Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Kære forældre - gider I lige opdrage jeres børn?

Som offentligt ansat gymnasielærer er det min pligt at gøre den enkelte elev så dygtig som muligt i en reformfanatisk tid, hvor størst, hurtigst, billigst gennemsyrer al offentlig virksomhed.

Jeg underviser 1. års klasser og har 20 års erfaring. 28-29 unge mennesker i hver klasse, som kommer lige hjemme fra mor og far. Den tvungne folkeskole er slut, og de unge mennesker har for første gang selv valgt, hvor de ønsker at møde hver morgen. Eller måske har mor og far valgt for dem.

*

Min tid går med en del andet end undervisning. Skal vi kalde det opdragelse eller mangel på samme.

Det helt elementære som at skabe ro i klassen, få eleverne til at sætte sig ned på en stol, når timen starter, og bede dem om at få fundet relevant materiale frem til timen. Derudover selvfølgelig stoppe spil, Facebook, musik og andet irrelevant for undervisningen. Ja - kære forældre - det er faktisk nødvendigt, da jeres børn ikke er læringsparate, når timen starter.

Herefter nægter jeg at starte undervisningen før skrald og udtrådt agurk er samlet op fra gulvet, hvilket tager en rum tid, da ingen ønsker at bidrage til fællesskabet og rydde op.

Så en alvorlig snak om manglende skriftlige afleveringer, som halvdelen af klassen ikke helt forstår betydningen af. Lidt senere vil en elev diskutere sine rettigheder og FN's konventioner med mig i forhold til at hente vand midt i timen. Hvilket eleven i øvrigt har fået lov til.

En par håndfulde elever sidder åbenlyst og laver alt muligt andet på deres computer, og de kan selvfølgelig efterfølgende ikke finde ud at løse opgaverne. Elever, som ikke kan forstå fælles beskeder, skal jeg enkeltvis kigge dybt i øjnene og gentage beskeder til. Midt i timen må jeg tænde af over for en elev, som efter gentagne henstillinger bliver ved med at forstyrre.

En elev sender mig et ondt blik og en provokerende bemærkning, da jeg venligt og bestemt beder vedkommende tage benet ned fra bordet.

*

Efter timen stiller jeg mig fysisk i døren for at sikre, at hver enkelt sætter sin stol op og smider sit affald ud. Det er nemlig ikke nok at sige det og forvente, at lokalet forlades i ordentlig stand til rengøringen.

Ugens værste er dog elevernes manglende ansvar og respekt for statens ejendom. En stor tung skillevæg mellem to lokaler er revet ud af væggen med både puds og sten. Ikke én eneste elev er stor nok til at tage ansvaret for, at lidt vild leg måske er gået over gevind og ud over skillevæggen.

Jeg glemte at nævne, at jeg underviser jeres børn i kemi. Et fag, som afsluttes med en karakter og indgår i jeres børns karaktersnit, som forhåbentlig om tre år skaffer dem ind på den uddannelse, de drømmer om.

Kære forældre - gider I opdrage jeres børn, så jeg kan bruge tiden på at lære jeres børn noget fagligt?

Annonce
Kommentar For abonnenter

Traditionsforening har en pinlig sag: Selvfølgelig skal kvinder have adgang til beslutningerne

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Fester tager overhånd og det flyder med glasskår og affald: Nu spærrer vikingerne område af for privatfester

Sydjylland For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Navne For abonnenter

Morten har brugt 250.000 kroner på sin sportsvogn: Nu tør han ikke at køre i den

Sønderborg For abonnenter

Direktøren faldt pladask for frisøren: Jeg måtte ha' hende

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aabenraa For abonnenter

Kom med indenfor: Unikt eller kitsch - Johanns hus er ikke som alle andres

Varde For abonnenter

Frygteligt syn mødte landmand: Skambidt kvie aflivet efter formodet ulveangreb på Skallingen

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Sønderborg

78 år gammel kiosk slår dørene op for sidste gang: - Det er da virkelig vemodigt

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri i midtbyen: Ukendt gerningsmand har for anden gang klippet alle friske skud fra Eriks havekrukker – måske for at få en rus ud af at ryge dem

Tønder For abonnenter

Efter 13 udsendelser med Forsvaret tog Lars på dannelsesrejse - nu har hans liv fået ny mening

Navne For abonnenter

Forfatter Jakob Hero maler med ord: Inspirationen kommer fra en sønderjysk provinsby

Annonce