Annonce
Debat

Kære forældre - gider I lige opdrage jeres børn?

Som offentligt ansat gymnasielærer er det min pligt at gøre den enkelte elev så dygtig som muligt i en reformfanatisk tid, hvor størst, hurtigst, billigst gennemsyrer al offentlig virksomhed.

Jeg underviser 1. års klasser og har 20 års erfaring. 28-29 unge mennesker i hver klasse, som kommer lige hjemme fra mor og far. Den tvungne folkeskole er slut, og de unge mennesker har for første gang selv valgt, hvor de ønsker at møde hver morgen. Eller måske har mor og far valgt for dem.

*

Min tid går med en del andet end undervisning. Skal vi kalde det opdragelse eller mangel på samme.

Det helt elementære som at skabe ro i klassen, få eleverne til at sætte sig ned på en stol, når timen starter, og bede dem om at få fundet relevant materiale frem til timen. Derudover selvfølgelig stoppe spil, Facebook, musik og andet irrelevant for undervisningen. Ja - kære forældre - det er faktisk nødvendigt, da jeres børn ikke er læringsparate, når timen starter.

Herefter nægter jeg at starte undervisningen før skrald og udtrådt agurk er samlet op fra gulvet, hvilket tager en rum tid, da ingen ønsker at bidrage til fællesskabet og rydde op.

Så en alvorlig snak om manglende skriftlige afleveringer, som halvdelen af klassen ikke helt forstår betydningen af. Lidt senere vil en elev diskutere sine rettigheder og FN's konventioner med mig i forhold til at hente vand midt i timen. Hvilket eleven i øvrigt har fået lov til.

En par håndfulde elever sidder åbenlyst og laver alt muligt andet på deres computer, og de kan selvfølgelig efterfølgende ikke finde ud at løse opgaverne. Elever, som ikke kan forstå fælles beskeder, skal jeg enkeltvis kigge dybt i øjnene og gentage beskeder til. Midt i timen må jeg tænde af over for en elev, som efter gentagne henstillinger bliver ved med at forstyrre.

En elev sender mig et ondt blik og en provokerende bemærkning, da jeg venligt og bestemt beder vedkommende tage benet ned fra bordet.

*

Efter timen stiller jeg mig fysisk i døren for at sikre, at hver enkelt sætter sin stol op og smider sit affald ud. Det er nemlig ikke nok at sige det og forvente, at lokalet forlades i ordentlig stand til rengøringen.

Ugens værste er dog elevernes manglende ansvar og respekt for statens ejendom. En stor tung skillevæg mellem to lokaler er revet ud af væggen med både puds og sten. Ikke én eneste elev er stor nok til at tage ansvaret for, at lidt vild leg måske er gået over gevind og ud over skillevæggen.

Jeg glemte at nævne, at jeg underviser jeres børn i kemi. Et fag, som afsluttes med en karakter og indgår i jeres børns karaktersnit, som forhåbentlig om tre år skaffer dem ind på den uddannelse, de drømmer om.

Kære forældre - gider I opdrage jeres børn, så jeg kan bruge tiden på at lære jeres børn noget fagligt?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Kommune vil anmelde 48 ulovlige vintercampister til politiet: Enlig mor med børn smides på gaden

Kolding

Pas på: Væltet træ på motorvejen

Annonce