Annonce
Tønder

Kæmpe misforståelse: Tysk grænselukning var falsk alarm

Vollsperrung - total spærret: Iver Kjeldsen, der er ansat som officiel grænse-flagmand og dermed har ansvar for, at de fem nordiske flag bliver hejst og taget ned ved grænsen hver morgen og aften, er ikke alene om at undre sig over udsigten til en lukket grænse. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Med skiltet "Vollsperrung" annoncerede de tyske vejmyndigheder torsdag morgen, at grænseovergangen Rudbøl/Rosenkranz skal lukkes fra på mandag og helt frem til næste sommer. - Det er ikke det, vi har aftalt, lød den første reaktion fra Tønder Rådhus.

RUDBØL: - Det er da løgn det her...

Da var den første tanke, som Iver Kjeldsen, Rudbøl, fik, da han onsdag aften og igen torsdag morgen kørte ned til grænseovergangen ved Rudbøl/Rosenkranz.

"Vollsperrung" stod der højt og larmende på den danske sidde af grænsestregen på et stort nyopstillet tysk skilt. Herfra blev det annonceret, at der med baggrund i et forestående vejarbejde være total afspærring i tidsrummet fra 11.11. - altså fra på mandag - og frem til 30. juni næste år.

Først troede Iver Kjeldsen og flere andre landsbyboere, at der måtte være tale om en fejl. Men da en tysk lastbil torsdag formiddagen kørte over grænsen og satte barrikader og andre afspærringsgenstande af på p-pladsen ved den tidligere paskontrolbygning, blev han både forundret og en smule nervøs. For det måtte da være løgn det her...

Annonce

Det kommer som en bombe for mig. Det forstår jeg slet ikke, og det er i hvert fald slet ikke det, vi har aftalt.

Peter Sørensen, ingeniør, Tønder Kommune

En bombe

Udsigten til en lukket grænse, og så endda i mange måneder, fik beboere på både den danske og den tyske side af grænsen af huse, da JydskeVestkystens fulgte Iver Kjeldsens opfordring til at se nærmere på sagen.

- Man kan ikke bare lukke grænsen, og så endda helt uden forvarsel, lød et af anklagepunkterne.

På Tønder Rådhus blev ingeniør Peter Sørensen nærmest taget på sengen af nyheden fra Rudbøl og altså udsigten til en "Vollsperrung".

- Det kommer som en bombe for mig. Det forstår jeg slet ikke, og det er i hvert fald slet ikke det, vi har aftalt, lød hans spontane kommentar.

Tønder Kommune er af de tyske vejmyndigheder - Strassenbauamt - i Flensborg blevet orienteret om, at der med start i november skulle ske noget vejarbejde og udskiftning af vandrør i Rosenkranz.

- Det er aftalt, at vejen på et tidspunkt skal spærres to eller tre dage. Det er en afspærring, som Tønder Kommune står for, og som en af mine kolleger er ved at forberede, forklarer Peter Sørensen med henvisning til, at lukningen af en grænse blandt andet kræver myndighedsgodkendelser hos politiet og beredskabet og altså også omfatter en bred borgerorientering.

Kæmpe misforståelse

Peter Sørensen er sikker på, at opsætningen af vejskiltet med "Vollsperrung" over en periode på næsten otte måneder må bero på en misforståelse. Torsdag eftermiddag forsøgte han at komme i kontakt til sin tyske kollega ved vejvæsnet. I første omgang forgæves, men senere på eftermiddagen var der forbindelse.

- Der er tale om en kæmpe misforståelse mellem vejvæsnet og deres entreprenør. Skiltet vil blive fjernet - endda i dag, lød meldingen fra Peter Sørensen, lød meldingen fra Peter Sørensen.

Han lover samtidig, at de berørte beboere vil blive orienteret i god tid, når den rigtige "Vollsperrung" bliver aktuel i næste måned - og altså kun eller tre.

Beboerne fra Rudbøl og Rosenkranz stimlede sammen om "Vollsperrung"-skiltet . Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Succeshistorie

Mens Iver Kjeldsen og de øvrige landsbyboere fortsat undrer sig over sagens gang, sidder Peter Sørensen på rådhuset i Tønder tilbage og ærgrer sig lidt. For det forestående vejarbejde, der nu kom lidt bumpende fra start, er faktisk udset til at blive en lille succeshistorie.

- Det er aftalt, at de tyske myndigheder også tager den smalle vestlige del af vejen, der er dansk, med. Det er faktisk et fremragende eksempel på tysk-dansk samarbejde, siger Peter Sørensen.

Den tyske entreprenør havde opstillet sit "Vollsperrung"-skilt på den danske side af græsnsen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Skiltet vækkede både forundring og vrede hos de lokale beboere - på begge sider af grænsen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Skiltet vækkede både forundring og vrede hos de lokale beboere - på begge sider af grænsen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Det kan da ikke være rigtig... Iver Kjeldsen var ikke alene om at være forundret. Heldigvis viste det sig senere på dagen, at den annoncerede totale afspærring af grænsen i hele otte måneder netop ikke kunne være rigtig. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Den tyske entreprenør havde opstillet sit "Vollsperrung"-skilt på den danske side af græsnsen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Rudbøl grænse har været åben siden Danmark tiltrådte Schengen-aftalen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce