Annonce
Tønder

Se billederne: Flyvevåbnet træner med Hercules-fly i dansk ferieparadis

Hercules-træningen er blevet noget af et tilløbsstykke på Rømø. Det bevidnede opbuddet af både turister og biler tydeligt, for de stod tæt hele vejen hen langs afspærringen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Når det helt store grej ruller ud på Rømø, så er det ikke ren opvisning. Onsdag trænede flyvevåbnet med Hercules-fly på Rømø - og det er knivskarp øvelse for både piloter og flyveledere.

RØMØ: En stor, åben sandstrand giver nogle ret unikke muligheder for det danske flyvevåben - specielt, når man har adgang til Nordeuropas største strand. Onsdag måtte badegæsterne på Rømø nemlig vige pladsen for en midlertidig landingsbane - og en af flyvevåbnets efterhånden traditionsrige træningsdage på sandet.

Men trods dansk sand under hjulene, så var flertallet af dagens tre Lockheed C-130 "Hercules" faktisk ikke danske. Flyvevåbnet stillede med én Hercules, mens det belgiske og hollandske flyvevåben også stillede med en kæmpemaskine hver.

Mens formålet er at øve til scenarier, hvor Hercules-flyene indsættes på steder, hvor de normale flybaser og lufthavne ikke kan bruges. Et Hercules kan nemlig lande på flere underlag, forklarer kaptajn Jakob Larsen fra Flyvestation Aalborg:

- Vi øver det her for at have muligheden for at kunne indsætte flyene et sted, hvor alle lufthavne og flyvepladser er ude af drift. Hercules-flyene kan lande på sand, grus og græs, så det er en god træning for os. Men det er sjældent i brug i praksis - man vil ikke satse et fly, men omvendt er vi i hvert fald klar, den dag det bliver nødvendigt.

Annonce

- For os er det hverdag, men det er da noget helt specielt at se sådan en maskine på mellem 40 og 80 ton lande på en sandstrand. Det er fedt at vise frem.

Jakob Larsen, Kaptajn, Flyvestation Aalborg

En åben begivenhed

At træningen er blevet lidt af et turistmæssigt tilløbsstykke har Jakob Larsen til dels en aktie i. Alle fire C-130 Hercules, som det danske flyvevåben råder over, står nemlig på Flyvestation Aalborg, og her har han i de senere år stået i spidsen for strandtræningen.

- Efter vi første gang tog fat i Rømø Turistforening og spurgte, om de ville hjælpe med at udbrede informationen om, at vi ville flyve her, så er interessen vokset en del hver gang. Vi så jo også 150.000 gæster til Airshow sidste år oppe ved os på Flyvestation Aalborg, så det er helt klart, at der er interesse for det her, forklarer han og tilføjer:

- For os er det hverdag, men det er da noget helt specielt at se sådan en maskine på mellem 40 og 80 ton lande på en sandstrand. Det er fedt at vise frem, konstaterer han med et smil.

Unikke forhold

Landinger på sand kan trænes enkelte steder i Danmark, men ifølge Jakob Larsen er Rømø klart det bedste sted. Stranden er stor og flad, men samtidigt er sandet også vigtigt, når der skal laves en midlertidig landingsbane midt i ferieidyllen:

- Meget handler herude om bæreevnen på sandet, og der sprænger forholdene på Rømø skalaen. Men vi regner hele tiden på, hvor meget stranden kan bære, for det er afgørende, når den bruges som landingsbane. Heldigvis sidder der store hjul på sådan en Hercules, så selvom det er et stort og tungt fly, så trykker de faktisk ikke meget på banen, forklarer han.

Jakob Larsen tør ikke gisne om der kommer flere flyvninger på Rømø i år, men forklarer, at man i Aalborg allerede er i gang med at planlægge næste års aktiviteter.

Flyspotterne var ude i stort tal - det er ikke hverdagskost at se de store militærfly på stranden. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce