Annonce
Esbjerg

Politikere skal tage stilling til projekt med kæmpemøller: Vil rage 180 meter i vejret

Vindmøller. Arkivfoto
Mandag skal Esbjerg Kommunes Plan & Miljøudvalg tage stilling til ønske fra energivirksomhed om opførelse af syv vindmøller med en totalhøjde på 180 i Ribe Nord.

Ribe: Om alt går som virksomheden European Energy A/S ønsker det, vil der inden for en årrække stå syv vindmøller med en totalhøjde på 180 meter i området Kærbøl Mark i Ribe Nord.

Møllerne vil stå umiddelbart nord for Ribe Biogas, og European Energy A/S har 24. februar 2021 ansøgt Esbjerg Kommune om at ændre plangrundlaget for at muliggøre et vindmølleprojekt, der vil kunne producere ca. 133.000 MWh pr. år, hvilket svarer til forbruget fra ca. 33.250 husstande. Desuden vil projektet kunne begrænse CO2-udledningen med 19.000 tons pr. år.

I ansøgningen lyder det, at projektet med 900 meter til nærmeste nabo vil kunne overholde gældende afstandskrav, og European Energy oplyser desuden, at der er opbakning fra lodsejerne til projektet. Der står tre ældre møller i umiddelbar tilknytning til projektet, der som en del af projektet vil kunne tages ned, men ifølge dagsordenen til mandagens udvalgsmøde er der ikke meget der tyder på, at politikere eller forvaltning er positivt stemt over for planerne.

Annonce

Beslutning i 2017

Området har nemlig tidligere været en del af Esbjerg Kommunes overordnede vindmølleplanlægning, men i marts 2017 besluttede Plan & Miljøudvalget, at området skulle udgå af kommuneplanen sammen med et område ved Lundsmark samt et område mellem Vilslev og Darum.

Og der står sagen om området til vindmøller på land stadig, og derfor skal politikerne mandag tage fornyet stilling til, hvorvidt den politiske beslutning fra 2017 skal fastholdes, eller om Esbjerg Kommune skal arbejde for nye vindmølleområder på land, herunder de syv ansøgte kæmpemøller fra European Energy.

Annonce

Kommuneplanændring

Indstillingen til politikerne fra miljøforvaltningen er da også ganske klar: Der skal ikke igangsættes ny planlægning for landbaserede vindmøller i Esbjerg Kommune, men samtidig fremgår det af Esbjerg Kommunes Vision 2025, at ”Esbjergs stærke position på energiområdet videreudvikles, så vi fokuserer på flere forskellige energikilder og arbejder for mere bæredygtig energiproduktion og forbrug” samt ”Vi vil være en af de mest klimavenlige kommuner og understøtte udvikling og anvendelse af nye intelligente og bæredygtige energiløsninger”.

Vælger politikerne at godkende planerne fra European Energy, forudsætter projektet, at der udarbejdes en kommuneplanændring og en lokalplan samt formentlig også en miljøkonsekvensrapport for projektet.

Plan & Miljøudvalgsmødet finder sted mandag 7. juni kl. 12.00.

Projektområdet

Kærbøl Mark er placeret mellem Ribe og Gredstedbro ca. 2 km øst for rute 24 - Varde Hovedvej - så den sydvestligste mølle ligger ca. 3 km nord for den nordligste bydel af Ribe og ca. 5,8 km nordøst for Ribe Domkirke. Gredstedbro ligger ca. 3,5 km nordvest for den sydvestligste mølle.

Fra projektområdet er der ca. 1,8 km til Hjortlund Kirke, som er den nærmeste kirke og mindre by. Der er ca. 900 meter til nærmeste nabo i Stens. Ca. 500 meter sydvest for den sydvestligste mølle, der står der 3 ældre vindmøller, som evt. kan nedlægges i forbindelse med projektet. Der er indgået lodsejeraftaler med de respektive lodsejerne, således det ansøgte projekt kan realiseres.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Drukfest for skoleelever bliver ikke lavet om: Mens dele af landet forbyder alkohol på sidste skoledag, holder Esbjerg fast i de gamle traditioner

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Susan og Hans Jørgen byggede historisk villa om: Nu er de pensionister og vil ned i ét plan. Men nabohuset skæmmer

Erhverv For abonnenter

Køreskole er pludselig lukket: Tidligere direktør er sygemeldt, og elever kan ikke få pengene igen

Varde

Alvorlig sag om blufærdighedskrænkelse på skole: Tre mandlige elever anmeldt for at krænke pige

Team Esbjerg For abonnenter

Nu er der pres på: Team Esbjerg er pisket til at vinde på lørdag

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Varde

Campingfamilie med sjælden ros til myndighederne efter brand løb løbsk: Derfor er der glæde efter drama i strid blæst

Erhverv For abonnenter

Total tavshed om Ecco-fadæsen: Konservative-toppolitikere nægter at tale om Niels Flemming Hansens farvel til ordførerpost

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre, end min far

Billund For abonnenter

Cassandra stod frem efter lumre beskeder fra chefen: Hvis ikke jeg gjorde noget, ville det bare blive ved

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Rejser

Millioner vil have de billetter, der kan sende danskere på månedlang ferie i hele Tyskland for 68 kroner

Kultur For abonnenter

Vejen Kunstmuseum har været lukket i halvandet år: - Jeg ser det ikke som et problem, at vi ikke har åbnet

Haderslev

Bekymret formand midt mellem tusindvis af gåselorte: – Her har man jo ikke lyst til at sidde og hygge sig

Annonce