Annonce
forside

Køb lokalt. Støt købmanden - eller...?

Der pågår et stort og påskønnelsesværdigt (klynge)arbejde for at fastholde og udvikle lokalsamfundene i Vejen Kommune. Seneste tiltag har været en kraftig opfordring til at handle i den lokale købmandsbutik for at sikre dens overlevelse.

På dagen, hvor et pressedækket åbningsarrangement løb af stablen ved købmanden i Gesten, var bl.a. Anni Mathiesen (V) tilstede, og hun lod vide, at hun "vil tage initiativ til, at vi skal have set på de indkøbsaftaler, som kommunerne er med i, og som muligvis bremser for lokale indkøb".

For år tilbage stillede jeg spørgsmål i i præcis den retning, affødt af, at Vejen Kommune var ophørt med at handle med den lokale købmand i Gesten, hvor jeg var flyttet til.

Jeg tror, at Anni Mathiesen kom lidt for langt frem i skoene - mod bedre vidende, for begrundelserne for manglende lokale indkøb er ikke alene affødt af indkøbsaftalerne, der samlet set sparer borgerne for rigtig mange skattekroner ved omhyggelige og effektive indkøb. De er også udtryk for den logik, at en kommune ikke må yde (skjult) tilskud til udvalgt privat virksomhed, hvilket i givet fald ville være risikoen ved åbenlyst at betale eksempelvis 25 kroner for en vare, der kan købes til 20 kroner.

Uanset de gode intentioner er det en kommunes opgave at tage hensyn til at borgerne samlet set ikke kommer til at betale mere end nødvendigt for kommunale vareindkøb.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce