hurtigere kan mætte et hungrende marked og samtidig få nye kunder i butikken. For en otteårig whisky er også billigere, siger Henrik Olsen.

Hans forklaring på den stigende efterspørgsel er, at whisky i modsætning til tidligere er blevet allemandseje.

- Den samler folk rundt om bålet, på vandreturen, eller når gutterne står og sparker dæk eller spiller pool. Det er en hyggespreder, som er både maskulin og feminin.

Henrik Olsen synes generelt, det er en dårlig udvikling, når drikken nu lagres i kortere tid. Han sammenligner med vinflasker, der har fået skruelåg på.

- Det hele skal gå så stærkt i dag, og det går ofte ud over kvalitet og smag. Personligt vil jeg helst drikke en whisky, der er 18 år gammel. Så er den lagret perfekt. En otteårig eller yngre flaske smager markant anderledes. Den er typisk mildere i smagen og har færre lag end de ældre aftapninger, siger Henrik Olsen og tager en tår af sin Lagavulin.

- Men den her har de nu været heldige med.

Annonce

- Det hele skal gå så stærkt i dag, og det går ofte ud over kvalitet og smag. Personligt vil jeg helst drikke en whisky, der er 18 år gammel. Så er den lagret perfekt.

Henrik Olsen

Julekalender

24 historier om 24 tal.

Nogle tal betyder mere for nogle end for andre. Det er tanken bag dette års julekalender, hvor kendte koldingensere hver dag frem til juleaften fortæller en historie med udgangspunkt i dagens kalendertal.

Henrik Olsen er indehaver af Whisky.dk. Foto: Søren Gylling
Henrik Olsen er indehaver af Whisky.dk. Foto: Søren Gylling
Henrik Olsen er indehaver af Whisky.dk. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Annonce