Annonce
Læserbrev

Kære Sigurd Barrett

Annonce

Læserbrev: Tak for din gode ørehænger ”Man må trække en grænse” og tak for din oplysning om Genforeningen til børn over hele landet. Jeg er ked af at Grænseforeningen har lokket dig på galejen med Det haver så nyligen regnet.

Når man udnytter poetiske billeder ind i sit eget politiske program ender det galt.

Da tyskerne i 1880’erne ville gøre en ende på den danske bevægelse, angreb de Den Blå Sangbog, som blev kaldt danskernes farligste agitationsmiddel. Man forbød mange af sangene i Den Blå Sangbog, fordi de havde et forkert politisk budskab. På den tid altså.

En kendt tysk professor Nis Schrøder fra Haderslev anbefalede, at man forbød 150 af sangene. Heriblandt ønske han Brorsons salme ”Her vi ties, her vil bies” forbudt. Der stod nemlig i salmen: ”Trange tider langsomt skrider”, og det kunne enhver jo regne ud, hvad betød. Ingemanns sang ”I sne står urt og busk i skjul” var lige så provokerende og måtte efter professorens mening forbydes. Her stod der ”Giv tid, giv tid”. Også det var nemt at skrive ind i de samtidige politiske forhold.

”Velkommen i den grønne lund” måtte forbydes eller omskrives. Der står nemlig ”hvert andet barn i Dannevang forstår halvkvæden vise”, og ”og synd det er at lægge skjul på hele folkets tanke” og der står flere andre farlige og politisk ukorrekte ting. ”Jeg er en simpel bondemand” skulle have strøget sidste vers.

Det gik lystigt. Redaktør Jens Jessen fra Flensborg Avis var en vittig mand, så han spurgte, om man kunne risikere at synge Luthers salme ”Vor Gud, han er så fast en borg”. I salmen står der ”Og myldred djævle frem på jord og os opsluge ville.” I datiden kunne man tolke det som tyskere – i nutiden kunne man, hvis man slet ikke forstod at læse en tekst på dens egne betingelser, tolke det som indvandrere. Måske kunne det være dit næste projekt at nyskrive ”Vor Gud han er så fast en borg” til en mere menneskevenlig salme?

Professor Schrøder blev lidt til grin for sine tolkninger. Man skrev endog i avisen, at hvis han havde udgivet sine overvejelser på tryk, ville der have rejst sig en latterbølge gennem hele Tyskland.

I dag morer vi os over den småtskårne professor, der ikke forstod en tøddel af det hele. Det har ikke været særlig sjovt at være under sådan en mands herredømme. Hvis man vil bevare et frit samfund, må man trække en grænse. Man kan lave sange om alle mulige gode ting, og man kan lave sange om sine politiske projekter, men det er klogt at holde sig fra at lemlæste de særlige sange, som definerer en folkegruppe. For i hjerterne ved vi, hvor de hører til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Nordtyskland

Risikerer fængsel: Tysk familiefar tog på McDonalds, selv om han vidste, han var smittet

Trekantområdet

Gode forhold og næsten ingen kø: Flere hundrede er allerede blevet testet for covid-19 i MesseC

Annonce