Annonce
Tønder

Kæmpe misforståelse: Tysk grænselukning var falsk alarm

Vollsperrung - total spærret: Iver Kjeldsen, der er ansat som officiel grænse-flagmand og dermed har ansvar for, at de fem nordiske flag bliver hejst og taget ned ved grænsen hver morgen og aften, er ikke alene om at undre sig over udsigten til en lukket grænse. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Med skiltet "Vollsperrung" annoncerede de tyske vejmyndigheder torsdag morgen, at grænseovergangen Rudbøl/Rosenkranz skal lukkes fra på mandag og helt frem til næste sommer. - Det er ikke det, vi har aftalt, lød den første reaktion fra Tønder Rådhus.

RUDBØL: - Det er da løgn det her...

Da var den første tanke, som Iver Kjeldsen, Rudbøl, fik, da han onsdag aften og igen torsdag morgen kørte ned til grænseovergangen ved Rudbøl/Rosenkranz.

"Vollsperrung" stod der højt og larmende på den danske sidde af grænsestregen på et stort nyopstillet tysk skilt. Herfra blev det annonceret, at der med baggrund i et forestående vejarbejde være total afspærring i tidsrummet fra 11.11. - altså fra på mandag - og frem til 30. juni næste år.

Først troede Iver Kjeldsen og flere andre landsbyboere, at der måtte være tale om en fejl. Men da en tysk lastbil torsdag formiddagen kørte over grænsen og satte barrikader og andre afspærringsgenstande af på p-pladsen ved den tidligere paskontrolbygning, blev han både forundret og en smule nervøs. For det måtte da være løgn det her...

Annonce

Det kommer som en bombe for mig. Det forstår jeg slet ikke, og det er i hvert fald slet ikke det, vi har aftalt.

Peter Sørensen, ingeniør, Tønder Kommune

En bombe

Udsigten til en lukket grænse, og så endda i mange måneder, fik beboere på både den danske og den tyske side af grænsen af huse, da JydskeVestkystens fulgte Iver Kjeldsens opfordring til at se nærmere på sagen.

- Man kan ikke bare lukke grænsen, og så endda helt uden forvarsel, lød et af anklagepunkterne.

På Tønder Rådhus blev ingeniør Peter Sørensen nærmest taget på sengen af nyheden fra Rudbøl og altså udsigten til en "Vollsperrung".

- Det kommer som en bombe for mig. Det forstår jeg slet ikke, og det er i hvert fald slet ikke det, vi har aftalt, lød hans spontane kommentar.

Tønder Kommune er af de tyske vejmyndigheder - Strassenbauamt - i Flensborg blevet orienteret om, at der med start i november skulle ske noget vejarbejde og udskiftning af vandrør i Rosenkranz.

- Det er aftalt, at vejen på et tidspunkt skal spærres to eller tre dage. Det er en afspærring, som Tønder Kommune står for, og som en af mine kolleger er ved at forberede, forklarer Peter Sørensen med henvisning til, at lukningen af en grænse blandt andet kræver myndighedsgodkendelser hos politiet og beredskabet og altså også omfatter en bred borgerorientering.

Kæmpe misforståelse

Peter Sørensen er sikker på, at opsætningen af vejskiltet med "Vollsperrung" over en periode på næsten otte måneder må bero på en misforståelse. Torsdag eftermiddag forsøgte han at komme i kontakt til sin tyske kollega ved vejvæsnet. I første omgang forgæves, men senere på eftermiddagen var der forbindelse.

- Der er tale om en kæmpe misforståelse mellem vejvæsnet og deres entreprenør. Skiltet vil blive fjernet - endda i dag, lød meldingen fra Peter Sørensen, lød meldingen fra Peter Sørensen.

Han lover samtidig, at de berørte beboere vil blive orienteret i god tid, når den rigtige "Vollsperrung" bliver aktuel i næste måned - og altså kun eller tre.

Beboerne fra Rudbøl og Rosenkranz stimlede sammen om "Vollsperrung"-skiltet . Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Succeshistorie

Mens Iver Kjeldsen og de øvrige landsbyboere fortsat undrer sig over sagens gang, sidder Peter Sørensen på rådhuset i Tønder tilbage og ærgrer sig lidt. For det forestående vejarbejde, der nu kom lidt bumpende fra start, er faktisk udset til at blive en lille succeshistorie.

- Det er aftalt, at de tyske myndigheder også tager den smalle vestlige del af vejen, der er dansk, med. Det er faktisk et fremragende eksempel på tysk-dansk samarbejde, siger Peter Sørensen.

Den tyske entreprenør havde opstillet sit "Vollsperrung"-skilt på den danske side af græsnsen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Skiltet vækkede både forundring og vrede hos de lokale beboere - på begge sider af grænsen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Skiltet vækkede både forundring og vrede hos de lokale beboere - på begge sider af grænsen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Det kan da ikke være rigtig... Iver Kjeldsen var ikke alene om at være forundret. Heldigvis viste det sig senere på dagen, at den annoncerede totale afspærring af grænsen i hele otte måneder netop ikke kunne være rigtig. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Den tyske entreprenør havde opstillet sit "Vollsperrung"-skilt på den danske side af græsnsen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Rudbøl grænse har været åben siden Danmark tiltrådte Schengen-aftalen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce