Annonce
Sydjylland

Køb en kylling i Vejen og klap en ko i Tinglev: Øko-landmænd i hele Syddanmark åbner stalddørene

- Weekenden er en oplagt mulighed for at komme helt tæt på økologien, der hvor den skabes, nemlig ude på landbrugene. Sæt navn på din mad og få en førstehåndsfortælling om, hvordan der trylles med jorden og tænkes i en bæredygtig fremtid, siger formand Per Kølster fra Økologisk Landsforening. Foto: PR-foto
Lørdag 31. august og søndag 1. september er der "Økologisk Høstmarked" i hele landet. Her kan offentligheden komme helt tæt på de økologiske landbrug - også i Syddanmark.

Tinglev/Vejen: Økologi kan være mange ting. Det er "Økologisk Høstmarked", der løber af stablen i hele landet næste weekend, et tydeligt bevis på. Her kan syddanskerne nemlig både købe en økologisk kylling i Vejen, klappe en økologisk ko i Tinglev og blive klogere på økologi generelt, når de lokale landmænd åbner deres gårde for offentligheden.

Økologisk Landsforening, der arrangerer weekenden, opfordrer så mange som muligt til at besøge gårdene.

- Du kan opleve, hvordan det er muligt at dyrke jorden og holde dyr uden brug af sprøjtegift, og hvad landmanden ellers gør for at passe på naturen, klimaet, grundvandet, dyrene, familien og dig som samfundsborger og forbruger, siger Per Kølster, der er formand for Økologisk Landsforening, i en pressemeddelelse.

Annonce

Et kig ind i produktionsrummet

Interesserede borgere kan 1. september få et indblik i, hvordan en kyllings øko-liv ser ud. Det sker på Kongeå Kylling i Vejen, hvor der både vil være rundvisning, fortælling og frokost, som Preben Madsen fra Herregårdskælderen på herregården Sønderskov ved Brørup står for. Hovedingrediensen er selvfølgelig kylling, og bagefter kan man købe honning, pølser og grøntsager af lokale producenter. For de mindste er der arrangeret snobrød og kornmarks-dykning efter gemte skatte.

I Tinglev er det et noget større dyr uden fjer, der er i centrum - nemlig koen. Øko-mejeriet Naturmælk slår dørene op til "Økologisk Høstmarked" for tiende gang, og her vil producenterne fortælle om fremstillingen af mælkeprodukterne, mens der også vil være tid til at klappe køerne og besøge et landmandstelt.

75.000 tog turen

Sidste år besøgte 75.000 danskere en gård til "Økologisk Høstmarked", som er den økologiske branches fælles landsdækkende forbrugerarrangement.

På arrangementets hjemmeside kan man finde den nærmeste gård, der er omfattet af begivenheden. Mange kombinerer besøgene med en tur i gårdbutikkerne, hvor man kan klare nogle af ugens indkøb.

Flere end 80 gårde deltager på landsplan i "Økologisk Høstmarked".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Skolepolitiker fra Venstre overvejer: Vil sende sit barn til privatskole i anden kommune

Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Kolding

Fynslund gør klar til LAN-party

Annonce