Annonce
Debat

Kære forligskreds: Giv os nu en værdig reform

Efter en lang ventetid bliver spændingen snart udløst. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen annoncerede i forbindelse med en forespørgselsdebat i Folketinget fornyligt, at der i denne uge er afsluttende møde i forligskredsen bag lov om førtidspension og flexjob. Man siger, at forventningens glæde ofte er den største. Men for de mange danskere, der har svært ved at klare sig på arbejdsmarkedet på grund af sygdom eller ulykke, håber vi inderligt, at det ikke gælder i dette tilfælde. Der er brug for markante forbedringer af den lovgivning, der i dag gør livet så svært for en lang række mennesker.

Allerede i 2017 formulerede 64 organisationer i samarbejdet Værdig Reform seks krav til ændringer af reglerne om førtidspension og fleksjob. I foråret 2018 udkom Beskæftigelsesministeriet med en evaluering, der pegede på klare mangler i lovgivningen, men siden da har der været forbavsende tavst, indtil Folketinget i forbindelse med den netop afholdte forespørgselsdebat tilsluttede sig en beslutning om, at de negative virkninger af reformen skal tages op af forligskredsen.

Det er godt, at der er enighed om behovet for at ændre lovgivningen. Vores håb er, at det ikke igen bliver ved de fine ord, men at der rent faktisk kommer reelle ændringer, når der om kort tid vil ligge en aftale.

Det skal være lettere at bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet på den arbejdsplads, man arbejder på eller senest har arbejdet på, for dem, der er ramt på arbejdsevnen, men som stadig kan arbejde i et fleksjob. Retssikkerheden skal styrkes, så dem med minimal arbejdsevne kan få tilkendt førtidspension – eller i stedet efter eget valg have ret til at vælge ressourceforløb eller fleksjob. Ressourceforløbsydelsen bør være på niveau med sygedagpengene, og der skal sættes en maksimal samlet længde på ressourceforløb på fem år.

Lad os nu få de ændringer, som vi har ventet på så længe. Det fortjener de mennesker, der i forvejen er ramt hårdt af ulykke eller sygdom – og som i dag bliver behandlet ganske urimeligt. Lad os få en værdig reform.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Blikkenslager er blevet kistemager

Danmark

Lyt med: Louises mand døde af kræft som 37-årig - Jeg fører vores livsværk videre i hans ånd

112

Brandvæsenet rykkede ud til kemikalieudslip med op til 5000 liter syreholdig væske: Der er ingen fare for miljøet

Annonce