Annonce
Esbjerg

Kæmpe milliondonation gør Jacob A. Riis Museum i Ribe til en realitet

Billedet af den gamle kvinde er taget af Riis i 1892-93. Han kaldte hende the scrub - vaskekonen. Hun overnattede på et herberg, og planken ved hendes side er hendes seng, og billedet kan komme til at indgå som en del af de nye museum, der nu er en realitet i Ribe. Foto: Jacob A. Riis

En samlet donation på hele 15 mio. kr. fra Augustinus Fonden og Nordea-fonden medfører, at Jacob A. Riis Museet i Ribe nu er en realitet. Det forventes, at museet efter et større renoverings- og indretningsarbejde kan åbne medio 2019.

Ribe: Betydelige bevillinger fra Augustinus Fonden og Nordea-fonden gør det nu muligt at etablere et internationalt museum om Danmarks mest betydningsfulde udvandrer.

Jacob A. Riis, der var født i Ribe i 1849, var med til at forandre USA i årtierne op til 1. Verdenskrig gennem sin kamp for bedre boligforhold for indvandrerne i New York, og han blev en af sin samtids absolut mest respekterede og kendte amerikanere. Det sidste bidrog hans nære venskab med præsident Theodore Roosevelt også til.

Det kommende Jacob A. Riis Museum gør hans fantastiske indsats levende ved at føre publikum tilbage til 1890'ernes slum i New York, og direktør på Sydvestjyske Museer, Flemming Just er naturligvis meget begejstret for den store donation.

- Fra begyndelsen har de to fonde udtrykt stor interesse for Jacob A. Riis og hans personlige historie og ikke mindst hans virke i USA, og for hvordan problemstillingerne stadig er aktuelle, siger Flemming Just, der i to år har arbejdet på at gøre Jacob A. Riis museet til virkelighed.

Han forklarer, hvordan han forventer, at renoverings- og indretningsarbejdet vil foregå frem til det tidlige forår 2019, og at man samtidig går i gang med planlægningen af det spændende indhold, så deti kan åbne medio 2019.

Jacob A. Riis

Prinsesse Benedikte er protektor for museet. Hun har i mange år næret en stor interesse for Jacob A. Riis.Sydvestjyske Museer går nu i gang med detailplanlægningen sammen med restaureringsarkitekten, Jørgen Overbys Tegnestue.

For 12 år siden støttede Augustinus Fonden også forfatteren Tom Buk-Swientys arbejde med bogen om Jacob A. Riis, "Den Ideelle Amerikaner" der udkom i 2007.

Jacob A. Riis skrev bestseller-biografien "The Making of an American", hvor han fortæller en typisk immigranthistorie om at bevæge sig fra småbytilværelsen i Europa til det store USA. Samtidig er hans bog fra 1890, "How the Other Half Lives", stadig en klassiker.

Jacob A. Riis får nu sit helt eget museum i Ribe, efter at Sydvestjyske Museer har fået doneret 15 mio. kr. fra to fonde.

Riis' betydning

Det kommende museum etableres i Jacob A. Riis' barndomshjem i Sortebrødregade 3 og tilstødende bygninger, som Sydvestjyske Museer ejer i hjertet af Ribe, og for i alt 15 mio. kr. sikrer Augustinus Fonden og Nordea-fonden, at bygningerne bliver fuldstændig renoveret, og at der kan skabes et internationalt museum.

- Historien om Jacob Riis berører universelle menneskelige temaer om søgen efter lykke, identitet og anerkendelse. Den handler om, hvordan man bliver borger i et nyt land. Her kan museet være et eksempel på, hvordan man som indvandrer bliver en aktiv part i og tager ansvar for et nyt fællesskab samtidig med, at man holder fast i sine kulturelle rødder, siger direktør Henrik Lehmann Andersen fra Nordea-fonden, mens man også fra Augustinus Fondens side er glade for at støtte op om udbredelsen af den fantastiske fortælling om Jacob A. Riis.

- Jacob A. Riis' historie og fotografier fra New Yorks slum kan noget særligt. Det oplever man også på Museum of the City of New York, hvor Riis' betydning for eftertidens sociale reformer og hans venskab med præsident Roosevelt har sin helt egen fortælling. Den historie vil Augustinus Fonden gerne bidrage til også bliver fortalt i Danmark, siger fondsdirektør Frank Rechendorff Møller.

Et andet tema på museet bliver national identitet. Jacob A. Riis skrev bestseller-biografien The Making of an American, hvor han fortæller en typisk immigranthistorie om at bevæge sig fra småbytilværelsen i Europa til det store USA, og herved rummer Riis' livshistorie igen et tema, som er mere aktuelt end nogensinde, nemlig spørgsmålet om national identitet, integration og assimilation.

Annonce
Kultur For abonnenter

Ping-pong om millioner: Fiskerimuseet justerer byggeambitioner og satser mere på indhold i stedet for arkitektur

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Han er inkarneret vinterbader og ”Store Nørd” – nu vil han i byrådet

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

SønderjyskE hænger fast i bunden efter bleg præstation i Aarhus

Aabenraa

47-årig mand forbrændt: Hjemmelavet fyrværkeri selvantændte

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Videoanalyse: Derfor tabte SønderjyskE i Aarhus

Sønderborg

Massive protester mod biogasanlæg i Kværs: 44 indsigelser mod ny miljørapport

Kultur For abonnenter

Sophies far er 69 år og ramt af demens: Min første tanke var, at der må da være nogen, som kan fikse ham

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Sikker sejr over Fredericia: Nu er Ribe-Esbjergs sæson for alvor i gang

Sønderborg

Brandstifter dømt - løb efter vidner med kokkekniv

Esbjerg

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: De store lyspunkter manglede mod AGF

Sønderjyske Ishockey For abonnenter

En hård skæbne: SønderjyskE tabte igen, men holdet leverede faktisk en fin præstation

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE tabte i Aarhus

Annonce