Annonce
Haderslev

Kæmpe interesse for fjernvarme: Fuglekvarteret får først

Til sommer går arbejdet med at lægge fjernvarmerør i gang i det nordlige Haderslev. Det er Fuglekvarteret, som har vist størst interesse, og derfor rulles fjernvarmen først ud her. Arkivfoto: Morten Pape
1770 ud af 3300 potentielle nye fjernvarmekunder havde mandag givet forhåndstilkendegivelse af, at de vil have fjernvarme. Nu bliver arbejdet snart rullet i gang.
Annonce

VARME; - Overvældende.

Direktør Morten Hartmann fra Haderslev Fjernvarme bruger store ord for at give udtryk for sin begejstring. Interessen for at skifte olie- og gasfyret ud med fjernvarme i blandt andet det vestlige Haderslev, Starup og Marstrup har nemlig været ganske overvældende.

Mandag formiddag havde 1770 ud af 3300 potentielle husstande udtrykt en positiv forhåndstilkendegivelse for at skifte til fjernvarmen. Det er 53 procent af alle ejendomme, og endnu flere kan stadig nå at komme med. Tilbuddet står nemlig åbent i et år, efter at arbejdet i de enkelte udvalgte områder er begyndt.


Det overgår simpelthen min vildeste fantasi.

Morten Hartmann, direktør for Haderslev Fjernvarme


- Det overgår simpelthen min vildeste fantasi. At så mange på så kort tid har vist interesse er imponerende, men det viser også bare, at Haderslev kan noget særligt, når der er et fælles projekt, siger Morten Hartmann og peger på den måde, by og kommune gik sammen om at arrangere Stafet for Livet – hjemme hos dig – og Kløften Havefestival på, efter at coronaen satte en stopper for den normale festivitas.

Annonce

Fuglekvarteret først

Den store interesse betyder, at der nu også er sat navn på det område, som først kommer med på fjernvarmen. Størst har interessen været i den nordvestlige del af byen – i Fuglekvarteret – samt i Grønlandskvarteret, på Rosenbakken og Tjørnebakken, hvor 60 procent har vist positiv interesse

- Så, det bliver i Fuglekvarteret, vi går i gang først, siger Morten Hartmann, som forventer, at gravemaskinerne efter et EU-udbud og indgåelse af bindende  aftaler med de enkelte husejere her begynder at grave i slutningen af maj eller begyndelsen af juni.

De to tilbud

Haderslev Fjernvarme har siden efteråret kørt en særlig kampagne for at få de 3300 potentielle husstande til at skifte olie- og naturgasfyr ud med fjernvarme.

Det ene tilbud er et køb. Det andet er leje.

De to tilbud ser således ud: 

Kunden køber tilslutningen og et fjernvarme-anlæg gennem Haderslev Fjernvarme, der står for gasafkobling, installation og tilslutning, mens kunden selv står for fremtidig vedligeholdelse og service. Kunden betaler 35.000 kroner for det hele og herefter de almindelige tariffer.

Kunden lejer sit fjernvarmeanlæg gennem Haderslev Fjernvarme, som står for al installation og fremtidig vedligeholdelse og service. Haderslev Fjernvarme  står også for gasafkoblingen, hvilket normalt koster cirka 7000 kroner. Alt dette betaler kunden for via et abonnement på 220 kroner pr. måned plus de almindelige tariffer.

Den store interesse i byen, hvor tilslutningen skal op på 60 procent, er mærkbar. Særligt glæder det Morten Hartmann, at 250 af de 600 husstande, som Haderslev Fjernvarme ikke kan nå ad de sædvanlige kanaler, fordi de har sagt nej tak til reklamer, via Facebook eller hjemmesiden har henvendt sig og udtrykt interesse.

- Det er vi rigtig glade for, men der er stadig 300, som vi ikke kan komme i kontakt med. Ærgerligt, hvis de går glip af muligheden, men mon ikke de finder ud af, hvad der foregår, når gravemaskinerne går i gang.

Mens det går rigtig godt i Haderslev by, kniber det mere i Marstrup.

- Så her skal vi gøre en ekstra indsats for, at de kan se lyset. På grund af coronarestriktionerne kan vi jo ikke holder borgermøder, så vi overvejer måske at holde et online-borgermøde, så folk kan få mulighed for også at stille spørgsmål, siger direktøren.

Annonce

Satsning på 350 millioner

For Haderslev Fjernvarme er det en meget stor satsning. Hvis alt tælles med, og alle 3300 potentielle husstande tilsluttes, er det et projekt til 350 millioner kroner, som fra i år og frem mod 2026 rulles ud.

- Vi har da også regnet godt og grundigt på det, og hvis vi får de minimumstilslutninger, som hele projektet hviler på, – så kommer det ikke til koste de eksisterende forbrugere noget, siger Morten Hartmann,som peger på, at det økonomisk også bliver en gevinst for de kommende fjernvarmekunder:

- Priserne er jo sat så lavt, at selv om man har et forholdsvis nyt gasfyr, er der penge at spare.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Efter fund af britisk mutation: Hel landsby forbereder sig på test

Kolding

Budgetaftale sikrer 46,4 millioner kroner til kæmpe vejanlæg ved Tankedalsvej

Annonce