Annonce
Aabenraa

Køb og forsvind: Torvehandel får lov at åbne igen

Torvehandlen er tilbage i Aabenraa efter en uges pause. Dog skal stadeholderne opfylde en række krav for at få myndighederns tilladelse. Forbrugerne skal samtidig udvise disciplin. Hold afstand, gør jeres indkøb og forlad så pladsen, lyder opfordringen. Arkivfoto: André Thorup
Stadeholderne ved torvehandlen i Aabenraa skal opfylde en række krav for at få lov til at sælge varer. Men også kunderne har et medansvar, lyder det fra direktør for Business Aabenraa Helle Malene K. Olsen: hold afstand, gør jeres indkøb - og forlad så pladsen.

Aabenraa: Efter en uges pause er det fra lørdag igen muligt at købe frugt og grønt hos torvehandlerne på parkeringspladsen ved Hotel Europa.

Corona-epidemiens restriktioner havde i første omgang sat en stopper for torvehandlen, idet opstillingen af boder efter Rigspolitiets vurdering ikke kunne forsvares, hvis der deltog flere end 10 personer.

Det undrede talsmanden for de torvehandlende, Bjarne Pedersen fra Stollig Gartneri.

- Det var meget mærkeligt, at vi ikke kunne få lov at sælge fødevarer, når nu supermarkeder godt kunne, forklarer Bjarne Pedersen.

Tilladelsen til torvehandel er givet af Business Aabenraa, der har været i dialog med politiet. Meldingen fra politiet er baseret på en konkret vurdering af forholdene. For stadeholderne skal opfylde en række krav:

Der skal være afstandsmærkater foran de enkelte boder, så det tydeligt fremgår, at der er en kø med afstand mellem kunderne - ligesom i supermarkedet. Desuden skal stadeholderne opfordre kunderne til at holde afstand og ikke forsamles.

- Så nu kan vi godt få lov at sælge vores varer. Det er jeg selvfølgelig glad for. Vi stadeholdere følte os jo noget diskrimineret, siger Bjarne Pedersen.

Ifølge Bjarne Petersen er det i det hele taget kun en fordel at sælge fødevarer i det fri.

- Vi har jo personale på hele tiden, der kan sørge for, at folk ikke står for tæt, og at de opfører sig ansvarligt. Det har de jo ikke nødvendigvis i alle afdelinger af supermarkederne, pointerer han.

Annonce

Må man afholde udendørs torvedage?

  • Ja. Som udgangspunkt vil opstilling af boder på et torv ikke være omfattet af forbuddet mod arrangementer mv., hvor der er flere end 10 personer til stede, hvis der alene sker salg af varer fra separate boder.
  • Politiet kan påbyde personer at forlade stedet, hvis der befinder sig flere end 10 personer på en sådan måde, som efter politiets skøn udgør en særlig fare for smitte med COVID-19.
  • Politiet opfordrer til, at man følger de generelle anbefalinger fra sundhedsmyndighederne om hygiejne, om at holde behørig afstand og om hensigtsmæssig adfærd i øvrigt.
  • kilde: Politiet.dk - Coronavirus i Danmark - forlængelse af tiltag mod covid-19

Hold disciplin

Også direktør for Business Aabenraa Helle Malene Kjølsen Olsen er tilfreds med, at torvehandlen nu kan gennemføres, efter hun har været i dialog med myndighederne.

- Man må stadig ikke forsamles flere end 10 personer, og derfor er det vigtigt, at man ikke forsamles på markedet. Det er et fælles ansvar, vi har over for hinanden. Stadeholderne følger retningslinjerne ved at sørge for den nødvendige markering af afstandskravet og lave kø-linjer. Kunderne skal dog selv være med til at holde disciplin. Det er forbrugerne, der skal tænke sig om - de kan ikke fralægge sig et medansvar. Det er deres adfærd, der afgør, om vi fortsat skal have en torvehandel, lyder det fra Helle Malene K. Olsen.

Hun sender derfor en kraftig opfordring til borgerne i Aabenraa om at bruge deres sunde fornuft:

- Støt op om torvehandlen - køb lokalt, men vær opmærksom på at overholde afstand til hinanden. Torvehandlen er ikke et sted, hvor man mødes eller står og snakker. Så derfor: gør jeres indkøb - hold afstand og forlad så pladsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pseudo-oplukning af grænsen: Det er kun lidt bedre end ingenting

Tønder

Stærk utilfredshed i Tønder og stor glæde på Rømø: Grænseåbning får meget blandet modtagelse

Sydjylland

Camping-indehaver skuffet over Mette Frederiksens delvise grænseåbning: Vi har brug for weekend-turister

Annonce