Annonce
Sydjylland

Køb af andelsbolig – uden rådgivning kan det være Hjallerup Marked

Jeanette Herse, Frøs Sparekasse

Danmark står lige nu i en helt ekstraordinær situation, og coronakrisen påvirker vores hverdag og for nogle også økonomien. Måske er et køb af en andelsbolig ikke det, du tænker på lige nu. Måske har du haft det i tankerne tidligere? I denne klumme vil jeg fremhæve nogle af de ting, du skal være opmærksom på når og hvis du går med tanker om køb af en andelsbolig. Så kan du have mine anbefalinger med i bagagen, til når vi kommer på den anden side af corona.

Ved køb af bolig er der gennem årene tilført lovgivning og reguleringer, som beskytter køberen. På en ejerbolig kan man sammenligne kvadratmeterprisen på de enkelte boliger, og tegne en ejerskifteforsikring, som dækker skjulte fejl og mangler.

Andelsboliger er ikke fast ejendom

Først og fremmest skal du vide, at køb af andelsbolig ikke er køb af fast ejendom. Det er køb af en brugsret til en bestemt bolig. Så uanset hvor meget der betales af på andelsboligforeningens gæld, kommer du aldrig til at eje den pågældende bolig.

Da det ikke er fast ejendom man køber, udarbejdes der ikke tilstandsrapport m.v., og det er ikke muligt at tegne en ejerskifteforsikring. I stedet udarbejdes en vedligeholdelsesplan, som indikerer hvilke udgifter, der budgetteres med i fremtiden.

Svært at sammenligne prisen på andelsboliger

Ved køb af en andelsbolig, kan man ikke lige sammenligne kvadratmeterprisen på to forskellige andele. Det er meget teknisk, men jeg vil prøve at forklare hvorfor nedenfor.

Prisen på en andelsbolig består af to dele; prisen på selve andelsbeviset og en månedlig boligydelse.

Du køber som nævnt et andelsbevis; den førnævnte brugsret til boligen. Den pris du giver for andelsbeviset, kan maksimalt udgøre den pågældende andelsboligs forholdsmæssige andel af formuen i andelsboligforeningen. Der er altså her tale om en maksimalpris (plus forbedringer på den enkelte andel) – og ikke nødvendigvis et reelt billede på markedsværdien.

Formuen eller egenkapitalen i andelsboligforeningen fastsættes på baggrund af en værdiansættelse af foreningen. Værdiansættelsen kan ske efter tre principper:

 1. offentlig vurdering
 2. oprindelig anskaffelsessum
 3. valuarvurdering som højest er 18 mdr. gammel.

Vi oplever, at mange foreninger vælger det princip, som giver den højeste vurdering. Med andre ord så er prisen på andelen ikke nødvendigvis prissat ud fra markedsvilkår, men et udtryk for, hvad den maksimalt må handles til.

Den anden grund til at man ikke bare kan sammenligne kvadratmeterprisen er den månedlig boligydelse, som følger med. Denne ydelse dækker udgifter til ejendommens drift, det vil sige ydelse på foreningens lån, ejendomsforsikring, grundskyld og vedligeholdelse. Denne ydelse kan naturligvis ændre sig, hvis udgifterne i foreningen ændrer sig. Har foreningen f.eks. optaget variabelt forrentede lån eller lån med afdragsfrihed, risikerer du, at din husleje stiger, hvis renten stiger, eller når afdragsfriheden udløber.

Hvad skal du være opmærksom på, når du køber en andelsbolig?

Vil du gerne købe en andelsbolig, så anbefaler jeg, at du får kyndig rådgivning, inden du sætter din underskrift. Her anbefaler jeg både juridisk og økonomisk rådgivning. Der er nemlig rigtig mange ting, du som køber skal være opmærksom på. Jeg har listet nogle af dem op nedenfor.

 • Hvordan hæfter jeg? I de fleste tilfælde hæftes der med dit indskud dvs. prisen på andelsboligen, men der findes foreninger, hvor man hæfter solidarisk for hele foreningens gæld. Andelsboligloven indeholder ikke regler om andelshavernes hæftelse over for foreningens kreditorer, men i andelsboligforeningens vedtægter kan du se, hvordan du hæfter.
 • Hvordan er gælden i foreningen sammensat. Er det variabel eller fast rente og med eller uden afdrag?
 • Renteinstrumenter - er der indgået renteswap og med hvilken konsekvens?
 • Hvordan er økonomien i foreningen, er der driftsmæssigt overskud eller underskud og hvordan er likviditeten?
 • Består foreningen kun af private andele eller er foreningen f.eks. afhængig af erhvervsmæssige lejeindtægter?
 • Er der forhold i vedtægterne, som ikke matcher dine behov f.eks. mulighed for at fremleje den, holde dyr o.l.?
 • Er der på de seneste generalforsamlinger vedtaget noget, som kan få betydning for fremtidig boligydelse f.eks. større forbedringer?
 • Ændring i BRL paragraf 5.2, som træder i kraft 1.7.2020, og kan påvirke værdi på andelsbolig bl.a. som følge af nye energikrav. Den endelige lovtekst foreligger ikke endnu.

Hvilke rådgivere kan du gøre brug af?

Med kyndig rådgivning fra dit pengeinstitut og din advokat, kan du sagtens købe en god andelsbolig. Du er omfattet af samme beskyttelse omkring fortrydelsesfrist på en andelsbolig, som ved en ejerbolig. Det vil sige seks hverdages fortrydelsesret mod betaling af en procent af købesummens pris til sælger.

Ved køb af andelsbolig skal du præcis som ved ejerbolig have fem procent i egenfinansiering. På en andelsbolig beregnes det af den tekniske pris – det vil sige din pris for andelen plus din andel af foreningens gæld. Hvis du f.eks. giver 500.000 kroner for en andel, og din andel af foreningens gæld udgør 1.200.000 kroner, skal du have fem procent af 1.700.000 kroner plus evt. omkostninger til advokat og andelsboligforening.

Der er mange gode og sunde andelsboligforeninger – og med den gode rådgivning er det ikke som at købe en lykkepose eller handle på Hjallerup Marked, men et velovervejet køb i en sund forening. Tag fat i din rådgiver og få en god snak, så du er tryg i dit køb.

Med god rådgivning kan du roligt overveje et køb i en sund andelsboligforening. Arkivfoto: JFM
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev For abonnenter

'Emmas' far drak og kunne vende på en tallerken på et splitsekund: - Far er virkelig sød, når han er ædru

Erhverv

Barsk maj for Billund Lufthavn: Massefyringer og nedgang på 98,3 procent

Annonce