Annonce
Tønder

Kæmpekoncert: Flere tusinde elever valfarter til festival

Sidste år spillede Lukas Graham blandt andre ved skolekoncerten. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Fredag skal langt over 5000 skoleelever til skolekoncert under Tønder Festival. I år kan blandt andre Folkeklubben opleves fredag formiddag.

Tønder: Fredag formiddag kommer gennemsnitsalderen til at styrtdykke på Tønder Festival.

Her gennemføres nemlig den traditionelle skolekoncert, og hele 5547 elever og ansatte fra de syd- og sønderjyske skoler samt Tyskland er indtil videre tilmeldt.

- Det er jo bare helt vildt, lyder det fra Maria Theessink, der er kunstnerisk leder på Tønder Festival.

De 5547 er et rekordstort tilmeldingstal. Der deltager skoler fra blandt andet lokalområdet, Esbjerg og Sønderborg. Fem skoler tager turen over den dansk-tyske grænse.

- Det er bare superfedt, at de også har lyst til at tage turen til Tønder Festival og være en del af det. Når man bor i det område, som vi gør, så er det rigtig godt at have et grænseoverskridende samarbejde, fortæller Maria Theessink.

I år har man hævet det maksimale deltagerantal til 6000 - sidste år var det 5000.

- Man kan stadigvæk tilmelde sig, men man skal være hurtig, fordi som sagt må der max komme 6000, fortæller Maria Theessink.

Annonce

Skolekoncerten

Skolekoncerten afvikles fredag fra klokken 10.30.

Først spiller Folkbaltica, derefter Folkeklubben og til sidst Hudson Taylor.

Til koncerten kommer skoler fra det syd- og sønderjyske område samt Tyskland.

Spændte musikere

Maria Theessink håber, at eleverne får en god oplevelse med at være på festival.

- For mange af dem er det sikkert første gang, påpeger hun.

De mange elever kommer til at opleve ungdomsensemblet Folkbaltica, Folkeklubben og irske Hudson Taylor.

- Jeg tror, det bliver et brag, lyder det fra Maria Theessink.

- Jeg ved, at Folkbaltica nyder det hvert år, og Folkeklubben er spændte på det - de har jo ikke prøvet det før. Og Hudson Taylor glæder sig helt vildt, for de har prøvet det før, fortæller den kunstneriske leder.

Undervisningsmateriale

I år har skolerne kunnet arbejde med Tønder Festival forud for skolekoncerten. Festivalen har således udarbejdet et undervisningsmateriale målrettet mellemtrin, udskoling og gymnasier. Materialet er lagt ud på festivalens hjemmeside, og her har lærere og elever kunnet finde en række opgaver.

Festivalen har også udskrevet en plakatkonkurrence, hvor elever skulle kreere en plakat som formidler budskabet om skolekoncerten. De bedste plakater udstilles under festivalen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce